Nieuws Retail

Hans van Tellingen: 'Prima zaak dat De Bijenkorf te koop staat'

De Bijenkorf staat te koop. Dat meldt The Guardian. Volgens het Britse dagblad hebben de Canadese eigenaren de winkelonderneming in de verkoop gezet, samen met de Britse warenhuisketen Selfridges en twee warenhuizen in Ierland voor een bedrag van 4 miljard pond, omgerekend bijna 4,7 miljard euro. ,,Prima zaak dat De Bijenkorf te koop staat. De koers van eigenaar Selfridges werd veel te exclusief.''

REDACTIE/ANP 27 juli 2021

Bijenkorf Amsterdam tram

De Bijenkorf in Amsterdam. Foto: Shutterstock

De verkoop moet verlopen via een veiling onder toezicht van de Zwitserse bank Credit Suisse aan een selecte groep geïnteresseerden, aldus The Guardian. De Canadese familie Weston die de winkels bezit, zou vorige maand al hebben aangegeven een verkoop te overwegen, na toenadering van een onbekende koper.

Die toenadering kwam enkele weken na de dood van familiehoofd Galen Weston in april, die in 2003 leiding gaf aan de overname van Selfridges. In 2011 kochten de Westons De Bijenkorf en werd de keten toegevoegd aan het warenhuisimperium van de zakenfamilie.

'Naar verluidt heeft de familie Weston niet langer de 'overtuiging om door te gaan' met de winkels, na de moeilijke periode in de coronacrisis en de concurrentie van webwinkels'

Mogelijke kopers Bijenkorf-warenhuizen partijen uit Azië en het Midden-Oosten

Naar verluidt heeft de familie Weston niet langer de 'overtuiging om door te gaan' met de winkels, na de moeilijke periode in de coronacrisis en de concurrentie van webwinkels. De Bijenkorf heeft zeven filialen in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Utrecht.

The Guardian zegt dat mogelijke kopers van de winkels bijvoorbeeld partijen uit Azië en het Midden-Oosten kunnen zijn. Er wordt gehoopt dat een deal voor het einde van dit jaar kan worden afgerond, hoewel de familie Weston ook kan besluiten af te zien van een verkoop, aldus de krant.

''Prima als De Bijenkorf zich blijft richten op het luxe segment. Maar trek het middensegment dat er in Nederland niet meer is qua warenhuizen, erbij''

Hans van Tellingen, sociaal-geograaf en directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo

Gouden toekomst voor De Bijenkorf wanneer winkel 'weer gezellig' wordt

Volgens Hans van Tellingen, sociaal-geograaf en directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo, is het een prima zaak dat De Bijenkorf te koop staat. ,,De koers van eigenaar Selfridges werd veel te exclusief. Misschien geschikt voor rijke expats en toeristen. Maar die waren er niet of nauwelijks de afgelopen zestien maanden'', zegt de auteur van het boek Waarom Stenen Winkels Winnen.

,,Van de Nederlander hoeft het minder exclusief te zijn. Sterker nog, het schrikt de Nederlander af. Daarbij heeft De Bijenkorf met het deurenbeleid, alleen winkelen op afspraak, veel klanten afgeschrikt de afgelopen maanden. En dat terwijl de winkel mogelijk al lang volledig open had gekund.''

,,Prima als De Bijenkorf zich blijft richten op het luxe segment. Maar trek het middensegment dat er in Nederland niet meer is qua warenhuizen, erbij. De winkel moet weer gezellig worden. Ik voorspel een gouden toekomst in zo’n geval. En o ja: de Dolle Dwaze Dagen moeten terugkomen. Succes verzekerd!'', besluit Van Tellingen.

Lees ook: Hans van Tellingen: 'Bijenkorf, schud dat superexclusieve imago eens van je af'

FNV is alert: 'De Bijenkorf is de parel van onze winkelstraat'

Vakbond FNV laat weten erg alert te zijn ten aanzien van een mogelijke verkoop. Als een winkelketen van eigenaar wisselt is dat volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen niet per se slecht nieuws, maar ervaring uit het verleden zou leren dat kopers vaak wel met een bedrijfsmodel komen om zo veel mogelijk geld aan hun nieuwe aanwinst te kunnen verdienen. Vermeulen vindt het belangrijk dat de nieuwe eigenaar ,,verantwoord en ethisch" omgaat met het warenhuis en de meer dan 2000 medewerkers. ,,De Bijenkorf is de parel van onze winkelstraat", benadrukt ze.

Mis vanaf nu geen ondernemersnieuws meer, schrijf je in voor onze dagelijkse update. In 2 minuten tijd ben jij weer op de hoogte.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws