Nieuws Maatregelen
Mona Keijzer uit kabinet gezet na kritiek op coronapas
Nadat Mona Keijzer haar bedenkingen uitte over de invoering van het coronatoegangsbewijs en de maatregel ‘niet uit te leggen’ noemde, is zij 'met onmiddellijke ingang' uit het kabinet ontslagen. Keijzer wilde zelf niet opstappen.
Laatste update: 25 september 2021 22:03

Foto: ANP.
,,Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?”, zegt de CDA-politica in een interview met De Telegraaf. Ze wijst op de hoge vaccinatiegraad en vindt het ‘niet uit te leggen’ dat mensen via de pas moeten laten zien gevaccineerd of getest te zijn om toegang tot een café of restaurant te krijgen.
Keijzer wilde niet zelf opstappen
In een verklaring laat Rutte weten dat de uitspraken van Keijzer zich niet verdragen 'met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn’. Omdat Keijzer zelf niet wilde opstappen, werd zij gedwongen om te gaan. Het kabinet besloot daartoe nadat Rutte vandaag overlegde met de drie vice-premiers en minister Blok van Economische Zaken, die de werkzaamheden van Keijzer overneemt. Ook CDA-leider en minister van Financiën Wopke Hoekstra werd bij de afweging betrokken om Keijzer ‘met onmiddellijke ingang’ voor ontslag voor te dragen.
Lees ook: Coronapas, thuiswerken, anderhalve meter: dit is er veranderd
Biesheuvel (ONL): 'Dit ondermijnt het draagvlak, dit is een trap na van Keijzer'
ONL-voorzitter Hans Biesheuvel is op z'n zachtst gezegd 'zeer verbaasd' over de uitspraken van Keijzer en de timing hiervan. ,,Dit ondermijnt het draagvlak. Het controleren van de coronapas was al niet populair, maar op deze manier wordt wordt het niets. Het onderstreept weer wat een soap de politiek en dit demissionaire kabinet geworden is. Het is nu klaar. Geen dag meer aarzelen nu met een nieuw kabinet."
,,Kijk, inhoudelijk ben ik het met haar eens, ik begrijp ook niet dat ik wel een drukke Hema of Bijenkorf in mag lopen zonder coronapas, maar de kroeg niet. Maar dan had ze zich een paar weken geleden moeten laten horen in het kabinet toen het er toe deed. Nu creëert ze heel veel onrust bij ondernemers, toezichthouders, burgemeesters. Ik zie dit echt als een trap na".
Kritisch op coronabeleid
,,Het is bekend dat Keijzer al lange tijd kritisch is op het coronabeleid. Wellicht dat ze nu uit frustratie dacht, het kabinet loopt op z'n einde, ik moet mijn ergernis toch maar eens laten blijken. Ik denk dat ze bewust dat risico heeft genomen, ze is ervaren, dit moet in zekere zin met voorbedachte rade gedaan zijn. Maar de timing, juist vandaag, daar heb ik echt heel veel moeite mee. Sowieso geeft dit weer veel onrust rond de politiek, rond het vertrouwen in de politiek. Dit is gewoon niet goed, en ook niet voor de discussie."
"Inhoudelijk ben ik het met haar eens, ik begrijp ook niet dat ik wel een drukke Hema of Bijenkorf in mag lopen zonder coronapas, maar de kroeg niet. Maar dan had ze zich ook een paar weken geleden moeten laten horen in het kabinet toen het er toe deed", aldus ONL-voorzitter Hans Biesheuvel.
Dirk Beljaarts (KHN): 'Uitspraak Mona Keijzer steunt ons'
,,Het steunt ons, dat Mona Keijzer deze uitspraken heeft gedaan", vertelt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Eerder hebben we de burgemeesters gehoord over het niet hard handhaven van de coronapas en de sluitingstijden van horeca, nu is er ook binnen het kabinet iemand die zich heel duidelijk heeft uitgesproken. Dit steunt het gevoel dat bij veel horeca-ondernemers leeft en wat we weten uit onze recente enquete hierover". Beljaarts stelt dat 'het niet zo is dat in de achttien maanden dat we nu gesprekken voeren met bewindspersonen over het coronabeleid, deze zorgen nooit eerder zijn geuit. Het is het kabinet gelukt in die maanden met één mond te spreken, maar dat dus tot vandaag."
Woensdag is er in de Tweede Kamer een debat over de steunmaatregelen. ,,Een debat dat met de ontwikkelingen van vandaag ongetwijfeld een heel andere lading krijgt", aldus Beljaarts.
Dirk Beljaarts (KHN) over de uitspraken van de inmiddels voormalig staatssecretaris Keijzer: ,,Het niet zo is dat in de achttien maanden dat we nu gesprekken voeren met bewindspersonen over het coronabeleid, deze zorgen nooit eerder zijn geuit. Het is het kabinet gelukt in die maanden met één mond te spreken, maar dat dus tot vandaag."
Lees ook: OMT-leden: geen handhaving coronapas, dan geen versoepelingen
,,Dat Mona Keijzer is ontslagen, is tragisch en ernstig voor haar. Echter: haar uitspraken waren nog ernstiger”, reageerde de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls in Trouw. ,,Met haar uitspraken over het coronatoegangsbewijs ondermijnt ze het draagvlak onder ondernemers en burgers én de uitvoeringskracht van de overheid, waaronder onze handhavers die vanaf vandaag op de naleving van het ctb toezien. De invoering van het ctb is een besluit van het demissionair kabinet, met instemmen van de Tweede Kamer, en gaat vandaag gewoon van kracht.”
Bruls reageert namens het Veiligheidsberaad, het landelijke overleg van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Zij komen geregeld bij elkaar om het kabinet te adviseren over de aanpak van de corona-uitbraak.
Lees ook: Onderzoek Strabo: meerderheid jongeren tegen invoering coronapas
Kabinet: vaker onenigheid coronamaatregelen
In het verleden is er in het kabinet vaker onenigheid geweest over in te voeren coronamaatregelen. Keijzer keerde zich echter niet eerder openlijk tegen de raadsbesluiten. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid - partijgenoot van Keijzer en verantwoordelijk voor de invoering van het coronatoegangsbewijs - zal niet reageren op de uitspraken van de staatssecretaris, laat zijn woordvoerder weten.