liveblog Maatregelen
Persconferentie coronamaatregelen: 1,5 meter vervalt, coronatoegangsbewijs tot minimaal 1 november
Vanaf 25 september gelden er minder coronamaatregelen en komt er een einde aan de anderhalvemetersamenleving. De horeca kan weer met maximale capaciteit open en alle evenementen zijn onder voorwaarden toegestaan. Het nieuwe thuiswerkadvies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Volg het laatste nieuws in deze liveblog, met reacties van brancheorganisaties, ondernemers en andere experts uit het bedrijfsleven.
DEZE LIVEBLOG IS GESLOTEN.
Laatste update: 16 september 2021 00:15
Kabinet komt met 15 miljoen steun voor onbenutte evenementencapaciteit
Organisatoren van culturele evenementen die nog niet volledig kunnen doorgaan, komen binnenkort in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming voor de kaartjes die niet meer verkocht mogen worden. Het kabinet heeft daar 15 miljoen euro voor uitgetrokken, blijkt uit stukken die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.
Het gaat om evenementen die binnen plaatsvinden zonder vaste zitplaatsen, zoals concerten in popzalen. Die mogen vanaf 25 september wel weer doorgaan, maar een kwart van de capaciteit moet onbenut blijven. Daarvoor komt een zogenoemde suppletieregeling: een tijdelijke financiële tegemoetkoming.
VNO-NCW en MKB-Nederland willen snelle besluitvorming over te bieden steun
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de anderhalvemeterregel wordt afgeschaft en hadden graag gezien dat ook andere maatregelen waren geschrapt zodat er een volledige heropening zou komen. De belangenverenigingen vinden het bijvoorbeeld moeilijk uit te leggen dat er beperkingen blijven gelden voor de nachthoreca en evenementensector, terwijl sportwedstrijden als de Formule 1 en voetbalwedstrijden ,,zonder enige coronaproblemen hebben plaatsgevonden". Ook zou het thuiswerkadvies afgeschaft kunnen worden.
Nu de beperkingen toch van kracht blijven, is het belangrijk dat er ook steun vanuit de overheid blijft voor getroffen ondernemers. ,,Ondernemers mogen niet de dupe zijn van beperkingen als gevolg van het relatief nog grote aantal ongevaccineerden in combinatie met de beperkte zorgcapaciteit", klinkt het. VNO-NCW en MKB-Nederland dringen aan op snelle besluitvorming over die te bieden steun.
Kabinet werkt nog aan gerichte steun voor clubs en evenementen
Het demissionaire kabinet wil zo gericht mogelijk steun bieden aan bedrijfstakken die na 25 september nog getroffen worden door de coronamaatregelen die dan nog gelden. Het gaat om de nachthoreca en de evenementenbranche. Doel is te voorkomen ,,dat andere sectoren ook weer gebruik kunnen maken van die tegemoetkoming", aldus premier Rutte.
Aan de 'precieze techniek' van de verlengde coronasteun wordt nog geschaafd, in samenspraak met de betreffende branches. Rutte benadrukt dat het 'complex' is, ook omdat discotheken die 's nachts dicht zijn op een andere manier geholpen moeten worden dan poppodia die niet hun volledige capaciteit kunnen benutten. Bedrijven die door de coronamaatregelen veel omzet mislopen, krijgen onder meer hun loonkosten deels vergoed. Ook is er een tegemoetkoming voor de vaste lasten. Het kabinet kondigde eerder aan dat die steun in principe per 1 oktober stopt.
Lees ook: Coronasteun stopt definitief per 1 oktober: 'Kabinet laat ondernemers alsnog keihard vallen'
Overzicht: dit zijn de coronamaatregelen die per 25 september ingaan
Voor alle evenementen, bezoeken aan festivals of musea, professionele sportwedstrijden en horeca is een coronabewijs nodig. Die coronapas laat zien dat je als bezoeker gevaccineerd bent, corona hebt gehad of binnen 24 uur negatief bent getest. Er geldt niet langer een mondkapjesplicht op het station en het perron. In het OV zelf blijft een mondkapje verplicht, net als op Schiphol achter de veiligheidscontrole. Ook het thuiswerkadvies is milder. Het credo is nu: 'werk thuis als het kan, op kantoor als het moet'.
Verder mag een ondernemer in de zorg de vaccinatiestatus van zijn werknemers vastleggen. In andere sectoren mag ernaar worden gevraagd, maar is de werknemer niet tot antwoorden verplicht. De nieuwe maatregelen gelden voorlopig tot 1 november. In dit artikel vind je een overzicht van de voornaamste maatregelen van het coronabeleid met ingang van 25 september.
'Open nachthoreca volgens Duits model'
KHN: 'Zoveelste bewijs van gapende gat tussen realiteit Nederlanders en Haagse werkelijkheid'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kan zich absoluut niet vinden in de zojuist tijdens de persconferentie aangekondigde ‘versoepelingen’. ,,Het is niet uit te leggen dat heel Nederland afscheid neemt van de anderhalvemetersamenleving, terwijl de horeca juist extra restricties opgelegd krijgt. Ook vindt KHN het, net als het veiligheidsberaad, opmerkelijk dat het kabinet denkt dat een coronapas tot 00.00 uur dé oplossing is maar dat deze na 00.00 uur niet meer zou werken en dat daarom de horeca dan dicht moet.'' Lees hier het volledige artikel, met tevens de eerste reacties van andere ondernemers-, werkgevers- en werknemersorganisaties.
Ondernemer Hans van Tellingen, sociaal-geograaf en directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv, schaart zich achter de horeca en spreekt zich op Twitter eveneens nadrukkelijk uit tegen de invoering van de coronapas. ,,Ik stel voor dat de burgemeesters zich uitspreken tegen de maatregelen en dus niet gaan handhaven."

Evenementenbranche: maatregelen 'niet onderbouwd, willekeurig en uitermate schadelijk'
De evenementenbranche vindt de keuzes van het kabinet om ongeplaceerde evenementen binnen alleen toe te staan met een capaciteitsbeperking van 75 procent, met de inzet van toegangsbewijzen, onduidelijk, niet uit te leggen en schadelijk voor de sector die vooralsnog geen duidelijkheid heeft gekregen over aanvullende steun na 1 oktober. Lees hier de reacties van ondernemers uit de sector.
Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals verbijsterd over maatregelen
De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) reageert met verbijstering op de nieuwe maatregelen die dinsdagavond door het kabinet zijn gepresenteerd. De organisatie laat weten dat poppodia op de voorgestelde manier niet uit de kosten komen en dat het toestaan van meerdaagse popfestivals en -evenementen aan het einde van het festivalseizoen weinig zin meer heeft. Lees hier het volledige artikel met de eerste reacties uit de sector.
Rutte: Einde van 1,5 metermaatregel is spannende stap
Festivalorganisator ALDA blaast grootste event tijdens Amsterdam Dance Event af
Naar aanleiding van de zojuist door het kabinet bevestigde versoepelingen, waarbij alleen ongeplaceerde evenementen met een maximale capaciteit van 75 procent tot middernacht zijn toegestaan, heeft festivalorganisator ALDA besloten AMF te af te blazen. Dat meldt het AD. Het grootste evenement tijdens het Amsterdam Dance Event voldoet niet aan die voorwaarden waardoor het niet door kan gaan op zaterdag 16 oktober, ondanks de versoepelingen.
Lees ook: Horecatycoon Khalid Oubaha weigert klanten te controleren op vaccinatiestatus: ‘De koek is op’
Kabinet neemt 1 november nieuw besluit over coronamaatregelen
Het controleren van coronatoegangsbewijzen, die mensen moeten laten zien om bijvoorbeeld bij evenementen en in de horeca binnen te komen, duurt vooralsnog tot begin november. Rutte benadrukte tijdens de persconferentie dinsdagavond dat deze maatregel ,,zeer tijdelijk is".
Op 1 november komt het Outbreak Management Team (OMT) weer met een advies, waarna een "nieuw weegmoment" volgt voor het kabinet over de coronamaatregelen. Kort daarna is er weer een persconferentie, aldus Rutte.

Begin november komt het kabinet met een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Foto: ANP
Evenementen mag na middernacht doorgaan, wel zonder consumptie
Evenementen mogen na 12 uur 's nachts doorgaan, maar er mag geen drank meer worden geschonken. ,,Een symfonie in het Concertgebouw mag de hele nacht doorgaan", aldus Rutte, alleen mag er na middernacht geen koffie meer geschonken worden.
Het kabinet trekt hiermee de regels voor de nachthoreca en evenementenbranche gelijk. De horeca moet vooralsnog om middernacht de deuren sluiten. Voor buitenevenementen geplaceerde evenementen binnen geldt geen sluitingstijd.
CNV: 'Garandeer veiligheid op kantoor'
Een veilige werkplek staat altijd op nummer één. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op het besluit van het demissionaire kabinet dinsdagavond om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Bij oplopende besmettingen zou het kabinet de maatregelen daarom weer moeten herzien, aldus CNV.
De eerste reacties van andere ondernemers-, werkgevers- en werknemersorganisaties op de persconferentie van dinsdagavond, lees je hier.
Quarantaineplicht vervalt voor gevaccineerde reizigers
Gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine. Dat maakte het kabinet vanavond bekend tijdens de persconferentie.
De quarantaineplicht geldt nu bijvoorbeeld nog voor iedereen die op reis is geweest naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Dan moet je tien dagen verplicht thuisblijven, tenzij je op de vijfde dag negatief wordt getest op het virus. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete.
Zorgwerkgevers mogen vaccinatiestatus werknemers vastleggen
Werkgevers in de zorg mogen gaan vastleggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge dinsdag tijdens de persconferentie. Hij benadrukt dat het niet om een plicht gaat. In andere sectoren mag dit niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven dan geen antwoord te geven.
De Jonge wil kijken of er een wetswijziging doorgevoerd kan worden, waarmee de coronatoegangspas ook in de zorg kan worden ingezet.Volgens De Jonge hebben werkgevers hierom gevraagd. Een coronatoegangsbewijs is voor meerdere werkgevers praktisch als zij willen weten hoe zij een veilige werkomgeving kunnen creëren. Dat kan op basis van huidige wet niet. De demissionair minister gaat kijken wat de mogelijkheden zijn, in overleg met werkgevers en vakbonden.

Coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dinsdagavond. Foto: ANP
Nieuw thuiswerkadvies: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is
Het kabinet geeft werkgevers en werknemers iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot nu toe werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.
Rutte spreekt van een lichte versoepeling. Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor.
Rutte: 1 november nieuw weegmoment
,,Gun elkaar wat. Als iemand toch afstand wil houden of toch een mondkapje wil dragen in een supermarkt, respecteer die keuze dan", aldus Rutte tijdens de persconferentie dinsdagavond. ,,Het is niet onze ambitie dat coronatoegangsbewijs een eigen Wikipedia-pagina krijgt. Deze maatregel is tijdelijk. 1 november krijgen we een nieuw advies van OMT en is er een nieuw weegmoment.
Lees ook: MKB-Nederland: ‘Werkgevers moeten vaccinatie- of testbewijs van werknemers kunnen checken’
Coronatests blijven gratis voor mensen zonder coronabewijs
Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest ophalen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte op een persconferentie over corona.
Eerder was er veel discussie in de Tweede Kamer over het al dan niet verstrekken van gratis coronatests. Het kabinet wilde dat mensen hier op termijn voor zouden gaan betalen, zodra iedereen de kans heeft gehad een vaccinatie te halen.
Rutte: 1,5 meter niet meer verplicht, maar blijft veilige afstand
Het is vanaf 25 september niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden, maar het blijft wel een ,,veilige afstand". Dat heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. ,,Geef elkaar de ruimte", is zijn oproep. Het loslaten van de verplichte 1,5 meter is volgens Rutte een belangrijke stap. Maar het betekent niet dat alles meteen weer wordt zoals het was voor het coronavirus de kop opstak in Nederland, waarschuwt hij. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en ziekenhuisopnames, zei hij.
Rutte: ,,Het wordt straks een verplichting voor iedereen die naar het cafe of theater om een toegangsbewijs te laten zien. Dat willen we zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarom hoeft niemand voorlopig een eigen bijdrage voor een test te betalen." Voor de gemeentes komt extra geld beschikbaar voor toezichthouders die erop toezien dat het systeem van de coronapas goed gaat werken, aldus Rutte. Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte hij niet bekend.
De mondkapjesplicht vervalt op stations en perrons, blijft nog gelden in het openbaar vervoer en op vliegvelden.

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dinsdagavond. Foto: ANP
Kort geding organisator autoshows behandelt nieuwe coronaregels kabinet
Het kort geding dat organisatoren van autoshows 402 Automotive en de organisatie achter het Concours d'Elegance op Paleis Soestdijk hadden aangespannen behandelt de nieuwe coronaregels die het kabinet dinsdagavond aankondigt. Dat is de uitkomst van de zitting op de rechtbank in Den Haag. Daardoor is nog niet duidelijk wanneer er een uitspraak volgt.
402 Automotive had het kort geding aangespannen omdat het bedrijf de verschillende eisen die aan diverse sectoren worden gesteld niet uit te leggen vond. Vanwege de aanstaande persconferentie over de coronaregels bood de rechter de keuze om over het huidige beleid te oordelen of de wijzigingen die vanavond worden aangekondigd te toetsen. De organisator van autoshows koos voor het laatste omdat er een belangrijke show in Ahoy aankomt.
Kabinet houdt mogelijk vast aan TVL-steun bedrijven
Het kabinet denkt erover om de TVL-regeling, waarmee bedrijven een deel van de vaste lasten vergoed kunnen krijgen, ook na 1 oktober voort te laten bestaan. Dat meldt BNR Nieuwsradio op basis van Haagse bronnen. Eerder wilde het kabinet op maat gemaakte steunmaatregelen voor getroffen sectoren gaan bieden, zoals voor de nachtclubs. Dat blijkt echter toch te bewerkelijk.
Door de TVL-regeling door te trekken kan op basis van het omzetverlies worden bepaald of bedrijven recht hebben op steun. Momenteel is de grens een omzetverlies van 30 procent, maar dat kan bij een verlenging anders worden.
Horecabranche: opening clubs tot middernacht verandert niets
Nachtclubs en discotheken blijven eigenlijk gewoon gesloten, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de kabinetsplannen om de nachthoreca tot middernacht weer te openen. Algemeen directeur Dirk Beljaarts spreekt van ,,een draai van het kabinet vanwege het kort geding dat ze dachten te gaan verliezen". Die rechtszaak was eerder op de dinsdag. Daarin eiste KHN van de Staat dat nachtclubs en discotheken weer open mogen zonder sluitingstijd. De rechter doet daar vrijdagochtend uitspraak over.
Het nieuws over de beperkte heropening van clubs maakt die zaak volgens Beljaarts niet overbodig, omdat dansgelegenheden belemmerd blijven door de sluiting om middernacht. De nieuwe mogelijkheden voor discotheken zijn volgens de branchevereniging geen verruiming voor de zwaar getroffen ondernemers. ,,Dit is net zo erg als de complete sluiting", zegt Beljaarts. ,,Wat ga je tussen 22.00 uur en 00.00 uur doen? Want eerder begint het nachtleven niet. Er gaan geen ontbijtjes geserveerd worden."

Het kabinet legde de nachthoreca deze zomer aan banden na forse toename van het aantal besmettingen. Foto: ANP
1,5 meter weg en de gevreesde drie kussen terug
Nachtbelang over heropening clubs en discotheken: 'Pas weer open als we vol gas kunnen'
,,Een nachtclub is een nachtclub en hoort 's nachts open te zijn." Jeroen van Broekhoven, woordvoerder van Nachtbelang dat ongeveer zestig clubs vertegenwoordigt, reageert daarmee op het nieuws dat clubs en discotheken eind deze maand tot middernacht open mogen.
,,Het is net bekend, dus ik weet nog niet hoe iedereen erover denkt. Er zullen vast clubeigenaren blij zijn, maar voor ons heeft het geen zin", zegt Van Broekhoven, eigenaar van discotheek FOX in Stadskanaal. ,,Voor clubs in de buitengebieden moet je reizen voor een test om tot 00.00 uur op stap te kunnen. Dat is een utopie. Veel jongeren moeten ook eerst werken. Dat is een patroon dat je niet zomaar doorbreekt. We willen pas weer open als we vol gas kunnen."
'Discotheken en nachtclubs vanaf 25 september tot middernacht open'
Nachtclubs en discotheken mogen vanaf 25 september net als de andere horecagelegenheden tot middernacht open. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Voor de discotheken en nachtclubs gelden dezelfde regels als voor de hele horeca. Bezoekers hebben een coronatoegangsbewijs nodig dat laat zien dat iemand door vaccinatie of eerdere besmetting beschermd is tegen het coronavirus, of recent negatief is getest.
Maandag werd al bekend dat binnenevenementen zonder vaste zitplaatsen zoals concerten, vanaf 25 september weer zijn toegestaan. Wel onder voorwaarde dat niet meer dan 75 procent van de zaalcapaciteit wordt gebruikt. Welke versoepelingen het kabinet vermoedelijk per 25 september wil doorvoeren, lees je hier.

Bezoekers hebben een coronatoegangsbewijs nodig om naar binnen te mogen. Foto: ANP
Horeca eist in kort geding heropening nachtleven om willekeur
Vrijdag dient een kort geding tegen dat KHN heeft aangespannen tegen de Staat. De belangenvereniging bepleit voor dat nachtclubs en discotheken net als andere horecagelegenheden gewoon open kunnen.
Een advocaat noemde het willekeurig dat het nachtleven gesloten moet blijven, terwijl andere maatregelen worden versoepeld. Volgens een advocaat van de overheid komt een heropening te vroeg, omdat versoepelingen stap voor stap moeten gaan en nachtclubs ,,een risicovolle setting" blijven. De rechter doet aanstaande vrijdag om 10.00 uur uitspraak. Lees hier meer reacties uit de sector: 'De koek is op'.
Evenementenbranche opnieuw naar rechter als uitkomst persconferentie vanavond niet anders blijkt
De evenementensector wil opnieuw naar de rechter stappen om het coronabeleid van het demissionaire kabinet aan te vechten. Dat meldt het AD. Als de uitgelekte coronamaatregelen niet anders blijken te zijn na de persconferentie van vanavond, neemt de branche juridische stappen, aldus de Alliantie van Evenementenbouwers waarbij ook concertorganisatoren MOJO, ID&T en protestgroep Unmute Us zijn aangesloten.
De sector overweegt zowel een kort geding als een bodemprocedure aan te spannen tegen de overheid. In de komende dagen besluit de Alliantie ze of ze ermee doorgaat.

Unmute Us-protestmars, afgelopen zaterdag. Foto: ANP
Veiligheidsberaad: laat maximaal aantal mensen toe bij festivals
Het Veiligheidsberaad adviseert het kabinet om bij evenementen iedereen toe te laten. Ook heeft het overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's afgeraden horeca te verplichten tussen middernacht en 06.00 uur dicht te zijn. Het beraad, dat dinsdagochtend online samenkwam, is voor het verplicht tonen van een QR-code.
,,Het Veiligheidsberaad vindt dat het systeem van verplichte coronatoegangsbewijzen zo duidelijk mogelijk uitgevoerd moet worden, met zo min mogelijk afwijkingen en uitzonderingen. Wij begrijpen de overwegingen van het kabinet, maar hebben om die redenen een voorkeur om de beperkingen in openingstijden van de horeca en het aantal bezoekers bij evenementen niet toe te passen", aldus voorzitter Hubert Bruls na afloop van de bijeenkomst. Bij het overleg waren ook Ferd Grapperhaus en Hugo de Jonge aanwezig.
Weerstand tegen coronatoegangsbewijs horecaondernemers neemt toe
Naast horecaondernemer Khalid Oubah spreken steeds meer kroegbazen en restauranthouders zich uit tegen de handhaving op het coronatoegangsbewijs. ,,We gaan niet meedoen" en ,,een onuitvoerbaar en idioot plan" en ,,te zot voor woorden", klinkt het onder andere.
Lees hier meer reacties van horecaondernemers uit het hele land en waarom zij niets zien in de plannen van het kabinet om controle van de CoronaCheck-app te verplichten in de sector.
Nog zo'n zes uur tot aan de persconferentie vanavond...
In aanloop naar de persconferentie van Rutte van vanavond hebben we de uitgelekte mogelijke versoepelingen (vanaf 25 september) op een rij gezet. De anderhalve metermaatregel, de coronapas, het thuiswerkadvies, de evenementen-onder-voorwaarden, de mondkapjes: je leest het overzichtelijk bij elkaar via deze link.
Wat te verwachten van de persconferentie vanavond? Niels Klaassen (politiek verslaggever AD) geeft antwoord
Horecatycoon Khalid Oubaha weigert klanten te controleren op vaccinatiestatus: ‘De koek is op’
Nog voordat de maatregel officieel is aangekondigd heeft Khalid Oubaha al gezegd geen vaccinatiestatussen te controleren. De ondernemer met tal van horecazaken in onder meer Arnhem en Nijmegen is naar eigen zeggen helemaal klaar met de 'wanpraktijken van dit kabinet'. Lees hier zijn scherpe reactie, nog voor de persconferentie van vanavond.
FNV: coronacheck in horeca te zware belasting voor personeel
De invoering van een coronacheck app in de horeca is onterecht en buiten proportie. Dat zegt vakbond FNV, die daarbij ook wijst op de impact van de maatregel op het werk van horecamedewerkers die met de handhaving belast worden.
'Meerdaagse evenementen mogen weer onder voorwaarden'
Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden vanaf 25 september ook weer mogelijk, melden ingewijden. Daarbij wordt gedacht aan een maximaal aantal bezoekers van 75 procent van de normale capaciteit, maar over dit percentage en mogelijk andere voorwaarden wordt nog verder gesproken, zeggen bronnen naar aanleiding van een NOS-bericht. Via deze link lees je er meer over.
'Voordelen uit lessen rond thuiswerken behouden'
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het belangrijk dat in de periode na de coronapandemie de voordelen die geleerd zijn wat betreft thuiswerken behouden blijven. Dat zegt een woordvoerder na berichten dat het kabinet het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken kan gaan versoepelen op de persconferentie van dinsdagavond.
Lees hier de volledige reactie.

Unmute Us woest na geruchten over versoepelingen en mogelijke capaciteitsbeperkingen
Unmute Us reageert woest op de geruchten van mogelijke capaciteitsbeperkingen die hangen aan de aangekondigde versoepelingen, meldt de organisatie in een persbericht. ,,Het is onbegrijpelijk dat het kabinet weigert gehoor te geven aan de wensen van meer dan 150.000 demonstranten en 100.000 mensen die hun brood en bestaan ontlenen aan deze sector", stelt initiatiefnemer van Unmute Us, Jasper Goossen.
De organisatie noemt de capaciteitsbeperking van 75 procent ,,een klap in het gezicht voor de evenementenbranche" en zegt dat het niet realistisch is ,,om op stel en sprong rendabel evenementen te organiseren op driekwart van de oorspronkelijke capaciteit". Unmute Us wacht in spanning de persconferentie af van dinsdag 14 september en zegt daarbij deze week weer landelijk overleg te voeren om eventuele vervolgstappen te bepalen.
ID&T: uitgelekte maatregelen zijn willekeurig en onacceptabel
Festivalorganisator ID&T noemt de uitgelekte maatregelen, waarbij nog altijd gewerkt zou moeten worden met een maximum aan bezoekers, 'volledig willekeurig' en 'onacceptabel'. Maandag meldden ingewijden dat meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden. Een van die voorwaarden zou een maximaal aantal bezoekers zijn.
,,Er is inmiddels ‘gelekt’ dat ongeplaceerde indoorevenementen mogen tot 75 procent van de capaciteit. Dat is een volledig willekeurig gekozen percentage en onacceptabel", stelt ceo Ritty van Straalen, die dit 'geen duurzame oplossing' noemt. ,,Alle steun vervalt vooralsnog per 1 oktober terwijl er geen realistisch businessmodel is voor onze branche. Een evenementenorganisator verdient pas geld op de laatste kaarten, niet op de eerste. 75 procent van de kaarten betekent gewoon verlies draaien. Wij hebben in verschillende Fieldlabs aangetoond dat we op een verantwoorde manier open kunnen."
Organisatie Fieldlab Evenementen zet vraagtekens bij nieuwe voorwaarden
Dat meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden, zoals ingewijden eerder meldden, is voor Fieldlab Evenementen 'een opsteker'. Wel zet de organisatie vraagtekens bij de voorwaarden die vermoedelijk worden gesteld. ,,Op wat voor manier worden onze aanbevelingen omarmd?", vraagt een woordvoerder zich af. Fieldlab zette tijdens de coronacrisis diverse testevenementen op om te zien hoe deze op een veilige manier kunnen verlopen, waaronder een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands Elftal en festivals in Biddinghuizen. Naar aanleiding van deze Fieldlabs heeft de organisatie aanbevelingen gedaan aan het kabinet.
Een van de mogelijke voorwaarden voor het organiseren van evenementen is een maximaal aantal bezoekers. Ook wordt gekeken of en hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten. ,,Wij hebben concrete adviezen bij het kabinet neergelegd", aldus de woordvoerder. Met een coronatoegangsbewijs is volgens Fieldlab een bezetting van 100 procent mogelijk, ook zonder de 1,5 meterregel. "We horen nu over een maximale bezetting van 75 procent. Dat is niet wat wij hebben geadviseerd."

Ingrid van Engelshoven (Cultuur) met Guido Weijers na afloop van zijn voorstelling, onderdeel van Fieldlab. Foto: ANP
De Jonge: Hogere vaccinatiegraad niet hoofddoel van breder inzet coronatoegangsbewijzen
Het plan van het kabinet om coronatoegangsbewijzen breder in te zetten is niet een hogere vaccinatiegraad te bereiken, maar om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk ziek worden en de zorg overbelasten. Dat zegt coronaminister Hugo de Jonge maandag. Dat meer mensen zich misschien zullen laten vaccineren noemt hij 'een neveneffect'.
De Jonge weersprak kritiek dat mensen die nog niet zijn gevaccineerd door de bredere inzet van toegangsbewijzen onder druk gezet worden alsnog een prik te halen. ,,Coronatoegangsbewijzen bieden altijd het alternatief om je dan maar te laten testen. Het is natuurlijk geen dwang, het wordt ook niet lang overal gebruikt." Hij benadrukt daarbij dat veel meer landen in West-Europa om bewijzen vragen, en dat ze ook in Nederland al vaak worden ingezet. ,,Iedereen die in het weekend naar het voetbal gaat, heeft gewoon die CoronaCheck-app op zijn telefoon en laat gewoon dat groene vinkje zien. Daar hoor ik zelden klachten over."
Festivalbranche 'voorzichtig positief' over aangekondigde versoepelingen
,,Hier hebben we al die tijd op aangestuurd. Dus als het echt zo is, is dat heel mooi." Zo reageert Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), voorzichtig positief op de aangekondigde versoepelingen voor de festivalbranche. ,,Dan kan iedereen weer los en kunnen we weer gaan programmeren." Wel houdt hij een slag om de arm. ,,De afgelopen maanden gingen we telkens twee stappen vooruit en weer drie achteruit."
Ook blijft het spannend wat de voorwaarden zijn waaraan festivals en evenementen zich moeten gaan houden. ,,Als ze zeggen dat alles weer mag, dus zonder die 1,5 meterregel maar met een coronatoegangsbewijs, dan is dat natuurlijk goed nieuws. Maar een maximaal aantal bezoekers blijft een probleem. Je moet uitverkopen om uit de kosten te komen", zegt Schans. ,,Per 1 oktober willen ze bovendien alle steunmaatregelen voor de evenementensector stoppen. Als je dat loslaat terwijl er wel beperkende maatregelen blijven, dan snap ik dat niet goed."
Kabinet zet per 25 september een volgende stap in het versoepelingsplan, mogelijk meer speelruimte voor cultuursector
'Meerdaagse evenementen worden onder voorwaarden weer mogelijk'
Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk, melden ingewijden aan het ANP. Hoe die voorwaarden er precies uit zullen zien, wordt nog nader uitgewerkt. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd.
Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten.
Cultuurminister Ingrid van Engelshoven zei maandag in het NPO-programma Goedemorgen Nederland dat er voor de cultuursector goed nieuws aankomt dat nog niet is uitgelekt. Details deelde ze niet, omdat daar dinsdag pas formeel een besluit over wordt genomen. Diezelfde avond komen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo De Jonge met een toelichting.

Morgen kort geding KHN: regels nachthoreca gelijk met andere horeca
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland eist morgen in een kort geding dat de regels voor de nachthoreca gelijk worden getrokken met de regels voor de andere horeca. De plannen om de horeca na middernacht gesloten te houden in combinatie met een verplichte controle van de coronacheck-app ervaart KHN als 'dubbel worden gepakt'.
In het hele land wordt feitelijk afscheid genomen van de 1,5 metersamenleving, meent de organisatie. ,,Met slechts 2,4 procent besmettingen in de horeca wordt deze sector wel 'aangepakt' en met extra restricties opgezadeld.'' Dat het kabinet per 1 oktober ook de steunmaatregelen wil stopzetten is voor de horeca eveneens een bron van zorg.
Als dat gebeurt dan zouden er volgens KHN ook geen beperkingen meer moeten gelden. ,,Het draagvlak van de huidige beperkingen was al heel laag bij horecaondernemers, maar met deze verlenging én verzwaring is de verwachting dat er een grens wordt overschreden en dat dit zal leiden tot veel horecaondernemers die de regels niet zullen handhaven. KHN kan dat gevoel goed begrijpen.''

ID&T: kabinet neemt cultuursector totaal niet serieus
Festivalorganisator ID&T is niet te spreken over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. Concrete plannen voor de evenementensector lijken er nog niet te zijn. Nachtclubs blijven voorlopig gesloten. ,,Wij volgen het nieuws nauwlettend maar het lijkt erop dat we niet anders kunnen dan constateren dat dit kabinet de cultuursector totaal niet serieus neemt”, reageert ceo Ritty van Straalen op AD.nl. ,,Telkens wordt het balletje een stukje vooruit getrapt. In plaats van een echte handreiking en een duurzame oplossing komen ze nu weer met uitgelekte halfbakken plannen die nergens op gebaseerd zijn.”
Volgens Van Straalen is er 'geen enkele reden meer om binnen- en buitenevenementen, dus ook het nachtleven onder Fieldlab-voorwaarden, niet op 100 procent capaciteit toe te laten', zo stelt hij. ,,Het is in meerdere Fieldlabs bewezen dat dit veilig kan. Waarom moet de cultuursector dicht blijven als voetbal en andere sectoren volledig open kunnen?”
Haagse bronnen bevestigden zondag dat in onder meer theaters en concertzalen een coronatoegangsbewijs verplicht is vanaf 25 september.
Foto (ANP): Unmute Us-protestmars, afgelopen zaterdag.

Catshuisberaad: coronatoegangsbewijs in horeca, nachthoreca blijft dicht en thuiswerkadvies blijft
Het coronatoegangsbewijs wordt vanaf 25 september verplicht in de horeca en in de kunst en cultuur. Ook verdwijnt dan de 1,5 meterregel, melden diverse media zondag na het Catshuisberaad over de coronamaatregelen. Verder blijven mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer en zal ook het thuiswerkadvies voorlopig niet veranderen. De nachthoreca moet tussen 00.00 en 6.00 uur dicht blijven. Over het hervatten van evenementen zou nog geen besluit zijn genomen.
Het zijn de uitkomsten van het inmiddels traditionele besluitvormingstreintje: OMT-advies op vrijdag, overleg in de ministerraad en – vandaag - informeel besluit in het Catshuis. Dinsdag worden definitief de knopen doorgehakt.
Het demissionaire kabinet liet vorige week al weten te overwegen het coronatoegangsbewijs te verplichten. De rek in de zorg is eruit en dat geldt ook voor de samenleving, zei coronaminister De Jonge destijds. Door te werken met toegangsbewijzen wil het kabinet voorkomen dat er nog lang vastgehouden moet worden aan 'beperkende maatregelen voor iedereen'.
Grote zorgen bij werkgevers en vakbond om trage formatie: ‘2022 mag geen verloren jaar worden’
De politiek in Den Haag moet snel over de inhoud gaan praten om te voorkomen ‘dat volgend jaar een verloren jaar wordt’. Die oproep deed FNV-voorzitter Tuur Elzinga vandaag in tv-programma Buitenhof samen met Ingrid Thijssen. De voorvrouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW stelde onder meer dat 'de politieke partijen moeten proberen elkaar te begrijpen om zo tot een vergelijk te komen'. Lees via deze link het artikel van het AD hierover.
Eerder spraken brancheorganisaties zich stevig uit over mogelijk nieuwe verkiezingen en gebrek aan daadkracht; dat artikel lees je via deze link.
Oostdam (ANVR) over politiek Den Haag: 'Tijd dat ego’s terzijde worden geschoven en er over eigen schaduwen wordt heen gesprongen. Te beginnen door de premier zelf'
,,Dit land heeft gekozen en er moet gewoon worden geregeerd. De grote problemen stapelen zich op en er moeten keuzes worden gemaakt." ANVR-directeur Frank Oostdam is er heel duidelijk over: geen nieuwe verkiezingen. Hij stelt verder: ,,Het is schaamteloos wat er nu gebeurt en daarnaast, en dat is specifiek ons belang, het kabinet stelt zich heel drastisch en niet ontvankelijk op voor welke argumenten dan ook als het gaat om de stopzetting van de financiële steun. En ik krijg de indruk dat dit ook op het bordje van een volgend kabinet wordt gelegd. Dit is voor een aantal sectoren al onacceptabel, maar het wordt nog belachelijker als er door nieuwe verkiezingen ook dit tot extra vertraging zou leiden."
Dat leidt tot overbodige faillissementen en ontslagen, stelt Oostdam. ,,Het wordt tijd dat ego’s terzijde worden geschoven en dat er over eigen schaduwen wordt heen gesprongen. De eerste die dit nu moet doen om de boel vlot te trekken, is de premier zelf."
Lees via deze link het artikel met reacties van brancheorganisaties over mogelijk nieuwe verkiezingen.

Lees ook: Kleinschalige organisaties verwelkomen voorgenomen versoepeling van reisadviezen buiten Europa
ID&T ‘overweldigd‘ door enorme opkomst Unmute Us
Festivalorganisator ID&T zegt 'overweldigd' te zijn door de massale opkomst van de Unmute Us-protestmarsen die zaterdag door het hele land zijn gelopen. Verspreid over tien steden demonstreerden volgens de organisator ruim 150.000 mensen om aandacht te vragen voor de evenementensector die al een tijd lang op slot zit.
,,Wat was het weer bijzonder en indrukwekkend", laat operationeel directeur Rosanne Janmaat van ID&T in een reactie aan het ANP weten. ,,We zijn wederom overweldigd door de opkomst en de hartverwarmende reacties." De opkomst van het protest van zaterdag is volgens Janmaat 'minstens verdubbeld' ten opzichte van de vorige Unmute Us-demonstratie. Ze noemt het "een duidelijk signaal dat niet langer door de overheid genegeerd kan worden."
ID&T ziet dan ook graag dat de overheid stopt met het meten met twee maten. ,,We hebben bewezen dat het kan en nu is het moment. We gaan er dus ook vanuit dat wij dinsdag positief nieuws krijgen tijdens de persconferentie."
Unmute Us: tienduizenden doen mee aan protestmars evenementenbranche
In tien steden zijn vandaag mensen de straat op gegaan om te eisen dat grote evenementen per direct weer door kunnen gaan. Voor de protestactie Unmute Us hebben zich in Amsterdam alleen al duizenden mensen verzameld in het Westerpark. De gemeente roept mensen op niet meer aan te sluiten.
Hieronder een sfeerimpressie (foto's: ANP) uit diverse steden.




Oproep gemeente Amsterdam: kom niet meer naar Unmute Us
Het is te druk bij de protestactie Unmute Us in het Westerpark in Amsterdam. Dat meldt de gemeente. De gemeente roept mensen op niet meer aan te sluiten. ,,Kom hier niet naar toe", zo luidt de boodschap op Twitter.
Voor het begin van de demonstratie hadden zich al duizenden mensen verzameld in het Westerpark. Daar werden 15.000 deelnemers verwacht. Hoeveel mensen er exact zijn, kan de organisatie nog niet aangeven.
De stoet demonstranten loopt een route door Amsterdam, die begint en eindigt in het Westerpark. De stoet is al enige tijd aan het lopen, en zal heel fors zijn, als iedereen uiteindelijk in beweging is gekomen.

Reisbureaus dreigen met rechter om versoepeling af te dwingen
Reisorganisaties tellen de dagen dat de wereld van het slot gaat. Al ruim anderhalf jaar kunnen ze weinig tot geen reizen naar het verre buitenland uitvoeren. Het grootste deel van de wereld - buiten Europa - staat nog altijd op 'oranje': niet reizen, tenzij noodzakelijk. Eerder deze week liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten de kleurcodes te willen gaan aanpassen, maar een datum en een concreet plan is er nog niet.
Een groep van 27 reisorganisaties is het wachten beu en wil dat Buitenlandse Zaken op uiterlijk 25 september wereldwijd een geel reisadvies instelt voor gevaccineerde reizigers, zodat ze weer op pad kunnen. Gebeurt dat niet, dan stapt de club naar de rechter, meldt het AD. "Gevaccineerd ben je veilig, ook als een land veel besmettingen kent. Daarom zeggen wij: maak verre reizen mogelijk voor mensen die gevaccineerd zijn", aldus Joshua van Eijndhoven van Voya Travel namens de boze reisorganisaties.
Maar veel reisorganisaties hebben zo hun twijfels bij de actie van collega-reisbedrijven. Reiskoepel ANVR heeft niet het idee dat een kortgeding daarbij gaat helpen.
Tweede landelijke protestmars Unmute Us
'We moeten opkomen voor de Nederlandse evenementenbranche die al ruim anderhalf jaar stil ligt. Voor alle 101.000 mensen die hierin werkzaam zijn én haar vele bezoekers. Vanaf het begin van de coronacrisis heeft de evenementenbranche geluisterd. We hebben aangehoord en ingestemd. Niet alleen jongeren maar iedereen. Met veel geduld hebben we gewacht, en gewacht en gewacht. Maar het kabinet hield ons op mute', is onder meer op deze speciale website van Unmute Us te lezen.
Vandaag - zaterdag 11 september - is er een tweede protestmars in tien steden, vanaf 14.00 uur: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Utrecht.

Organisaties ondernemers: liever daadkracht dan nieuwe verkiezingen
Informateur Johan Remkes is nog maar nauwelijks aan zijn missie begonnen of de roep om nieuwe verkiezingen zwelt aan. Gert-Jan Segers van de Christen Unie bijvoorbeeld stelde nieuwe verkiezingen 'niet langer uit te sluiten'. Brancheorganisaties zitten daar niet op te wachten, blijkt uit een rondgang van De Ondernemer.
'Of de nieuwe coalitie er komt door onderhandelen of verkiezingen, is om het even. We willen een regering die ondernemers eindelijk weer laat ondernemen'. Lees hier het gehele artikel.

Hans van Tellingen: 'Meer geld met terugwerkende kracht naar ondernemers'
In zijn meest recente blog op deze website schrijft winkelcentrumonderzoeker Hans van Tellingen uitgebreid over het afschaffen van het coronasteunpakket voor ondernemers, per 1 oktober. Van Tellinen schrijft onder meer: 'Schaal de steun af - met een afbouwperiode die wel iets langer duurt dan 1 oktober - in de sectoren waar het goed gaat. Maar dan wél onder één voorwaarde: dat er sprake is van #NooitMeerLockdown. Het kan niet anders dan dat dát de uitruil is. En voor de sectoren die nu nog steeds lijden onder de maatregelen? Blijf deze sectoren nog geruime tijd steunen. Bijvoorbeeld nog een jaar. Minimaal'.
Lees via deze link de volledige blog van Hans van Tellingen.
Horeca woest vanwege mogelijk extra beperkingen: 'onacceptabel'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is absoluut niet te spreken over de plannen van het kabinet om toegang tot de horeca alleen toe te staan voor mensen die ingeënt zijn of een negatieve test kunnen tonen. Zoals het er nu naar uit ziet, werkt heel Nederland toe naar versoepelingen per 25 september, maar krijgt de horeca er opnieuw restricties bij. Lees hier het artikel.

Autoshows-organisator 402 Automotive voert alsnog kort geding tegen de Staat
Enkele weken geleden kondigde 402 Automotive een kort geding aan tegen de Staat. Dat werd uiteindelijk ingetrokken nadat de Staat toegaf dat informatie op de eigen website onvoldoende was en dit corrigeerde. Omdat de onzekerheid en onduidelijkheid door 'Den Haag' echter nog altijd niet is weggenomen en 402 Automotive en tal van betrokkenen daardoor ernstig worden geraakt, is besloten tot alsnog een kort geding (14 september om 14.00 uur) is in dit artikel te lezen.
Het prestigieuze evenement Concours d'Elegance op Paleis Soestdijk is door de gemeente Baarn niet vergund. Organisator De Haas: ,,We hebben besloten ons aan te sluiten bij het kort geding van 402 Automotive van dinsdag, omdat we willen weten waar wij voor de toekomst aan toe zijn. We kunnen luchtfoto's laten zien van het drukste moment van de dag van de laatste editie; als je die vergelijkt met de beelden uit Zandvoort, dan snap je echt niet waar de beleidsmakers uit Den Haag mee bezig zijn."
