Nieuws Maatregelen
ID&T is blij met extra coronasteun, maar nog altijd ontsteld om maatregelen
Of ID&T tevreden is met de aangekondigde extra coronasteun vanuit de overheid? Het is een begin. Of dit genoeg is om de ontsteltenis omtrent de aangescherpte coronamaatregelen te temperen? Nee. ,,Wat gaan we doen als er na de deltavariant van het virus weer een andere variant opduikt? Moeten we dan weer met z’n allen de boel afgelasten?”

Door de aangescherpte maatregelen voor evenementen moesten sommige festivals weer afgebouwd worden, waaronder Live Again! in Erp. Foto: ANP
Ze zijn bij ID&T nog altijd met stomheid geslagen. Wie de interviews met oud-eigenaar Duncan Stutterheim niet heeft gezien, merkt het wel aan de manier waarop Rosanne Janmaat als coo van ID&T over de huidige gang van zaken in haar branche praat. De koers die de overheid in haar ogen heeft gevaren, kan ze werkelijk met geen mogelijkheid verklaren. Het kort geding tegen de overheid van komende vrijdag is daar het bewijs van. ID&T heeft deze stap gezet omdat het van mening is dat festivals wel degelijk georganiseerd kunnen worden op de manier waarop dit tijdens de Fieldlab evenementen getest is.
,,Wat we daarvan verwachten?", herhaalt Janmaat de vraag. ,,Daarover kunnen we slechts speculeren. We hebben ons uitgebreid laten adviseren en een goed team aan juristen om ons heen verzameld. We zullen waarschijnlijk maandag horen wat dat oplevert."
Het kort geding van ID&T dient komende vrijdag tussen 10 en 12 uur en is live te volgen via deze link.
Lees ook: Van ID&T, F1 Zandvoort tot Paaspop: vrijdag kort geding tegen de Staat
Evenement is volgens ID&T veiliger dan feestje thuis
Het zijn stappen die ID&T zo'n anderhalf jaar geleden niet verwacht had te hoeven zetten. ,,Al vanaf het begin van deze crisis zijn we met de overheid in gesprek”, verklaart Janmaat. ,,En ook best constructief. Eric Wiebes is als minister van Economische Zaken en Klimaat nog bij ons op kantoor geweest toen de crisis net was uitgebroken. Daar zijn de steunpakketten een resultaat van. Vervolgens zijn ook de Fieldlab-evenementen ontwikkeld. Daar is inmiddels wel uit gebleken dat zodra men getest is, het veiliger is om met grote groepen mensen op een evenement samen te komen in plaats van bij iemand thuis."
Tot zover weinig op- en aanmerkingen vanuit ID&T op het beleid van de overheid. ,,Totdat Rutte en De Jonge twee persconferenties geleden opeens vertelden dat vrijwel alle maatregelen van tafel gingen en de nachtclubs dus ook weer open gingen. Dit nachtleven is nooit onderdeel geweest van de onderzoeken die zijn gedaan. De overheid heeft gewoon een schot voor de boeg genomen. De aanbeveling vanuit Fieldlab was dat mensen getest moeten zijn, maar in plaats daarvan werd Dansen met Janssen volop gepromoot, waardoor het aantal besmettingen nu door het dak is gegaan en de maatregelen weer moeten worden aangescherpt.”
"Het is dan fijn dat Rutte zijn excuses aanbiedt, maar het verandert niets aan de problemen die personen en branches eraan overhouden"
'Verloren jaren met geen vergoeding te compenseren'
Ook daar begrijpt Janmaat maar weinig van. Ze geeft aan dat de overheid altijd heeft geroepen dat het ontlasten van de zorg de belangrijkste drijfveer voor de maatregelen is geweest. ,,Maar tot nu toe heeft het aantal besmettingen daar geen invloed op gehad. Je kunt dit niet langer aan de jonge mensen verkopen die al zo lang binnen zitten en behoefte hebben aan festivals. Ze lopen op deze manier kostbare jaren mis en dat valt met geen enkele vergoeding te compenseren.”
Lees ook: Kabinet komt met extra geld voor evenementenbranche
Maar wat wil ID&T dan wel? Janmaat: ,,Een duurzame oplossing! Wat gaan we doen als er na de deltavariant van het virus weer een andere variant opduikt? Moeten we dan weer met z’n allen de boel afgelasten? We zullen moeten leren leven met dit virus. Ons standpunt is dan ook dat zolang we ons aan de aanbevelingen houden die uit de onderzoeken zijn gekomen, we weer festivals kunnen organiseren.”
ID&T ontsloeg al zestig mensen sinds coronacrisis
Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft festivalorganisator ID&T te maken met een omzetverlies van 95 procent. Als gevolg daarvan heeft het bedrijf zestig mensen moeten ontslaan wat neerkomt op 40 procent van het geheel. ,,Je kunt je voorstellen dat de eerdere versoepelingen ons een flinke boost hebben gegeven, maar dat het onbegrip afgelopen vrijdag misschien nog wel groter was. En ja, het is dan prettig dat er nu extra coronasteun komt waarmee wij onze leveranciers kunnen betalen. Fijn ook dat Rutte zijn excuses aanbiedt over de manier waarop het is gegaan. Het maakt alleen niets uit voor het aantal besmettingen waar we nu mee zitten en de problemen die personen en branches eraan overhouden.”
Reactie Lowlands: 'Aanpassing garantiefonds is stap in goede richting'
Ook het Lowlands Festival laat weten aan De Ondernemer dat de aanpassingen van het garantiefonds 'een stap in de goede richting' zijn. ,,Hierdoor kunnen de festivals die vorige week plotsklaps niet meer door mochten gaan alsnog rekenen op volledige compensatie", aldus een woordvoerder van Lowlands. ,,Door de uitbreiding van het garantiefonds kunnen we zonder al te grote extra financiële risico’s verder gaan met de voorbereidingen van Lowlands en Down The Rabbit Hole."
Doorgaan met voorbereiden met een vorm van financiële dekking is 'erg belangrijk' voor Lowlands, omdat zo vlak voor beide festivals veel kosten worden gemaakt. ,,Voor ons blijft het echter met Lowlands en Down The Rabbit Hole nog steeds heel spannend. Die deadline van 13 augustus is veel te laat. Wij hebben eerder duidelijkheid nodig. Ook al worden straks onze kosten vergoed, ons publiek, artiesten en crew willen weten waar ze aan toe zijn. Omdat er een complete tijdelijke stad moet worden neergezet, is de opbouw van de festivals al begonnen."
'Als organisatie nemen wij geen onverantwoorde risico's'
De Fieldlab-evenementen hebben volgens de Lowlands-woordvoerder aangetoond dat met goede voorzorgsmaatregelen op een veilige en verantwoorde wijze grootschalige evenementen kunnen worden georganiseerd. ,,Wij zijn een professionele organisatie en we zullen geen onverantwoorde risico’s nemen. Het is nog steeds heel belangrijk dat we komende anderhalve week met overheid en wetenschap een plan maken.''
'Hoog tijd dat overheid ook aan jongeren denkt'
De Lowlands-woordvoerder vervolgt: ,,Als straks blijkt dat het toch niet verantwoord is omdat de druk op de zorg weer verontrustend toeneemt, dan nemen wij onze verantwoording en is er dit jaar geen Lowlands of Down The Rabbit Hole. Maar het wordt ook hoog tijd om aan onze bezoekers te denken, aan de jongeren die iedere keer tijdens deze coronacrisis weer aan het kortste eind trekken. Er is heel terecht in eerste instantie gedacht aan de kwetsbaren in onze samenleving, daar zijn veel maatregelen voor genomen. Maar de jongeren wachten al heel lang, het wordt tijd dat ze op een verantwoorde manier naar een festival kunnen."