Nieuws Maatregelen
Onverdeeld Open: ruim 800.000 mensen steunen protestcoalitie met Duncan Stutterheim tegen coronapas
Een groep met onder meer ondernemer Duncan Stutterheim, cabaretier Guido Weijers en voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer pleit voor het direct afschaffen van het coronatoegangsbewijs in alle vormen. Nu de omikronvariant het overneemt, heeft 'de QR-code nog minder nut en vormt het een nog grotere inbreuk op grondrechten'. De petitie die eind vorige week in het leven werd geroepen, is door ruim 800.000 mensen ondertekend.
Laatste update: 9 februari 2022 00:45

Duncan Stutterheim, op een archieffoto (ANP).
Op doordeweekse dagen verschijnt er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen
‘Dit is het moment om na te denken over de toekomst. De inbreuk op grondrechten is niet noodzakelijk, laat staan proportioneel’, schrijft de protestcoalitie in de verklaring, weet AD.nl. ‘We willen een onverdeelde samenleving waarin deelname niet afhankelijk is van een gezondheidspas. Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de gereedschapskist van een vrije democratie. Wij roepen de regering en het parlement op om per direct het coronatoegangsbewijs in Nederland af te schaffen’.
De ondertekenaars menen dat een coronapas (1G, 2G en 3G) een ‘ongerechtvaardigde inperking’ van grondrechten is.
Lees ook: Wetsvoorstel 2G op lange baan, Kamer schuift stemming met week op
Ook Mona Keijzer in protestcoalitie
Onder meer ondernemer Duncan Stutterheim, cabaretier Guido Weijers, professor Jan Rotmans, CDA-fractievoorzitter van Amsterdam Diederik Boomsma, oud-Kamerleden Marianne Thieme, Michel Rog en Joël Voordewind, en voormalige CDA-staatssecretaris Mona Keijzer ondertekenden het statement.
De politica werd in september uit het kabinet gezet omdat ze openlijk afstand nam van de coronapas, ook in de CDA-Kamerfractie was geen plek meer voor Keijzer na de vertrouwensbreuk. Ze kondigde daarna aan om van buiten het parlement aan het coronadebat mee te doen.