Nieuws Maatregelen

INretail, KHN en MKB-Nederland hebben indruk dat OMT land runt

De oproep vanuit het Outbreak Management Team (OMT) tot een langere lockdown leidt tot onbegrip onder collega-virologen en woede bij ondernemers. Zij vinden dat het kabinet paal en perk moet stellen aan de publieke optredens van OMT-leden.

Redactie/ANP 5 januari 2022

Van Dissel OMT De Jonge coronadebat liggend

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid passeert OMT-voorzitter Jaap van Dissel op weg naar een coronadebat. Foto: ANP

De adviseurs die het OMT vormen, sorteren in media voor op een verlenging van de lockdown tot eind januari. ,,Zo creëer je veel onrust. Ik word er kotsmisselijk van", zegt directeur Jan Meerman van INretail tegen De Telegraaf. ,,Ondernemers worden hier gek van", zegt een woordvoerder van de kappersbranche. Ook MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof deelt dit 'ongenoegen over timing en communicatie'.

''Zo creëer je veel onrust. Ik word er kotsmisselijk van''

Jan Meerman, directeur INretail over OMT-adviseurs

'OMT gedraagt zich als autoriteit die beleid vaststelt, zelfs op langere termijn'

Volgens de ondernemersorganisaties lijkt het nu alsof het OMT het coronabeleid bepaalt. ,,Dat moet het kabinet toch ook niet willen?", zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Het is gek dat wij als enige land in lockdown zitten", aldus de horecaman.

Ook virologen hebben kritiek. ,,Ik vind die opmerkingen van het OMT niet passend, met nog vier weken te gaan", reageert Louis Kroes van het Leidse LUMC. ,,Het is een adviesorgaan, maar na bijna twee jaar, in identieke samenstelling, gedraagt het zich als een autoriteit die het beleid vaststelt, zelfs op langere termijn."

Lees ook: OMT verwacht eind januari ruimte voor meer versoepelingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws