Nieuws Maatregelen

Reactie op voorstel-Molenaar: dit doet bol.com voor mkb-retailers

Onder meer dankzij coronamaatregelen nog succesvollere webshops werden genoemd in het voorstel-Molenaar, waar hij pleit voor een solidariteitsheffing en noodfonds. 'De winnaars van deze crisis moeten gewoon de verliezers, buiten hun schuld, helpen en niet meer genoegzaam naar hun groeiende winsten kijken', stelde Cor Molenaar. Bol.com reageert.

Van onze redactie 27 februari 2021

Bol com online bestellingen 1

Lees van deze link de eerdere blog van econoom/bijzonder hoogleraar Cor Molenaar, de aanleiding voor deze reactie van bol.com: Cor Molenaar pleit voor noodfonds en solidariteitsheffing retail, horeca en zzp

,,We begrijpen de gedachte van de heer Molenaar", stelt Tamara Vlootman, woordvoerder van bol.com. ,,Wij zien vooral een effectieve ondersteuning in samenwerking/via partijen die direct in contact staan met de lokale retail en reeds werken aan ondersteuning en initiatieven. Denk daarbij aan een MKB-Nederland of CPNB voor het boekenvak. Dan pak je de behoefte landelijk aan en concentreert de financiële bijdrage zich op grotere projecten. Vanuit de landelijke initiatieven kan vervolgens bepaald worden of en wat de behoefte op lokaal niveau is.

,,Omdat de urgentie hoog is, lijkt het ons van belang om de ondersteuning in uitvoering zo eenvoudig mogelijk te houden en de besteding zo effectief mogelijk. Uiteindelijk gaat het om de algemene vraag of we als organisatie een extra financiële bijdrage/investering willen doen aan de lokale retail, onderstaande voorbeelden geven daar een antwoord op".

Lokale fysieke ondernemers zijn onmisbaar voor het economische- en sociale klimaat. Dat vindt bol.com ook, maakt Vlootman duidelijk. ,,Wij werken samen met zo’n 40.000 lokale Nederlandse en Belgische ondernemers. Waar mogelijk proberen wij ondersteuning te bieden aan lokale retailers. Dat doen we via verschillende initiatieven."

In het CDA-plan richting de verkiezing oppert lijsttrekker Hoekstra intussen eenzelfde aanpak naar 'de winnaars van de crisis' als in het voorstel-Molenaar: CDA-plan Hoekstra: 'Laat winnaars coronacrisis betalen voor doorstart mkb'

'Wij zijn bereid financiële bedrage te doen voor bestaande of geplande initiatieven ter ondersteuning van mkb-retailers'

Vlootman noemt onder meer de samenwerking met MKB-Nederland, ,,Wij helpen mkb-ondernemers met het opzetten of verbeteren van hun online verkoopstrategie. Ze krijgen advies over onder meer logistiek, marketing, presentatie en automatisering. Om straks klaar te zijn voor de digitale toekomst én voor een eventuele nieuwe crisis die ertoe leidt dat zij hun fysieke winkels tijdelijk moeten sluiten. Naast kennisdeling zijn we bereid een financiële bijdrage te doen voor de bestaande of geplande initiatieven ter ondersteuning van mkb-retailers in Nederland."

Vlootman wijst er onder meer ook op dat het merendeel van 'commercieel geladen communicatie', uitingen op radio, televisie en social media, de afgelopen weken stop gezet of aangepast. ,,Een deel van de advertentieruimte op radio en televisie die we al hadden ingekocht, is weg gegeven aan goede doelen".

Extra financiële bijdrage voor boekenvak (CPNB)

,,Bol.com gaat een extra financiële bijdrage doen aan de CPNB ter ondersteuning van het boekenvak. Deze bijdrage kan door het CPNB bijvoorbeeld worden besteed aan het voortzetten van de campagne #steunjeboekhandel of een initiatief om lezen te stimuleren zoals de #ikleesthuis campagne".

,,Nu de boekwinkels in de steden en dorpen door de coronamaatregelen tijdelijk dicht zijn, worden er veel minder boeken verkocht en dat vinden we een zorgelijke ontwikkeling voor het leesklimaat in Nederland. Ook wij zijn van mening dat een gezonde boekenbranche essentieel is voor het in stand houden van de Nederlandse cultuur. Zeker in deze moeilijke tijd is het belangrijk dat boeken breed beschikbaar zijn en daarmee bijdragen aan ontspanning en educatie. Met onze extra financiële bijdrage aan CPNB hopen wij te kunnen helpen bij de ondersteuning van het gehele boekenvak."

,,Lokale fysieke ondernemers zijn onmisbaar voor het economische- en sociale klimaat," stelt ook Vlootman. ,,Bol.com wil zoveel mogelijk van hen ondersteunen bij online verkopen met behulp van het nieuwe initiatief ‘winkelindebuurt.bol.com’. Met deze speciale webpagina wordt het voor bol.com-klanten makkelijker gemaakt om bij een aankoop voorkeur te geven aan het assortiment van een winkel in de buurt. winkelindebuurt.bol.com maakt inzichtelijk bij welke tienduizenden lokale ondernemers je via bol.com online kan kopen.

Bol.com betaalt advies-uren voor verkooppartners om online verkoop te verbeteren

,,Ondernemers die een eerste stap online hebben gezet, maar daar nog meer uit kunnen halen, krijgen nu de mogelijkheid om gebruik te maken van gratis advies-uren bij digitale marketingbureaus. Bol.com stelt 7500 advies-uren beschikbaar voor ondernemers die via ons verkopen. Deze advies-uren zijn bedoeld voor lokale verkooppartners die het in de huidige crisis moeilijk hebben, en nog waardevolle stappen kunnen zetten in hun online groeimogelijkheden. Bol.com gaat deze ondernemers benaderen en in contact brengen met digitale marketingbureaus die zijn geselecteerd op basis van hun expertise in digitale positionering en online strategie."

Tips van een expert: Brechtje de Leij: 'Richt etalage in als click & collect conversie-kanon'

Het voorstel van Cor Molenaar

Lees via deze link zijn blog hierover.

  • Extra belasting op de normale winst of winstgroei voor deze 'essentiële' bedrijven, waarmee de verliezen van de 'slachtoffer-bedrijven' worden gecompenseerd
  • Solidariteitstoeslag op de online bestellingen, bijvoorbeeld 1,50 euro per bestelling. Deze toeslag is dan de basis voor een noodfonds voor lokale ondernemers/zzp'ers, gebaseerd op postcodegebieden (retailers en horeca).
  • De inwoners van een bepaalde gemeente dragen zo bij aan het in stand houden van de winkels en horeca in de eigen woonplaats.
  • Samenwerken op lokaal niveau: gemeente, horeca, winkels en vastgoed moeten samenwerken om deze gelden te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, redden van winkels en horeca en daarmede de sociale cohesie van plaatsen: dorpen, steden en wijken.
  • Na de coronamaatregelen kunnen de extra solidariteitstoeslag en beide noodfondsen weer worden opgeheven.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.