Nieuws Maatregelen
Corona is gamechanger: de tijd van kortingen en overvolle sauna’s is voorbij
Fabian Dolman is directeur van onder andere Thermen Soesterberg en Thermen Bussloo. Door corona heeft hij nu protocollen ingevoerd. Daardoor kon hij meer kwaliteit bieden. Het betekende het einde van overvolle sauna’s.

Fabian Dolman, directeur van Thermen Soesterberg en Thermen Bussloo, gebruikte corona om te werken aan een betere kwaliteit van zijn sauna's. Foto: Saskia Berdenis van Berlekom
Dolman kijkt terug op mei vorig jaar. Toen dreigden alle sauna’s te moeten sluiten tot zeker 1 september. Dolman vreesde faillissementen. ,,Als brancheorganisatie zijn we met de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in gesprek gegaan”, vertelt hij tegen het AD. ,,Toen bleek dat ze niet goed op de hoogte waren van de overlevingskans van het virus bij hoge temperaturen. Boven de zeventig graden is het virus binnen één minuut dood. Wij hadden wetenschappelijk bewijs om de sluiting te weerleggen en daarom mochten we eerder open.”
Hoe verliep de heropening?
,,Het liep storm. Mensen snakten naar ontspanning, en saunabezoek is goed voor de vitaliteit en het immuunsysteem. Door de coronaprotocollen mochten we minder gasten toelaten. Daardoor konden we meer kwaliteit, service en comfort bieden en dat waardeerden onze gasten. Dit is ook de kwaliteit die we willen vasthouden. De tijd van kortingen en overvolle sauna’s is voorbij. Daarmee is corona een gamechanger voor de markt.”
Minder gasten betekent minder inkomsten.
,,Klopt! Door geen kortingen meer te geven én door kostenbesparing kan het toch. Door de verplichte sluiting hebben wij in onze resorts 250 van de 1100 medewerkers moeten laten gaan. Met een afgeslankte organisatie en normale entreeprijzen zijn we in staat meer kwaliteit te bieden en toch genoeg te verdienen.”
Hoe ging het na de zomer in uw branche?
,,Half oktober moest de horeca dicht. Contactberoepen, zoals masseurs, half december. Sauna’s mochten eerst openblijven, maar in december moesten die ook sluiten. In maart mochten de contactberoepen weer beginnen en het buitenzwembad kon open. De inkomsten zijn een druppel op een gloeiende plaat. Wij snakken naar heropening.”
Lees ook: Teruglezen: 'Eerste dag versoepelingen prima verlopen'
"Ik hoop dat de overheid iets gaat doen aan de schuldenberg die bij ondernemers is ontstaan door de verplichte sluiting"
Zijn de steunmaatregelen voldoende?
,,Ze zijn absoluut niet kostendekkend. Wij zijn een familiebedrijf met vier resorts. We hadden in 2020 geen recht op de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten, red.), maar onze vaste lasten zijn enorm. In 2021 is de TVL aangepast en het eerste kwartaal hebben we er wel recht op. Het maximumbedrag is 600.000 euro per kwartaal. Dat klinkt veel, maar onze kosten zijn 50.000 euro per dag. We maken ook gebruik van de NOW. Daarmee krijg je zeventig procent van de loonkosten vergoed; dertig procent moet je zelf bijleggen. Het is fijn dat het er is, maar de steun is niet genoeg.”
U hebt veel geïnvesteerd de afgelopen jaren.
,,Op 1 mei 2019 hebben we Thermen Berendonck in Wijchen geopend. Dat is de grootste investering die we ooit hebben gedaan. Op 15 maart 2020 gingen we dicht. In 2019 hebben we Bad Nieuweschans overgenomen. Het idee was dat we in 2020 weer wat vet op de botten zouden krijgen. Dat is niet gelukt. Integendeel: we hebben grote financiële verplichtingen moeten aangaan om de kosten te dragen om dicht te zijn.”
Hoe gaat het mentaal met u?
,,Ik kan wel in zak en as zitten, maar daar heeft niemand iets aan. Ik probeer fit te blijven door veel te sporten en ik wil samen met onze familie en het team met positieve dingen bezig zijn.”
En u doet een oproep aan de overheid?
,,Ik hoop dat de overheid iets gaat doen aan de schuldenberg die bij ondernemers is ontstaan door de verplichte sluiting. Als ondernemers eerst hun schulden terug moeten betalen, als ze dat al kunnen, hebben ze geen geld om te investeren en dat heeft effect op de hele economie.”