Nieuws Maatregelen

Nijmeegse wethouder: 'Mona Keijzer, steun startende ondernemers die nergens voor in aanmerking komen’

Steun de jonge, startende horecaondernemers en winkeliers die het nu zwaar hebben en voor geen enkele regeling in aanmerking komen. Het Rijk moet ook hen perspectief bieden en inkomensondersteuning. Die oproep doet de Nijmeegse wethouder Monique Esselbrugge aan het kabinet, en in het bijzonder Mona Keijzer.

Jacqueline van Ginneken (AD) 28 januari 2021

PR 2018 06 21 4665 Binnenstad Nijmegen

Het steunpakket voor starters dat medio januari is toegezegd, biedt onvoldoende soelaas, stelt Esselbrugge. Foto: Paul Rapp/AD.

In een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken vraagt ze met klem om gemeenten te helpen met het ondersteunen van startende bedrijven in de horeca en de detailhandel. Het gaat veelal om jonge, kwetsbare ondernemers die nog maar net zijn begonnen. Het steunpakket voor starters dat medio januari is toegezegd, biedt onvoldoende soelaas, vertelt Esselbrugge het AD. Er zijn moeten allerlei drempels worden genomen om van de regeling gebruik te mogen maken en toekenning van steungeld in mei of juni kan voor veel starters te laat komen, waarschuwt de wethouder. ,,Want zij hebben geen vet op de botten.”

Daarnaast zijn er ondernemers die tussen wal en schip vallen, aldus de wethouder, omdat ze bijvoorbeeld net een zaak hebben overgenomen of omdat een ondernemer het bedrijf alleen voortzet nadat zijn of haar partner eruit is gestapt. In beide gevallen kunnen deze ondernemers geen beroep doen op de steunpakketten.

Lees ook: Dit is de mogelijke lockdown-route van het kabinet

Gesprekken met Nijmeegse ondernemers

De afgelopen maanden sprak de wethouder van Economische Zaken met verscheidene Nijmeegse ondernemers die afgelopen jaar een zaak zijn begonnen of een startup hebben opgezet. Alleen al in de horeca gaat het om dertig startende ondernemers, zegt ze.

Hoewel er in Nijmegen weinig faillissementen zijn en amper leegstand in de winkelstraten, zijn de zorgen groot. De binnenstad telt zo'n 320 horecazaken en winkels. Bijna zestig zaken zijn van jonge, startende ondernemers die sinds 2018 zijn begonnen: bedrijven die nog weinig reserves hebben kunnen opbouwen en daardoor kwetsbaar zijn.

''Met kredieten of uitgestelde betalingen overleven deze starters het niet''

Nijmeegse wethouder Monique Esselbrugge

Inkomensondersteuning van het Rijk noodzakelijk

Nijmegen komt daarom zelf met twee initiatieven om jonge ondernemers te helpen. Zo kunnen starters in de horeca hun zaak laten doorlichten door een adviesbureau: hoe kunnen ze het beste verder? Maar ook om ondernemers met raad bij te staan die zich de vraag stellen of - al dan niet tijdelijk - stoppen beter is dan nog meer schulden maken. Winkeliers die net begonnen zijn, kunnen meedoen aan bijeenkomsten van stichting Qredits om inzicht te krijgen in hun bedrijf.

Esselbrugge wijst erop dat de gemeente Nijmegen al heel veel doet voor ondernemers. Dat gaat van uitstel van lokale belastingen en heffingen en verruiming van de terrassen tot gesprekken met vastgoedbedrijven en financiers om de vaste lasten te matigen. Maar daarnaast is zicht op perspectief én inkomensondersteuning van het Rijk noodzakelijk, zegt de wethouder. ,,Want met kredieten of uitgestelde betalingen overleven deze starters het niet.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.