Nieuws Maatregelen

Rechter oordeelt: horecaondernemers moeten deuren voorlopig gesloten houden

Horecaondernemers moeten hun deuren voorlopig gesloten houden. Zo luidde het oordeel van de rechter in een door de Haagse bodega De Posthoorn aangespannen kort geding. Meer dan zestig ondernemers sloten zich daarbij aan, maar vingen dus bot. KHN laat ondertussen weten de juridische mogelijkheden van de recente uitspraak in Berlijn (sluiting niet onderbouwd en geen wezenlijke bijdrage aan bestrijding virus) voor Nederland te onderzoeken.

ANP 20 oktober 2020

Horeca gesloten

Foto: ANP

Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk.

De ondernemers hebben het gevoel dat de horeca de grootste klappen moet opvangen om het oplopend aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. En dat terwijl het Outbreak Management Team (OMT) in hun advies van vorige week ruimte liet om onder strenge voorwaarden restaurants open te houden. Ze vinden het ook niet eerlijk dat zij moeten sluiten, terwijl volgens de ondernemers het aantal besmettingen dat gerelateerd is aan de horeca reuze meevalt.

Voorafgaand aan de vorige week aangekondigde maatregelen vroegen we meerdere ondernemers naar hun mening over de huidige aanpak. Je leest hier hun verhaal. Horecaondernemer pleit voor complete lockdown: 'Op deze manier werkt het toch niet'

Belangrijke rol horeca in aanpak

De Staat betoogde vanmorgen in het kort geding dat er geen andere mogelijkheid is dan ook de horeca te sluiten. Het aantal contacten en reisbewegingen van mensen moet naar beneden en de horeca speelt daar een belangrijke rol in. ,,We bevinden ons middenin de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt”, aldus de landsadvocaat. Er is ‘zonder meer’ sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. ,,Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie.”

KHN: begrip voor teleurstelling

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft volgens een woordvoerder kennis genomen van de uitspraak van de rechter. ,,Dat met deze uitkomst de teleurstelling onder horecaondernemers groot is, kunnen we begrijpen.'' KHN riep daarom het kabinet al eerder op om de gepresenteerde routekaart aan te vullen met sectorspecifieke slimme maatregelen per bedrijf, die effect sorteren. Zo hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn. Middels een stappenplan met slimme maatregelen, samen gemaakt met MKB-Nederland en VNO-NCW, willen we voor de hele horecabranche verantwoorde versoepelingen realiseren, niet voor een specifieke sector. KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW zijn hierover in gesprek met het kabinet.

Lees ook: BN'ers in de horeca: zo gaan Nicolette van Dam, Géza Weisz en Rob Geus crisis te lijf

Kort geding toont nijpende situatie horeca aan

Het blijft opvallend dat - gezien de geringe besmettingscijfers - de horeca telkens de hardste klappen krijgt. Voor de horecaondernemers voelt deze sluiting dan ook als een straf. ,,Als huiskamer van de samenleving biedt de horeca juist een omgeving waar men op een veilige en verantwoorde manier kan samenkomen. Er wordt gewerkt met strenge protocollen én volgens de regels. Een gedegen wetenschappelijk onderbouwing vanuit het Kabinet van deze én de vorige maatregelen ontbreekt nog steeds. Het is dan ook begrijpelijk dat een groep restaurateurs de gang naar de rechter hebben gezocht. Dit kort geding toont des te meer hoe nijpend de situatie in de sector is en dat het onbegrip groot is."

Lees ook: Horeca in Beweging: Achterhoekse ondernemers met rugzak vol inspiratie onderweg naar Den Haag

KHN onderzoekt juridisch effect uitspraak Berlijn voor Nederland

KHN onderzoekt nu wel juridisch wat de uitspraak van de rechter in Berlijn voor de situatie in Nederland kan betekenen. ,,De Berlijnse rechter veegde vorige week in een kort geding de opgelegde sluitingstijd van restaurants van 23.00 uur van tafel. Volgens het oordeel van de rechter zou het juridisch niet te onderbouwen zijn en levert het geen wezenlijke bijdrage aan de bestrijding van het virus. Het belang van onze leden en de horecasector als geheel hebben onze grootste prioriteit. We blijven keihard knokken voor de branche."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.