Nieuws Maatregelen

Topvrouw AFM pleit voor maatwerk Belastingdienst richting bedrijven, maar niet uitstellen

De Belastingdienst moet voor een goed herstel uit de coronacrisis maatwerk leveren aan bedrijven. Daarvoor pleit topvrouw Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het simpelweg verder uitstellen van belastingverplichtingen is volgens haar niet de oplossing om ondernemingen met coronaschulden straks weer op de been te helpen.

Van onze redactie 13 april 2021

Laura van Geest van AFM

Topvrouw Laura van Geest van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. Foto: ANP

De Belastingdienst zou er ook goed aan doen bij sommige bedrijven bepaalde schuld kwijt te schelden of snel heldere afspraken te maken over herstructureringen. Dat zei Van Geest bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder. Volgens de AFM zou het de Belastingdienst sieren als deze een soort 'afdeling bijzonder beheer' optuigt (zoals ook banken die hebben) om bedrijven straks snel duidelijkheid te kunnen bieden en zo op weg te helpen.

Lees ook: AFM waarschuwt voor risico enorme rente bij alternatieve financiering

De bestuursvoorzitter van de AFM benadrukt dat iedereen er bij gebaat is als schuldenproblemen bij bedrijven snel afgewikkeld worden. Dat zou ook het beste zijn voor de economie als geheel. ,,Als er een les is die we kunnen trekken uit de vorige crisis, dan is dat het wel", aldus Van Geest. Anders zouden schulden lang boven een bedrijf blijven hangen en verlammend kunnen werken.

Ze wijst er op dat de fiscus bij een faillissement van een bedrijf nu soms ook genoegen moet nemen met een verlies, ondanks dat de Belastingdienst met zijn vorderingen altijd vooraan staat in de lijst met schuldeisers. Meer maatwerk kan volgens haar echter ook betekenen dat snel de conclusie moet worden getrokken dat een bedrijf niet meer levensvatbaar is.

"Maatwerk kan ook betekenen dat snel de conclusie moet worden getrokken dat een bedrijf niet meer levensvatbaar is"

AFM-topvrouw Laura van Geest

Bij dreigend faillissement aan tafel met fiscus

Onlangs hamerde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) er al op dat voorkomen moet worden dat na de crisis alsnog het doek valt voor bedrijven die in de kerngezond zijn gebleven. Schuldeisers doen er in die gevallen volgens hem goed aan om bij een dreigend faillissement om de tafel te gaan met de fiscus.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra leek eerder nog niet echt warm te lopen voor het kwijtschelden van belastingschulden. Hij sloot in februari niet uit dat dit straks in individuele gevallen zal gebeuren. ,,Maar er zitten wel een heleboel stappen voor. We hebben nu juist die hele massale steunpakketten", zo benadrukte hij. Bedrijven hoeven momenteel ook pas veel later aan hun belastingverplichtingen te voldoen en hebben vervolgens nog een aantal jaar om ze af te betalen.

Van Geest is ook tegen een algemene kwijtschelding, zo benadrukte zij tijdens de presentatie: ,,De ene ondernemer denkt ‘dit is mijn eer te na’ en betaalt gewoon de belasting en teert in op zijn eigen vermogen. De ander heeft minder scrupules en gebruikt vanaf de eerste dag de mogelijkheid tot uitstel van betaling. De ene ondernemer wordt dan benadeeld.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws