Nieuws Maatregelen

Medische experts: 'Geen verschil in besmettingsrisico GP Zandvoort en festivals'

Qua besmettingsrisico is er geen verschil tussen de Grand Prix die begin september in Zandvoort wordt gehouden en meerdaagse evenementen, zeggen meerdere experts tegen NU.nl. "Er komt een groep mensen massaal bij elkaar. Daar zit wel een risico in."

Job van der Plicht (NU.nl) 21 augustus 2021

Circuit zandvoort max verstappen red bull

Max Verstappen bij zijn eerste kennismaking met het nieuwe asfalt van Circuit Zandvoort. Foto: Red Bull.

,,In de kern zit er geen verschil tussen. Op de manier waarop ze de Grand Prix organiseren, zou je ook veel evenementen kunnen organiseren", zegt veldepidemioloog Amrish Baidjoe op NU.nl. ,,Wat mij betreft is het wat selectief."

Dat is precies het punt van kritiek dat vanuit de evenementensector klinkt. Meerdaagse festivals mogen niet doorgaan, terwijl er op 3, 4 en 5 september meer dan 200.000 racefans naar Zandvoort komen. Duizenden fans blijven meerdere dagen en overnachten op campings in de buurt. Nabij het circuit wordt zelfs een speciale Formule 1-camping opgetuigd.

Lees ook: Unmute Us: evenementenbranche zaterdag in actie voor opening festivals

,,Vanuit het oogpunt van infectiepreventie snap ik het verschil niet", zegt Baidjoe. ,,Als je zegt dat de GP op een dusdanige manier wordt georganiseerd dat het heel veilig kan, zeg ik: oké, maar waarom zou dat voor andere evenementen niet kunnen? En andersom gesteld: als bepaalde evenementen niet veilig genoeg zijn, waarom is die F1-race dan wel veilig genoeg?"

Ook Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, ziet "weinig verschil" tussen bijvoorbeeld een festival en het raceweekend in Zandvoort.

,,Ik denk wel dat 'meerdaagse evenementen' een heterogeen begrip is." Als voorbeeld vergelijkt Rosendaal het Shakespearetheater in het Drentse Diever met een dancefestival. ,,Maar punt blijft dat de Grand Prix een meerdaags evenement is waar extreem veel mensen op afkomen."

Lees ook: ... maar wacht even, een F1-camping bij Circuit Zandvoort mag dus wél?

Ondanks zitplaatsen kan het bij een F1-race 'iets te gezellig' worden

Volgens de kabinetsregels mag de Formule 1-race in Zandvoort met twee derde van de normale hoeveelheid publiek doorgaan, omdat bezoekers vooraf worden getest en op vaste zitplaatsen zitten. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld wedstrijden in het profvoetbal. Omdat bezoekers van festivals geen vaste zitplaats hebben, mogen er maximaal 750 komen, mits ze vooraf getest zijn. Festivals die meer dagen duren, mogen helemaal niet doorgaan.

,,Natuurlijk zijn er bij de Grand Prix vaste plekken en wordt er dagelijks getest, maar ik kan me voorstellen dat er ook momenten zijn waarop het iets te gezellig kan worden", zegt Heiman Wertheim, hoogleraar klinische microbiologie van het Radboudumc.

Rondom voetbalwedstrijden in de Eredivisie was dat al te zien: voetbalfans stonden dicht op elkaar te zingen en te schreeuwen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarschuwde vrijdag al dat dit anders moet en dat er anders maatregelen worden genomen.

De sportvelden waar tijdens het raceweekend in Zandvoort duizenden mensen kamperen. Foto: ANP.

De kans dat het misgaat, is 'best reëel'

Omdat het bij de Grand Prix in Zandvoort om een grote groep mensen gaat, is de kans dat het misgaat volgens Wertheim "best reëel". "Er komt een groep mensen massaal bij elkaar. Daar zit wel een risico in."

De drie experts vinden dan ook dat de GP met tienduizenden toeschouwers vanuit epidemiologisch opzicht te vroeg komt. "Voor nu is het onverstandig. We zien dat bepaalde groepen nog niet volledig gevaccineerd zijn. Ik zou zeggen: laten we nog even wachten tot de vaccinatiegraad wat hoger ligt", besluit Baidjoe op NU.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws