liveblog Maatregelen
Liveblog coronamaatregelen: 1G per 23 maart van tafel, thuiswerkadvies vervalt per direct
Het kabinet schrapt per woensdag 23 maart de laatste coronamaatregelen. Testen voor toegang (1G) verdwijnt. Het thuiswerkadvies komt te vervallen. Het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer is niet langer verplicht. Dat maakte zorgminister Ernst Kuipers dinsdagmiddag bekend. Volg onze liveblog met reacties van ondernemers en brancheorganisaties.
** DEZE LIVEBLOG IS GESLOTEN **
Meld je aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws over (ook) de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Laatste update: 20 maart 2022 11:00
KHN: na twee jaar beperkingen en lockdowns eindelijk weer ruimte voor ondernemen
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is opgelucht dat het kabinet vanaf 23 maart de meeste coronamaatregelen loslaat. De brancheorganisatie had er de afgelopen weken al voor gepleit in elk geval snel het testen voor toegang (1G) te schrappen en terug te keren naar het 'oude normaal'. Met de aangekondigde versoepelingen dinsdag, kunnen ondernemers in de horeca zich eindelijk weer storten op waar zij goed in zijn: ondernemen. Lees hier hoe Koninklijke Horeca Nederland horecaondernemers wil helpen bij economisch herstel.
Ondernemersorganisaties: schrappen beperkingen goed nieuws, teleurgesteld over quarantaineregels
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed nieuws dat het kabinet na twee jaar een streep zet door alle coronabeperkingen voor sectoren. Ze zijn wel teleurgesteld dat de quarantaineregels niet verder worden verruimd. Nog steeds zitten veel mensen onnodig ‘ziek’ thuis, wat voor bedrijven problemen oplevert om de bezetting rond te krijgen. Dat het thuiswerkadvies vervalt kan eveneens op goedkeuring rekenen, al vinden zij wel dat de voordelen van hybride werken behouden moet blijven.
Beide ondernemersorganisaties zijn nog met het kabinet in gesprek over het langetermijnplan, dat moet voorkomen dat volgende herfst, bij een mogelijk nieuwe variant, opnieuw lockdowns worden afgekondigd. Dat geldt ook voor de aanpak van de forse schulden die ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren de afgelopen twee jaar hebben opgebouwd. 'Ondernemers moeten langjarig de tijd krijgen om de schulden aan de Belastingdienst terug te betalen. Dat haalt een last van hun schouders en geeft hen de ruimte om weer gaan ondernemen.'
VNO-NCW en MKB-Nederland praten verder nog met het kabinet over het versterken van de eigen vermogens, die de afgelopen twee jaar bij veel ondernemers zijn opgebrand.
Ook de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) reageert...

Meeste Nederlanders nog voorstander van mondkapjesplicht in ov
De binnenkort opgeheven plicht om een mondkapje te dragen in onder meer de bus, metro, tram, trein, op perrons en bij haltes geniet nog steeds steun van een meerderheid van de Nederlanders, zo blijkt uit enquête-onderzoek van ANP/LocalFocus in samenwerking met Kieskompas. Het kabinet heeft dinsdagmiddag besloten om de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer om te zetten in een advies.
Tussen 24 februari en 10 maart heeft Kieskompas een representatieve groep van ruim 6000 volwassen Nederlanders ondervraagd over het vorige kabinetsbesluit wat betreft de mondkapjesplicht in het ov. Ruim 26 procent was het eens met het besluit en nog eens 29 procent stond hier zelfs helemaal achter. Daartegenover stond een groep van 15 procent die het pertinent oneens was met het verlengen van de mondkapjesplicht. Nog eens 14 procent was het er ook mee oneens, maar was minder uitgesproken in die mening.

FNV wil dat werknemers vrijheid behouden om thuis te werken
Voor vakbond FNV blijft het belangrijk dat werknemers voor wie dat mogelijk is zelf kunnen bepalen of ze thuiswerken of op kantoor. Vicevoorzitter Kitty Jong vindt het wel logisch dat het overheidsadvies om de helft van de tijd thuis te werken nu vervalt. Het is een van de coronamaatregelen die het kabinet afschaft.
Samen met de werkgevers is FNV bezig met een advies aan het kabinet over thuiswerken. ,,Als een werknemer zich nog niet veilig voelt, kan er dan worden thuisgewerkt. En voor een werknemer die graag alle dagen naar kantoor gaat is dat dus ook mogelijk", vat de bond de boodschap samen.
ANVR wil ook einde aan verplicht mondkapje in vliegtuig
Frank Oostdam, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) reageerde al voorafgaand aan het persmoment op de uitgelekte plannen van het kabinet voor het schrappen van bijna alle coronamaatregelen. Hij pleit ervoor ook een einde te maken aan het verplichte mondkapje in het vliegtuig. De verplichting leidt volgens hem tot onhoudbare situaties aan boord.
Zorgminister Ernst Kuipers maakte dinsdagmiddag bekend dat het dragen van een mondkapje in het vliegtuig voorlopig blijft. In het openbaar vervoer komt de mondkapjesplicht vanaf woensdag 23 maart wel te vervallen.

Versoepelingen corona-maatregelen: Deze regels blijven en sneuvelen
Vanaf volgende week vervallen onder meer het thuiswerkadvies, de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en de testverplichting voor binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers.
Kabinet schaft testen voor toegang helemaal af, ook voor grote evenementen
Het kabinet heeft dinsdag besloten om vanaf 23 maart (bijna) alle coronamaatregelen te schrappen. Het 1G-beleid wordt losgelaten, voor toegang tot concerten en binnenevenementen is niet langer een negatieve test nodig. Mondkapjes in het openbaar vervoer wordt een advies in plaats van een plicht. Het thuiswerkadvies komt vandaag meteen te vervallen. Voor werkenden gold tot nu het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor. Omdat thuiswerken ook positieve kanten heeft, roept het kabinet werkgevers op hybride werken (deels thuis) blijvend te stimuleren onder werknemers en daar afspraken over te maken.
De test-, isolatie- en quarantaineregels blijven voorlopig nog van kracht. Voor reizigers van buiten de Schengen-zone geldt dat zij gevaccineerd moeten zijn, een herstelbewijs nodig hebben of een test hebben gedaan om Nederland binnen te komen.

Stichting Coronaclaim MKB wil sanering van 20 miljard euro belastingschuld voor ondernemers
Stichting Coronaclaim MKB wil dat de overheid de inmiddels tot 20 miljard euro opgelopen schuldenberg van mkb-ondernemers saneert. Daartoe bereidt de claimorganisatie een bodemprocedure voor op basis van bestaand recht voor compensatie bij overheidsingrijpen. Lees hier het volledige artikel.
Ook in tweede coronajaar forse toename onlineverkoop
Nederlanders hebben vorig jaar flink meer online geshopt dan een jaar eerder. Net als in het eerste coronajaar werd de groei aangewakkerd door de coronalockdowns waarin fysieke winkels hun deuren gesloten moesten houden.
Volgens onderzoek in opdracht van onder andere brancheorganisatie Thuiswinkel.org heeft dit ervoor gezorgd dat bijna een derde van de totale bestedingen van consumenten vorig jaar online plaatsvond. We zetten de cijfers op een rij.

OMT ziet geen meerwaarde in coronapaspoort en testen voor reizen
In een advies aan het kabinet schrijven de OMT-experts dat de maatregelen maar beperkt worden nageleefd en daarom weinig effectief zijn. Als de regels wel worden opgevolgd, is er een 'beperkt effect' voor reizigers, is te lezen in dit artikel.
OMT adviseert kabinet 'gedeeltelijk' thuiswerkadvies te handhaven
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om voorlopig nog een gedeeltelijk thuiswerkadvies te blijven hanteren. Ook andere basismaatregelen en 'generieke adviezen' tegen het coronavirus kunnen volgens de deskundigen beter nog een tijdje van kracht blijven.
Door de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is de laatste tijd sprake van een opleving van het virus. 'Het OMT wil duidelijk aangeven dat de infectiedruk door corona momenteel hoog is en dat niet duidelijk is of er al een piek is bereikt', aldus het advies waar je hier meer over leest.

Dinsdag begin van de middag duidelijkheid coronamaatregelen
Niet op de inmiddels traditionele dinsdagavond om 19.00 uur, maar op 15 maart vroeg in de middag neemt zorgminister Kuipers ons mee over wat er met de resterende coronamaatregelen gaat gebeuren. Het gekozen tijdstip heeft onder meer te maken met de gemeenteraadsverkiezingen en tv-programmering daaromtrent. Het persmoment is live te volgen bij onder meer AD.nl en NOS.
In dit artikel lees je over de besluitvorming: wie, wanneer, wat.
Volg ook ons andere liveblog, over de effecten van de oorlog op het bedrijfsleven, onze economie: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen
Twee jaar corona: ondernemers staan op en kijken voorzichtig vooruit
Ondernemers in ons land hebben het tijdens de coronacrisis zwaar te verduren gehad. Bijna twee jaar na de befaamde coronatoespraak van premier Mark Rutte likken zij hun wonden.
De horeca en detailhandel zijn tijdens de coronacrisis overeind gehouden via onder meer overheidssteun. Daar komt bij dat ondernemers allerlei andere verplichtingen hebben, zoals huur, oplopende voorraden en belastingen die betaald moeten worden. In veel gevallen zijn er torenhoge schulden opgebouwd. Ondernemers en bedrijven die zich overeind wisten te houden, deden dit door innovatief te zijn en meer in te zetten op online verkopen. Maar om op het niveau te komen van voor corona? Dat gaat nog wel even duren. Lees hier het volledige artikel.

Ook op deze cijfers wordt besluit gebaseerd: bijna 10.000 minder coronagevallen, wel meer ziekenhuisopnames
In aanloop naar de persconferentie komende dinsdag, blijkt uit cijfers dat het aantal nieuwe coronagevallen zaterdag een stuk lager is dan de dagen hiervoor. Bij het RIVM zijn tussen vrijdag- en zaterdagochtend 60.083 nieuwe bevestigde besmettingen gemeld. Vrijdag ging het nog om bijna 10.000 gevallen meer en donderdag en woensdag kwam het dagcijfer op ruim 74.000 gevallen per dag.
Afgelopen week werden er gemiddeld 67.903 nieuwe gevallen per dag geregistreerd. Dat zevendaags gemiddelde is iets lager dan vrijdag, dat toen nog 68.932 was.
Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen blijft wel oplopen. Momenteel liggen er 1682 mensen met een coronabesmetting in een ziekenhuis, zo komt naar voren uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 19 meer dan vrijdag en ruim 300 meer dan een week geleden.
Volg ook ons andere liveblog, over de effecten van de oorlog op het bedrijfsleven, onze economie: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen
Startende ondernemers krijgen toch coronasteun
Startende ondernemers die daarvoor eerder nog niet in aanmerking kwamen, krijgen nu toch coronasteun. Het gaat om ondernemers die pas geleden een bedrijf zijn begonnen en in het vierde kwartaal van 2021 of het eerste kwartaal van dit jaar door de coronamaatregelen zijn beperkt in hun bedrijfsactiviteiten. Het kabinet stelt daarvoor 35 miljoen euro beschikbaar, is te lezen in dit artikel.
OMT bespreekt coronasituatie in aanloop naar 'weegmoment'
Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt de stand van zaken rond het coronavirus. De deskundigen komen bijeen in aanloop naar het volgende 'weegmoment', zoals het kabinet dat noemt. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kondigde tijdens zijn vorige persconferentie aan dat dit op 15 maart is, dus volgende week dinsdag.
Volgens ingewijden wil het kabinet per 23 maart af van de belangrijkste coronamaatregelen. De meest ingrijpende maatregelen waar mensen zich nu nog aan moeten houden zijn de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en de testverplichting bij grote binnenevenementen. Mondkapjes in vliegtuigen blijven naar verwachting wel nog verplicht, omdat daar in Europees verband afspraken over zijn gemaakt. Wie wanneer waarover beslist, lees je in dit artikel.

'Kabinet wil laatste coronaregels per 23 maart afschaffen'
Het kabinet wil dinsdag 15 maart besluiten om een week later, woensdag 23 maart, de laatste coronaregels af te schaffen. Inzet is dat alleen de basisadviezen, zoals handen wassen en hoesten in de elleboog, nog van kracht blijven en dat alleen in vliegtuigen nog een mondkapje moet worden gedragen, niet meer in het openbaar vervoer, is te lezen in dit artikel.
Het OMT moet er nog wel een advies over geven. Dat komt morgen bij elkaar.
Gevaccineerde reizigers die naar Nederland komen hoeven dan ook geen PCR-test meer te doen en bij grote evenementen hoeft ook niet iedereen meer getest te worden. Het advies om de helft van de tijd thuis te werken als dat kan, zou per direct, dus per aanstaande dinsdag, al verdwijnen.
Volg ook onze liveblog over de ontwikkelingen in de Oekraïne en de (mogelijke) effecten op het bedrijfsleven, onze economie: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen
Thuiswerkende kappers eisen compensatie voor lockdowns: 'Schaar neerleggen maar kregen geen cent'
Het kabinet moet alsnog thuiswerkende en ambulante kappers compenseren voor de inkomensschade die ze opliepen tijdens de lockdowns in de afgelopen twee jaar. Dat is de eis van het ondernemerscollectief Ik kan niet meer.
Het kapperscollectief overhandigde dinsdag in Den Haag een petitie aan de Vaste Kamercommissie van Economisch Zaken en Klimaat. De drijvende kracht is onder andere het Schouwen-Duivelandse raadslid Robbert Lievense, die de kappersactie vanuit zijn bedrijf Ik kan niet meer op touw zette. Volgens hem zijn landelijk 15.000 kappende zzp’ers door coronaregels financieel uitgekleed omdat ze nauwelijks tot geen vorm van overheidssteun kregen. Lees hier hoe het collectief het kabinet wil bewegen de kappers alsnog de compenseren.

Gigantisch personeelstekort horeca: ‘Tegen loonstrook van GGD valt niet op te boksen’
Om personeel te werven zijn er kortingen, bijvoorbeeld binnen de zaak zelf of bij een sportvereniging, waar het personeel voor een schijntje kan fitnessen. De horeca trekt alles uit de kast om nieuwe mensen te vinden. Maar tegen 'het loonstrookje van de GGD' kunnen café's en restaurants niet op. ,,We hebben al van alles geprobeerd. Maar je moet eigenlijk al meer bieden dan de normale horeca-cao, anders willen ze niet meer." Lees hier het volledige artikel.

Persconferentie dinsdag: gaan ook de laatste coronamaatregelen overboord?
Als de carnaval- en wintersportgolf niet tot een verdere toename van coronapatiënten leiden, staan de seinen op groen voor het loslaten van de laatste restricties. Eind deze week komt het OMT bijeen, daarna beslist het kabinet. Maar: gaan dan ook inderdaad álle coronamaatregelen overboord? Lees er in dit artikel alles over.

Kuipers wil coronareispas voor jongeren afschaffen en vraagt OMT om advies
De coronareispas voor jongeren onder de achttien jaar moet zo snel mogelijk worden afgeschaft voor reizen naar EU-landen. Dat zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid woensdag in een Kamerdebat over de verlenging van de QR-code in de CoronaCheck-app. Lees in dit artikel over het hoe en waarom.

Najaar 2022: OMT en 'Den Haag' houden rekening met opleving coronavirus
Op het Binnenhof en binnen het OMT wordt rekening gehouden met de opleving van het virus in het najaar, eventueel met de komst van een nieuwe variant. OMT-lid en viroloog Marion Koopmans benadrukt dat de pandemie in een ‘transitiefase’ zit. ,,Waarbij je nog niet weet wat het najaar zal brengen. Je zal dus met diverse scenario’s rekening moeten houden,” vertelt ze in dit artikel.
Volg hier ook ons andere liveblog, over de (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, onze economie: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen