Blog Maatregelen
Een kapsalon in een theater: kan dat zomaar?
Onder de paraplu van de protestactie 'Kapsalon Theater' openen veel theaters en concertzalen woensdag de deuren als een tijdelijke kapsalon. Burgemeesters hebben inmiddels duidelijk gemaakt te zullen handhaven. Maar hoe kijkt ondernemer en jurist Charlotte Meindersma naar het ludieke protest? In deze blog werpt ze haar licht op de kwestie.

Kappers knippen op het podium van het Concertgebouw klanten terwijl het Concertgebouworkest repeteert. Foto: ANP
Charlotte Meindersma
Ondernemer/jurist
Charlotte Meindersma is ondernemer en jurist. Ze maakt het recht graag praktisch op het gebied van marketing, privacy en contracten. Wekelijks maakt ze een video's en schrijft ze artikelen voor haar eigen website. Daarnaast is ze spreker en auteur van vijf boeken, waaronder Écht ondernemen - bemoei je met je eigen zaak.
Niet elke actie is een demonstratie, zo weten we. Maar zou je dan niet je haar kunnen laten verven, terwijl je een voorstelling bekijkt? En als je de bankjes in een museum nou eens zou gebruiken voor een workout? Kun je dan niet gewoon open?
Bestemmingsplan en vergunningen
Net zoals een winkel niet opeens open kan door zichzelf een groothandel te noemen, moeten ook theaters, bioscopen en musea letten op het bestemmingsplan en eventuele nodige (omgevings)vergunningen. Staat het bestemmingsplan niets in de weg, dan is er veel mogelijk.
'Belangrijk is dat de hoofdactiviteit legaal is en de bijkomende activiteit duidelijk van ondergeschikt belang is'
Hoofdactiviteit
Belangrijk is dat de hoofdactiviteit legaal is en de bijkomende activiteit duidelijk van ondergeschikt belang is. Dat moet dus blijken uit de wijze waarop het wordt uitgevoerd. Alleen maar zeggen dat het een belangrijker is dan het ander, dat is geen optie.
Kapsalon in een theater
Voor een kapsalon is in principe geen diploma of specifieke vergunning nodig. Is de locatie geschikt, dan mag zij dus omgetoverd worden tot kapsalon.
Maar let op: in 20 minuten een man knippen, terwijl de voorstelling anderhalf uur duurt, dat schiet dus niet zo op. Die laatste 70 minuten zijn immers niet nodig voor het kapsel. Dan is opeens de voorstelling de hoofdactiviteit geworden.
Maar haar laten verven, daar gaan soms zomaar een paar uur overheen. Bij de kapper blijf je dan ook gewoon in je stoel zitten en verplaats je alleen tussendoor naar de spoelbak om de verf eruit te halen.
Lees ook: KHN voert druk op: 'kabinet, maak vrijdag openingsplan bekend'
Schoonheidssalon en de GGD
Voor sommige beautybehandelingen heb je wel diploma’s of vergunningen nodig. Denk bijvoorbeeld aan het zetten van permanente make-up. Ook niet iedereen mag laserbehandelingen uitvoeren. Maar een eenvoudig maskertje is dan weer geen probleem.
Een museum als winkel of sportschool
Iedereen mag nu wel het kleine museumwinkeltje bezoeken, maar een bezoek aan het museum zit er niet in. Als het bestemmingsplan dat toestaat, zou je de winkelactiviteiten kunnen uitbreiden en meerdere zalen openstellen om daar ook aankopen te kunnen doen. Hop, meteen al een ansichtkaart of magneet aanschaffen van het kunstwerk waar je naar staat te kijken. Let wel weer op dat de verkoop de hoofdactiviteit moet blijven of worden.
'Een maas in de wet vinden is zo makkelijk nog niet. Met name niet als het gaat om acties van een of enkele dagen'
Datzelfde geldt voor het omzetten van een museum in een sportschool. Als het bestemmingsplan het al toestaat en je niet een extra vergunning nodig hebt, is het hebben van een paar bankjes nog niet voldoende. Het moet wel echt een gymzaal of sportschool worden, waar ‘toevallig’ mooie kunst aan de muur hangt.
Maas in de wet
Een maas in de wet vinden is zo makkelijk nog niet. Met name niet als het gaat om acties van een of enkele dagen. Een bedrijf meer permanent, voor langere termijn, omzetten naar een ander soort branche heeft meer kans van slagen.
Lees ook: Protestactie Theater Kapsalon geeft signaal af, 'gymlessen' in diverse musea
Laten we vooral hopen dat de handhaving van de regels voor elke branche gelijk is en de handhaving niet enkel gebaseerd wordt op hoe makkelijk het is. Want ook de opening van de horeca was geen demonstratie. Toch werd er niet of nauwelijks gehandhaafd, omdat burgemeesters een oogje toeknepen of omdat de hoeveelheid horeca te groot was om uberhaupt (goed) te kunnen handhaven. Datzelfde oogje zou ook voor de culturele sector toegeknepen kunnen worden, ondanks dat handhaving hier veel makkelijker is, omdat er nu eenmaal veel minder theaters en bioscopen zijn.