Nieuws Maatregelen
Kabinet wil heropening Action, HEMA en Wibra terugdraaien
In navolging van HEMA zijn ook winkelketens als Action en Wibra vanmorgen opengegaan, ondanks de lockdown. Dat is tegen het zere been van het kabinet, die volgens politieke bronnen met strengere coronaregels komt voor grote winkelketens. De retailers zelf willen juist helpen de drukte in de winkelstraten te verspreiden, zo vlak voor de kerstdagen.

Grote winkelketens teruggefloten door kabinet. © ANP
Update: kabinet bevestigt aanscherping
De aanscherping van de maatregelen voor al dan niet essentiële winkels staat in een brief die minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vanmiddag aan de detailhandel hebben gestuurd. Belangrijk is dat winkels vóór de lockdown al boven de 70-procentsgrens moesten zitten. Lees hier meer.
Er wordt nog ‘gepuzzeld’ op een juiste formulering, stelt een politieke bron. Die spreekt van een ‘glijdende schaal’, nadat de HEMA gisteren zijn afdelingen met voedingswaren open hield, een dag nadat premier Mark Rutte de lockdown afkondigde. Action en Wibra volgden met aankondigingen dat ook zij in aangepaste vorm open willen blijven. ,,Dit was niet de bedoeling van het verhaal van afgelopen maandag.”
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft inmiddels ook gereageerd, meldt AD: ,,Dit is nu niet het moment om de randen van de regels op te zoeken."
Lees ook: Lockdown, maar deze winkels mogen de deuren open houden
Verkoop essentiële producten
Wibra wilde doorgaan met de verkoop van ‘essentiële producten’, zoals voedingsmiddelen, hygiëneproducten en schoonmaakproducten. Ook de populaire keten Action verklaarde vanmorgen ondanks de maandag afgekondigde lockdown open te mogen, omdat ongeveer 40 procent van de omzet behaald wordt met essentieel geachte artikelen. De Rijksoverheid hanteert de grens van 30 procent omzet uit bijvoorbeeld voedingsmiddelen, wc-papier en zeep voor het wel of niet moeten sluiten van winkels. Alleen het deel met essentiële producten van winkels zou dan open mogen blijven. Ook Wibra wilde zich beroepen op die grens, en eveneens de deuren vanmiddag opengooien.
,,Je kunt ondernemers niet kwalijk nemen dat ze binnen de regels toch nog wat proberen te verkopen"
Grootste banketbakker van Nederland
Ook de HEMA wil open blijven voor ‘essentiële producten’, zoals babyspullen, taart, worst en koffie. De kleding, woonspullen en cadeautjes kun je alleen nog online bestellen, werd gisteren bekend. ,,We zijn de grootste banketbakker van Nederland. Het zou gek zijn als we dicht zouden gaan”, aldus HEMA-woordvoerder Frederike van Urk. ,,Er stonden 2.000 bestelde taarten klaar om afgehaald te worden.” Het wordt geen funshopping, waarschuwt Van Urk. ,,Het zal er ook niet gezellig uitzien in de winkels, met die afgezette delen. Het worden geen vrolijke winkels. Maar je kunt wel een taart meenemen om de boel thuis op te vrolijken.”
Lees ook: Fietskoeriers.nl gaat winkeliers in lockdown helpen bij bezorging
Open voor reparaties en service
Amac, de grootste Apple Premium Reseller van Nederland, mag openblijven voor reparaties en services. Met de sluiting van de Apple Stores zijn de vijftig winkels van Amac daarmee de enige locaties waar consumenten nog terechtkunnen om hun defecte MacBook, iPad, iPhone en Apple Watch te laten repareren.
,,Doordat steeds meer mensen nu thuiswerken en onderwijs krijgen op afstand stijgt logischerwijs de behoefte aan goede thuiswerkapparatuur”, signaleert Ed Bindels, ceo van Amac. Nadat in maart een dip dreigde doordat er even sprake was van uitblijvende levering vanuit China, zag Bindels de verkoop van Apple-apparatuur tijdens de coronacrisis juist sneller stijgen dan ooit tevoren. ,,Het is dan ook essentieel dat wij in ieder geval voor reparaties open mogen blijven, zodat Nederland ook thuis kan doorwerken.”
Lees ook: INretail: 'Maak bestellingen ophalen bij winkel mogelijk'
Strengere regels
Werkgeversorganisatie VNO-NCW snapt dat het kabinet met strengere regels komt. "De lockdown is onder stoom en kokend water tot stand gekomen", zegt voorzitter Ingrid Thijssen in het radioprogramma 1op1. "Je kunt ondernemers niet kwalijk nemen dat ze binnen de regels toch nog wat proberen te verkopen. Er was veel onduidelijk. De verantwoording ligt bij het kabinet om aan te geven wat wel mag en wat niet."