Nieuws Maatregelen
'OMT heeft mondkapjesplicht, anderhalve meter en thuiswerkadvies terug op agenda én kijkt naar jeugd'
In aanloop naar de persconferentie van 2 november wordt vandaag binnen het OMT de terugkeer van de anderhalve meter besproken en het weer verplichten van mondkapjes in winkels en horeca, voor zowel personeel als consumenten, melden bronnen dichtbij het OMT.
Laatste update: 29 oktober 2021 20:33

Komt het terug, de anderhalve meter-maatregel? Foto: ANP.
Maandag, dinsdag en woensdag verschijnt er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief
Daarnaast wordt gesproken over een verbreding van de QR-code, die bijvoorbeeld ook in sportscholen kan gelden. En werkgevers worden aangesproken op het eerdere thuiswerkadvies en vanwege het toenemend aantal besmettingen onder basisschoolkinderen wordt bovenal gekeken naar 'letterlijk naar alle locaties waar jeugd vaak vertoeft' en kunnen in die richting nieuwe maatregelen worden verwacht.
'Bijna alle kinderen komen in aanraking met coronavirus'
Mondkapjesplicht weer terug én de anderhalve meter-maatregel. Bronnen dichtbij het OMT stellen dat dat alleen al de basis is van de gesprekken die het OMT vandaag voert op weg naar het advies wat aan het kabinet gegeven gaat worden. Diezelfde bronnen melden ook dat er nadrukkelijk gekeken wordt naar de jeugd, waar het aantal coronabesmettingen sinds de zomervakantie toeneemt. Van attractieparken tot zwembaden, van scholen en kinderopvang tot overdekte speelparadijzen; openstelling en toegankelijkheid zou met de huidige besmettingscijfers binnen het OMT allemaal ter discussie staan.
Lees ook: OMT-leden zien niets in aparte maatregelen voor niet-gevaccineerden
Vorige maand al waren er weken dat van alle mensen die besmet waren met corona, de grootste groep tussen de 10 en 14 jaar was. De belangrijkste reden toen was volgens virusdeskundige Annemiek van der Eijk bij de NOS 'dat kinderen na de zomervakantie weer veel contact hebben en het virus extra snel gaat. Bovendien testen kinderen ook vaak, omdat er bijvoorbeeld iemand uit de klas corona heeft'. Van der Eijk verwacht dat 'bijna alle kinderen een keer met het virus in aanraking komen, maar er gelukkig niet zo ziek van worden'.
WAT GEBEURT ER WANNEER?
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komt donderdag 28 oktober bij elkaar. De leden praten over maatregelen om de nieuwe golf coronabesmettingen te stoppen. Het aantal positieve tests loopt de laatste weken snel op. Begin oktober waren er gemiddeld zo'n 1600 positieve tests per dag, momenteel ligt het gemiddelde boven de 5500 nieuwe gevallen per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt snel.
De ministerraad komt vrijdag bijeen, daarin wordt het OMT-advies besproken, en ook geluisterd naar adviezen van ministeries. Er wordt dan een voorlopig besluit genomen. Later die dag is overleg met branches en sectoren om de uitkomsten te delen en eventueel nog bij te sturen, waar mogelijk.
Na het overleg stuurt het OMT een advies naar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij moet dinsdag 1 november besluiten hoe de coronacrisis wordt aangepakt. Dan is er ook weer een persconferentie. Na die persconferentie stuurt De Jonge een brief over de maatregelen naar de Tweede Kamer en wordt het OMT-advies openbaar.
Het Veiligheidsberaad, het overlegovergaan met burgemeesters, komt maandag bijeen om coronamaatregelen te bespreken.
Mondkapjesplicht terug in winkels België
In België is het dragen van mondkapjes per vrijdag 29 oktober weer verplicht gesteld, is onder meer hier te lezen. Het wordt opnieuw verplicht in winkels, bedrijven en overheidsgebouwen en ook tijdens cultuur- en sportevenementen. Een geldige coronapas - die al verplicht was voor discotheekbezoek - moet vanaf 1 november ook overlegd kunnen worden bij bezoek aan horeca en sportscholen. Deze maatregel gold al in Brussel en Wallonië al het geval, maar geldt per 1 november ook voor Vlaanderen. De regering doet verder een 'sterke aanbeveling voor thuiswerk waar dat kan'.
INretail: 'Fysieke winkelen zorgt niet voor extra besmettingen'
Eerder gaf INretail-directeur Jan Meerman voor ons land geen mondkapjesplicht te verwachten. ,,Voor de consument vormt deze maatregel namelijk toch een drempel bij het winkelbezoek. Dat zou een slechte ontwikkeling zijn. Ik maak geen deel uit van het kabinet en ben ook niet aanwezig bij het coronaberaad, maar ik zit wel dicht bij het vuur. Mijn gevoel zegt dat retailers zich op dit moment geen zorgen hoeven te maken. Vooral ook omdat uit alle statistieken en onderzoeken is gebleken dat fysiek winkelen niet voor extra besmettingen zorgt,” aldus Meerman in dit artikel.
Lees ook: Oproep KHN aan kabinet: laat 12 uur-regel los en richt je op huisfeestjes
'OMT gaat kabinet wijzen op rol werkgevers bij thuiswerkadvies'
Geluiden binnen het OMT zouden ook zijn dat het kabinet werkgevers moet aanspreken op onder meer het niet altijd goed hanteren van het thuiswerkadvies tijdens de meest recente ronde coronabesmettingen. Wat verplicht vaccineren en de controle met QR-codes op de werkvloer vinden OMT-leden dat bij de persconferentie van 2 november de maatregelen voor iedereen gelijk moeten zijn om onder meer de polarisatie tegen te gaan (Menno de Jong), je met splitsing van de maatregelen 'groepen wel erg tegenover elkaar zet' (Diederik Gommers) en het ingaat tegen 'individuele vrijheden'(Jan Kluytmans. Meer reacties en onderbouwingen lees je in dit artikel. OMT-leden lijken daarmee de mening van de Tweede Kamer te delen, ook daar zijn velen tegen de gesplitste maatregelen voor gevaccineerden en ongevaccineerden:
Philips, Unilever, Nationale Nederlanden: personeel, laat je vaccineren
Een - schijnbaar ongepland - gezamenlijk statement van drie grote werkgevers daaromtrent: zij verwachten van hun personeel dat die gevaccineerd zijn of worden. De topmannen en vrouw van Philips, Unilever en Nationale Nederlanden zeiden bij OP1 gisteravond, zoals te zien in het fragment hieronder:
Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten zei eerder deze week in Nieuwsuur dat de commissie vooral zal adviseren bestaande maatregelen beter uit te voeren. Zo laat de controle op QR-codes, die aantonen of iemand gevaccineerd, genezen of getest is, volgens hem te wensen over. En over de QR-codes, het gebruik ervan in bijvoorbeeld sportscholen en zwembaden, maakt Shiva de Winter (Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid) zich zorgen.
'QR-code corona lijkt nu te worden ingezet in breder verband'
,,De QR-code was er in eerste instantie om mensen te stimuleren zich te laten vaccineren zodat ze wat leuks konden gaan doen, maar lijkt nu te worden ingezet in een breder verband. Door het (vermoedelijke) voornemen om ook sportscholen aan het rijtje toe te voegen van plaatsen waar je niet binnenkomt zonder code, wordt er ook een ander vlak geraakt. Het gaat niet alleen meer om leuke dingen, maar ook de gezondheid krijgt te maken met de vaccinatiedruk."
Lees ook: OMT-leden zien niets in aparte maatregelen voor niet-gevaccineerden
'OMT moet zwembad niet zien als ruimte met één gebruiker'
,,Tijdens de coronacrisis bleek het onduidelijk of een zwembad valt onder de categorie sportscholen of een apart geval is. Het is mogelijk dat zwembadbezoekers straks ook de QR-code moeten scannen voor toegang. De vraag is of de groep ouders die met hun kinderen naar zwemles komen, dat wel gaan doen als ze een QR-code moeten laten zien. Mogelijk blijven ze thuis en stellen ze de zwemlessen uit. De maatregelen zijn onduidelijk, het is niet bekend hoelang er gewerkt gaat worden met de QR-code. In het ergste geval duurt dit tot mei 2022. Het kan gebeuren dat ouders hun kinderen niet meer naar zwemles laten gaan omdat ze zelf niet gevaccineerd zijn, of zelfs uit principe. Daarmee staat de zwemveiligheid komende zomer wederom onder druk. Naar mijn mening kan en mag je mensen niet verplichten zich te laten vaccineren om hun kind naar zwemles te brengen".
,,Mijn hoop is dat het OMT het zwembad niet ziet als een ruimte met slechts één soort gebruiker. Denk aan de kinderen die de kans moeten krijgen om te leren zwemmen. Zwembaden zijn flexibel genoeg mee te denken en zelf maatregelen te nemen. Maatregelen waarbij ouders hun kind veilig kunnen brengen en halen en waarbij ze kunnen meekijken bij de zwemles. Dat heeft deze branche al meerdere keren bewezen", aldus Shiva de Winter.