Nieuws Maatregelen

Coronasteun stopt definitief per 1 oktober: 'Kabinet laat ondernemers alsnog keihard vallen'

De algemene coronasteunregelingen lopen zoals verwacht op 1 oktober af, heeft het kabinet maandag bekendgemaakt. Het doorzetten van steun aan werkgevers en ondernemers ‘zou het economisch herstel in de weg zitten’, aldus demissionair ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Stef Blok (Economische Zaken). Koninklijke Horeca Nederland vindt het 'ongehoord en onacceptabel' dat het kabinet ondernemers keihard laat vallen.

Van onze redactie 30 augustus 2021

Hoekstra koolmees Blok steun maatregelen stop kabinet september oktober loonsteun coronacrisis ondernemers bedrijven horeca

Demissionair ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Stef Blok (Economische Zaken) maakten vandaag bekend definitief te stoppen met de algemene coronasteunregelingen. Foto: ANP

Voor bedrijven die op last van de overheid nog gesloten zijn, zoals nachtclubs en discotheken, komt er nog een regeling. ,,Zo’n gerichte regeling is zeer complex en vraagt veel van de uitvoeringsorganisaties", aldus de ministers.

Wel kunnen ondernemers nog even gebruikmaken van bepaalde kleinere regelingen. Daarnaast komt de werktijdverkorting terug en worden de regels rond bijzondere bijstand voor zelfstandigen versimpeld. Ook blijven de financieringsregelingen van kracht voor bedrijven die geld nodig hebben om op korte termijn aan hun verplichtingen te voldoen.

Lees ook: Kabinet verlengt coronasteun niet na september en past huidig pakket aan

Koninklijke Horeca Nederland: kabinet laat ondernemers alsnog keihard vallen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het kabinetsbesluit in een reactie ‘ongehoord en onacceptabel’. ,,Dat het kabinet ondernemers, met de haven in zicht, alsnog keihard laat vallen.” Volgens KHN is de horeca pas weer open sinds 26 juni, gelden nog altijd beperkingen zoals de 1,5 metermaatregel en zal het herstel voor de horeca nog lang duren. KHN zegt dat de meeste horecaondernemers kampen met cashflowproblemen en dat er weinig geld is om te investeren. Het probleem zit volgens de organisatie met name in het uitblijven van internationaal toerisme en internationaal zakelijk verkeer, congressen en evenementen. Die worden pas na 2022 weer "substantieel", zegt KHN. Clubs en het nachtleven kunnen daarnaast op zijn vroegst pas op 1 november weer open.

De brancheorganisatie vreest dat er in de laatste maanden van dit jaar en volgend jaar veel zaken om zullen vallen, en de positie van werknemers onder druk komt te staan als de steun per 1 oktober wegvalt. ,,Het is onacceptabel en niet uit te leggen dat de restricties doorlopen maar de steun stopt. Bedrijven zitten zonder reserves of met een grote schuldenberg", aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. KHN wil ook een schuldenfonds om de afbouw van schulden - met name aan coronagerelateerde belastingschulden en huurachterstanden - te kunnen garanderen.

Lees ook: Horeca kampt met enorm tekort personeel, zelfs De Librije moet op zoek naar koks

Koninklijke Horeca Nederland zegt zich via alle wegen en de Tweede Kamer in te blijven zetten op voorzetting van financiële compensatie voor bedrijven die niet zonder kunnen. Daarnaast loopt nog de bodemprocedure waarin KHN de Staat sommeert leden van de vereniging met terugwerkende kracht 100 procent financieel te compenseren.

'Zuur voor sectoren die nog steeds worden getroffen'

Hans Biesheuvel van werkgeversorganisatie ONL snapt ‘makro’ de beslissing van het kabinet, maar vindt het zuur voor sectoren die nog steeds worden getroffen. ,,Er zijn ondernemers in de hoek van toerisme, kermisindustrie of horeca die door overheidsmaatregelen niet voluit kunnen draaien. Het ontbreekt bij het demissionaire kabinet aan de urgentie tot maatwerk om te voorkomen dat deze ondernemers met de finish in zicht tussen wal en schip vallen. Het rechtvaardigt dus niet om 1 oktober te stoppen.”

"Het maakt het coronabeleid nog onduidelijker als er 20 september weer maatregelen komen"

Hans Biesheuvel, werkgeversorganisatie ONL

Biesheuvel snapt ook niet waarom het kabinet nu met dit bericht naar buitenkomt ‘als je nog niet eens weet wat er 20 september gaat gebeuren’. Hij spreek van een verkeerde volgorde: ,,Het maakt het coronabeleid nog onduidelijker als er 20 september weer maatregelen komen. Ik vind het logischer om na deze datum naar buiten te komen.”

Over de druk op uitvoeringsorganisatie RVO, die de specifieke regeling moet gaan uitvoeren, is de ONL-voorman duidelijk. ,,Als zij het niet kunnen wegwerken benoem dan een tijdelijke commissie waar getroffen ondernemers zich kunnen melden.”

Vanaf oktober kunnen bedrijven geen belastinguitstel meer aanvragen

De NOW-regeling wordt opnieuw vervangen door de gebruikelijke werktijdverkorting. Daarmee kunnen werknemers hun personeel tijdelijk minder uren laten werken als de omstandigheden daarom vragen. Het kabinet zegt er wel bij dat de werktijdverkorting nadrukkelijk niet bedoeld is voor coronagerelateerde omstandigheden.

Tot slot vervalt de mogelijkheid om belastinguitstel aan te vragen. Vanaf 1 oktober wordt verwacht dat ondernemers weer gewoon hun belastingen betalen volgens de gebruikelijke termijnen. Sinds het begin van de crisis hebben 369.000 ondernemers gebruikgemaakt van de mogelijkheid van belastinguitstel, voor een bedrag van 40,4 miljard euro.

Lees ook: Nederlandse economie herstelt, maar onzekerheid blijft

Het kabinet heeft met een aanvullend sociaalpakket extra middelen vrijgemaakt om mensen te helpen die wegens de coronacrisis in onzekerheid zitten. Zo worden mensen onder andere begeleid naar nieuw werk of worden ze omgeschoold.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws