Nieuws Maatregelen

Jan Meerman (INretail): 'En nu nooit meer een lockdown'

Hectisch, maar met een mooi resultaat. Zo omschrijft Jan Meerman de afgelopen dagen in aanloop naar de persconferentie Rutte-Kuipers. De INretail-directeur hoorde premier Mark Rutte en de nieuwe ‘coronaminister’ Ernst Kuipers vertellen dat ‘zijn’ branche met ingang van zaterdag weer open mag. ,,Dit hadden we nodig.”

Van onze redactie 14 januari 2022

Janmeerman inretail corona

Jan Meerman, algemeen directeur INretail.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Voorspellingen Meerman kwamen uit tijdens persconferentie van Rutte en Kuipers

Afgelopen dinsdag gaf Meerman tijdens een interview bij 1Vandaag al aan dat er versoepelingen binnen de retail aan zaten te komen. In ‘Na Rutte en Kuipers’, dé aftertalk met ondernemers over de persconferentie vraagt presentator Robert van den Ham wat Meerman toen al wél wist wat wij allemaal nog niet wisten, gezien de uitkomst van zijn voorspelling. ,,Het is gewoon heel belangrijk dat je goed contact hebt met ambtenaren. We wisten dat er op dat niveau plannen waren die de veiligheid binnen de retail kunnen garanderen."

,,Die uitspraak deed ik niet uit ijdele hoop. Het is gelukt om goede argumenten bij de betreffende ambtenaren in te brengen. Samen optrekken blijkt opnieuw erg belangrijk om stappen te kunnen zetten.”

Lees ook: Won Yip: 'Tijd van praten is voorbij, er moet actie komen'

'Nooit meer lockdown en geen onderscheid meer tussen wel- en niet-essentieel'

Meerman is duidelijk opgelucht over de uitkomst van de persconferentie. Hij wil tijdens het gesprek in ‘Na Rutte en Kuipers’ dan ook niet teveel klagen over datgene waar het nog wel wringt. Toch ontkomen we niet aan de termen ‘essentiële winkels’ en ‘niet-essentiële winkels’. ,,Die terminologie is onwezenlijk. Waarom mocht een snoepwinkel wel open zijn en een boekhandel niet? Dit onderscheid moeten we uit de wereld halen. Nooit meer een lockdown en nooit meer een splitsing tussen essentieel en niet-essentieel.”

Uitspraak van Rutte over steunmaatregelen 'klopt voor geen meter'

Presentator Van den Ham stuurt vervolgens aan op de steunpakketten waar Rutte tijdens de persconferentie ook nog over sprak. ,,We gaan daarnaar kijken, want nu de crisis maar blijft voortduren, nemen ook de problemen in vooral het mkb toe." Die uitspraak wordt afgekeurd door Meerman. ,,Wat Rutte daar verkondigt, klopt voor geen meter. Ze moeten er niet naar kijken, ze moeten handelen! Liefst 95 procent van de ondernemers kan niet op steun rekenen omdat het meetmoment tussen twee kwartalen zit. Men kán absoluut geen gebruik maken van steun.”

Lees ook: Dit zijn de aangepaste corona-maatregelen van kabinet Rutte-IV

De algemeen directeur van INretail sluit vervolgens wel af met een compliment richting die ministerploeg. ,,Je merkt dat er een andere wind waait en dat zorgt ervoor dat we de overheidssteun met dikke letters in de agenda kunnen zetten. We zijn met elkaar namelijk prima in staat om dit specifieker in te richten.”

Het complete interview met Jan Meerman kun je in het audiobestand bovenin het artikel beluisteren.

'NA RUTTE EN KUIPERS' - napraten met ondernemers over de persconferentie, live op New Business Radio.

Direct na de persconferentie van vrijdagavond 14 januari vroegen we ondernemers en branchevertegenwoordigers naar hun eerste reacties op de coronamaatregelen. In de uitzending onder meer Ed Bindels, Gonny Eussen, Han de Hair, Niel van Hoff, Hubert de Leeuw, Jan Meerman, Frank Oostdam, Fred Rutgers, Cristel van de Ven, Jacco Vonhof, Won Yip, Hans Biesheuvel en Patrick Wessels. Podcasts van die gesprekken vind je terug op onze homepage.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws