Weifelend laat premier Rutte deze zomer de teugels vieren in de bestrijding van het coronavirus. De pretparken gaan geleidelijk open en het rode lint gaat van de terrassen. De grote winkelcentra en bouwmarkten zijn zelfs al voorzichtig opengegaan, met hier en daar wat kleine incidenten.
'Wachtrijen zoals bij IKEA dom, onverantwoord, onnodig'
,,Die enorme wachtrijen zoals bij IKEA kunnen natuurlijk echt niet”, zegt Toorenaar in het AD. ,,Dom, onverantwoord en totaal onnodig, vooral omdat je zoiets gewoon kunt voorkomen. Zolang je het maar een beetje slim en creatief aanpakt.”
Voor professionals op het gebied van crowd management wordt het een hectische en vooral spannende zomer, met uitdagingen die ze niet eerder getrotseerd hebben. Want hoe voorkom je dat er straks mensen elkaar massaal op één plek gaan opzoeken? Hoe zorg je ervoor dat iedereen op de hoogte is van wat wel en niet mag? De groeiende wens van burgers om, mede gedreven door het mooie weer, naar buiten te gaan zal de transitiestrategie onder druk zetten, verwacht Toorenaar. Met een investering van drie miljoen euro bouwde hij een platform dat volgens hem een deel van deze problemen moet oplossen.
Lees ook: ONL voor Ondernemers: 'Versoepeling maatregelen eerste stap in de goede richting'
Communicatieplatform Close heeft al 100.000 gebruikers
Het resultaat: Close, een communicatieplatform dat al ruim 100.000 gebruikers kent. Met deze mobiele app kan de overheid gecontroleerd en stap voor stap burgers weer toegang geven tot de publieke ruimte zoals parken, natuurgebieden, evenementen, musea en andere (publieke) gelegenheden. Door via de app een ticket te downloaden kan een burger voor een specifieke dag en tijd toegang krijgen (betaald of onbetaald), waarna via de mobiele app heldere informatie kan worden gegeven: voor, tijdens en na het bezoek.
Door vooraf een maximaal aantal plaatsen of kaartjes beschikbaar te stellen, kan worden voorkomen dat het maximale aantal gasten in een natuurpark of strand wordt overschreden. Bezoekers mogen de locatie alleen in als ze een ticket kunnen laten zien, zowel elektronisch als op papier. Tussendoor houdt Close ze op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Iemand kan via ons platform voor een specifieke dag en tijdslot toegang vragen tot een bepaald park. Hierbij geeft hij aan met hoeveel personen hij komt
Kiliaan Toorenaar, voormalig commercieel directeur Marktplaats en eBay
Toorenaar haalt het voorbeeld van natuurparken aan. ,,Staatsbosbeheer kan middels Close de toegang tot een natuurpark reguleren. Een burger kan via ons platform voor een specifieke dag en tijdslot toegang vragen tot een bepaald park. Hierbij geeft hij aan met hoeveel personen hij komt; daar kan een maximum aan gesteld worden. Als er geen plekken meer zijn voor dat tijdslot, dan worden er alternatieven getoond.”
Stage Entertainment, Disney, Artis
Zijn formule slaat aan, want het nog prille bedrijf mag grote namen als Stage Entertainment, Disney, Nationale Opera & Ballet en Artis tot de klantenkring rekenen. Ook partijen in andere branches tonen interesse in de mobiele applicatie.
,,We praten momenteel met verschillende partijen, van horeca-ondernemers tot pretparkbazen en van welzijnsorganisaties tot ziekenhuizen. Zij zoeken naar een manier om gesloten en rechtstreeks met hun cliënten en medewerkers te communiceren. Juist in deze tijden van crisis is de behoefte om snel en betrouwbaar informatie te kunnen delen groter dan ooit.”
Zoiets werkt eigenlijk alleen als iedereen bij een bepaald evenement of locatie die app gebruikt
Frank Wijnveld, expert veiligheidsmanagement
Veiligheidsexpert is 'voorzichtig positief'
Frank Wijnveld, expert op het gebied van veiligheidsmanagement, is voorzichtig positief over de app, maar heeft ook zijn bedenkingen. ,,Zoiets werkt eigenlijk alleen als iedereen bij een bepaald evenement of locatie die app gebruikt. Anders hebben ze lang niet genoeg data om betrouwbare informatie te geven.”
Wijnveld, die als manager van het Philips Stadion verantwoordelijk was voor de totale stadionexploitatie, is zelf ook bezig met crowd management in coronatijden. Komend weekend werkt hij met Den Bosch en Eindhoven samen om bezoekersstromen te reguleren. ,,Het wordt een lastige klus om voor een goede doorstroom te zorgen en tegelijkertijd de gezondheid en veiligheid in acht te nemen, maar als ik er niet in zou geloven was ik er niet aan begonnen.”
Lees ook: Event-platform Close heeft al ruim 100.000 gebruikers (en grote plannen)
'Lange wachtrijen en gevaarlijke situaties voorkomen'
Ondertussen lijkt het erop dat het ticketsysteem waarmee Close furore maakt steeds meer in de samenleving zal terugkomen. In het bij buitenlanders razend populaire Giethoorn zijn ze al tot een soortgelijk ticketsysteem overgegaan. De toeristische straatjes en grachten in het waterdorp zijn deze zomermaanden alléén toegankelijk voor bewoners en voor toeristen die vooraf hebben gereserveerd. Op die manier willen ondernemers voorkomen dat het dorp helemaal afgesloten moet worden zolang de coronacrisis voortduurt.
,,Het is de enige manier om lange wachtrijen en daarmee potentieel gevaarlijke situaties te voorkomen. Het zijn onzekere tijden, maar ik hoop met Close een oplossing te bieden voor een veilige en gecontroleerde openstelling van de dingen waar wij Nederlanders straks behoefte aan hebben.”