Nieuws Maatregelen

INretail: 'Toegezegde steun moet nu zo snel mogelijk worden overgemaakt'

Het vervallen van de kopen op afspraak-regel, vandaag een week geleden, heeft non-foodwinkels een boost gegeven. Zowel consumenten als ondernemers zijn volgens branchevereniging INretail blij dat er weer normaler gewinkeld kan worden. Echter, ondanks het verdwijnen van deze hindernis, is gemiddeld 31 procent van de ondernemers nog steeds 'enorm bezorgd over de impact van de huidige situatie op het voortbestaan van de onderneming', zo ondervond INretail na onderzoek. Haast met de toegezegde steun is daarom noodzaak.

Van onze redactie 5 mei 2021

Winkelen kalverstraat versoepeling

Winkelende mensen in de Amsterdamse Kalverstraat op 28 april, de dag van de eerste versoepelingen. Foto: ANP

52 procent van de sportwinkels en 47 procent van de modewinkels geeft aan dat na 1 juli overheidssteun hard nodig blijft om te kunnen overleven, meldt INretail op basis van een eigen peiling onder non-foodwinkels.

,,Veel consumenten doen sinds een week weer spontaan en veilig hun aankopen in de non-foodwinkels en hebben deze koopmogelijkheid echt gemist. De sfeer komt langzaam terug in de winkelgebieden, maar de schade van nu al veertien maanden voortdurende beperkingen is nog lang niet hersteld", constateert INretail. ,,Daarom moet toegezegde steun nu zo snel mogelijk worden overgemaakt. Ruim een kwart heeft ondanks groen licht voor de aanvraag nog steeds niets ontvangen en zit diep in de problemen."

''Aan de oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken, koppelen wij het advies de middagpauze te benutten voor een geplande aankoop''

INretail

Kopen op afspraak blijft mogelijkheid voor veel ondernemers

Woonwinkels vinden kopen op afspraak goed passen bij het maatwerkadvies dat bij hun assortiment past. 78 procent van de ondernemers overweegt deze mogelijkheid te blijven bieden of heeft dit al besloten. Dat gebeurt tijdens reguliere openingsuren waarbij ook spontaan winkelbezoek mogelijk is. Bij mode- schoenen- en sportwinkels overweegt minder dan een derde van de ondernemers deze mogelijkheid te blijven bieden.

Lees ook: Loket donderdag open voor vijfde aanvraagperiode NOW

Winkelen moet veilig blijven gebeuren met lokale betrokkenen

Het blijft volgens INretail belangrijk dat winkelen veilig gebeurt. In de winkels wordt met een aangescherpt protocol gewerkt en de veiligheid in straten en winkelgebieden wordt door lokale betrokkenen zoals gemeente, handhaving, de winkeliers(vereniging) en vastgoedeigenaren gezamenlijk georganiseerd. Uit de peiling komt naar voren dat 74 procent van de ondernemers deze samenwerking als (heel erg) constructief ervaart.

INretail roept consumenten op om op rustige momenten zoals de ochtenden en het begin van de week te winkelen. ,,Aan de oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken, koppelen wij het advies de middagpauze te benutten voor een geplande aankoop. Spreiding van bezoekers blijft belangrijk", stelt INretail.

Lees ook: 'Tenminste 20 procent in retail moet zich afvragen: is mijn bedrijf nog levensvatbaar? Stoppen is ook een optie'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws