Nieuws Maatregelen

Steeds meer horeca-ondernemers spreken zich uit: ‘Hier wil ik niet aan meewerken’

Horecaondernemers in Oost-Nederland zitten niet te wachten op de coronatoegangspas. Deze pas, die per 25 september verplicht wordt, moet het toegangsbewijs worden voor onder meer een hapje of drankje in de horeca. Ondernemer Hendrik Karabagias uit Zwolle: ,,Ik hoop het kabinet nog op andere gedachten te kunnen brengen, dit wordt wel heel heftig.”

Lyanne Ederveen 15 september 2021

Horeca ondernemers corona pas oost nederland persconferentie rutte

Hendrik Karabagias wil, net als de andere horecaondernemers uit dit verhaal, zijn gasten zo gastvrij mogelijk verwelkomen. Zonder coronatoegangspas dus. Foto: Frans Paalman / Archief

Ruben Strating van restaurant en bar De Vrienden in Ommen vindt het gelekte kabinetsplan belachelijk, zo zegt hij in De Stentor. ,,Over hoe ik mijn zaak erop voorbereid, kan ik kort zijn: niet”, zegt hij maandagmiddag in zijn gesloten zaak. ,,Wij zouden dus als een soort boa bij de deur moeten gaan staan om gasten te checken. Ten eerste: ik heb daar geen personeel voor, want dat is allemaal weg door de sluitingen. Maar ik vraag me ook af of het qua privacy überhaupt mag. Iemand naar zijn medische status vragen, daar wil ik niet aan meewerken.”

Niet alleen Strating, ook elf andere ondernemers in Ommen willen niet meewerken, zegt hij. ,,Er is altijd gezegd dat vaccineren een vrijwillige keuze is, maar wat is er nou nog vrijwillig aan? Je mag tweeënhalf uur in de trein zitten naast een vreemde, maar ik moet om twaalf uur ’s nachts dicht – ook belachelijk – en vragen om een coronapaspoort. Dat vind ik pesten. Iedereen die een prik wilde halen heeft dat kunnen doen, dus wat mij betreft kun je alles weer opengooien. Maar dat gebeurt niet. De koek is echt op.”

Lees ook: Horecatycoon Khalid Oubaha weigert klanten te controleren op vaccinatiestatus: ‘De koek is op’

Valse QR-codes coronapas in omloop

Juist dat controleren is een zorg voor Rik Vinke van café en jongerenkroeg Eigenwijs in Kampen. ,,QR-codes scannen heb ik tijdens Testen voor Toegang geprobeerd, maar dat ging niet goed. Er waren heel veel valse QR-codes in omloop, die jongelui van hun vader, neefje, nichtje enzovoorts hadden geleend. Die gasten moest ik weigeren. Collega’s van de nachthoreca die één dag per week open zijn, lieten juist iedereen binnen. Daar was het volle bak, bij mij was het leeg.”

Vinke heeft vaker problemen gehad vanwege de coronamaatregelen. Vorig jaar augustus moest Eigenwijs nog dicht omdat de coronaregels werden overtreden. Nu lijkt hij minder eigenwijs te zijn. ,,We zetten sowieso iemand voor de deur om te controleren. Ik heb weinig personeel, dus misschien moet de security het op zaterdagavond gaan doen. Ik ga niet meer met een lege zaak werken, ik ga doen wat mij omzet en gezelligheid oplevert. Als er jongelui binnenkomen met goede QR-codes, vind ik het best.”

Gevolgen coronapas gevreesd: ‘Deel gasten zal wegblijven’

Horecabazen in de steden willen nog wel meewerken, al gaat dat niet echt van harte. Martijn Gerretsen, eigenaar van restaurant Samen en feestcafé De Tijd in Deventer, verwacht een deel van zijn gasten kwijt te raken. ,,Er is een groep die zich bewust niet laat vaccineren en nu wel op het terras zit. Die groep zal weggaan als ze ook niet willen testen. Hoe groot die groep is weet ik niet, omdat we het nu nog niet checken. Daar gaan we dus vanzelf achter komen.”

,,Ik ga niet meer met een lege zaak werken, ik ga doen wat mij omzet en gezelligheid oplevert"

Ondernemer Rik Vinke van café en jongerenkroeg Eigenwijs

Gerretsen zegt voorlopig genoeg man op de werkvloer te hebben om bij het restaurant de coronapassen te checken. Hij vindt het vooral naar dat horecagelegenheden nog steeds voor middernacht moeten sluiten. ,,De Tijd mag nog steeds niet open. Juist ’s nachts is het hier normaal gesproken op z’n best, met allemaal entertainment. Maar we houden het nog wel vol. We krijgen nog tot oktober subsidies. Hopelijk komt er voor het nachtleven een verlenging. Ik vind: als je zaak verplicht dicht moet, moet de overheid bijspringen.”

Hendrik Karabagias, eigenaar van vijf Zwolse restaurants, is recalcitranter. ,,Ik ben met andere ondernemers bezig om iets op te starten om het kabinet op andere gedachten te brengen. Normaal ben ik niet van het niet gehoorzamen, maar nu wordt het wel heftig met én verplichte sluiting om twaalf uur én een coronapas."

Maarten Hinloopen is uitbater van een aantal horecagelegenheden aan de Grote Markt. Foto: Guus Schoonewille

Ook in Den Haag en Volendam neemt de weerstand toe

Ook Haagse kroegen weigeren coronapas te vragen, zo schrijft het AD. ‘Bij ons blijft iedereen welkom ook na 25 september’, zo schrijft de horeca van de Grote Markt in een gezamenlijk statement. ,,Het kan niet zo zijn dat de horeca en de cultuursector worden gebruikt om mensen die zich niet laten prikken tóch dat duwtje in de richting van vaccinatie te geven," aldus de kroegbazen.

Eerder liet nota bene kleuterpopzangeres Monique Smit al weten trots te zijn op de horeca in Volendam vanwege het plaatsen van de groene sticker 'Vrijheidszone', die aangeeft dat iedereen welkom is, ongeacht vaccinatiestatus. 'Alleen samen krijgen we dit onder controle', aldus de zangeres op Twitter, vergezeld door een knipoog.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws