Nieuws Retail
INretail waarschuwt winkeliers: schroef online-activiteiten niet terug
Nu de klanten terugkeren in de winkelstraten is het voor ondernemers zaak om de online verkoop en social media niet te laten versloffen, waarschuwt INretail. ,,De consument is in coronatijd nog digitaler geworden. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de connectie met je klant en moet je zorgen dat je minstens zo digitaal actief bent.”

Aandacht besteden aan de winkel is natuurlijk altijd goed, maar INretail wijst erop dat de webshop ook zeker niet vergeten mag worden. Foto ter illustratie, persoon op de foto komt niet in het verhaal voor. Bron: ANP
De organisatie voor ondernemers in de non-foodretail signaleert dat de meeste winkeliers wel een webshop hebben en social media inzetten, maar dat een aanzienlijk deel het nog lastig vindt om de online verkoop goed te organiseren.
,,Er is excellente kennis nodig van de winkel, van online verkoop en van sociale media en het moet ook nog naadloos op elkaar aansluiten,'' schrijft INretail. ,,De band met de klant start al thuis. Sociale media als Facebook en Instagram worden inmiddels ingezet door respectievelijk 78 procent en 88 procent van de ondernemers en 56 procent heeft een webshop. Dat is een goed signaal en ook dat een kwart van de ondernemers wil investeren in online verkoop.”
Lees ook: Oproep Jan Meerman (INretail): ‘Trek lering uit corona, blijf je digitaal ontwikkelen'
Zo’n 20 procent van de ondernemers vindt het wel lastig om de online verkoop goed te organiseren. Een bijna even grote groep wil de online verkoopactiviteiten zelfs terugschroeven of stoppen. INretail constateert dat veel ondernemers hun concept door ontwikkelen, maar er is ook een groep die worstelt en een passende aanpak zoekt.
Groei zit vooral in online verkoop
,,De winkel laten excelleren en tegelijk ook focussen op andere kanalen is uitdagend. Logisch, want 80 procent van de ondernemers met fysieke winkels realiseert nu nog maximaal 20 procent van de omzet uit online activiteiten. Maar groeikansen zitten vooral in het uitbouwen van online kansen,” stelt Meerman.
INretail startte onlangs samen met onder meer MKB-Nederland en Bol.com een campagne om met digitaliseringsvouchers ondernemers te stimuleren aan hun digitale toekomst te werken. Daarvan zijn er al ruim 500 afgenomen.
Multichannel-strategie voor winkel en online
INretail vindt het positief dat ondernemers in het post-coronatijdperk inzetten op een multichannel-strategie. Maar daarvoor hebben de winkeliers wel geld nodig om te kunnen investeren. Een grote groep ondernemers wil graag, zo constateert INretail, maar loopt nu tegen de enorme schuldenberg aan die door corona is ontstaan en afbetaald moet worden. ,,Dat verhindert retailers om in hun toekomst te kunnen investeren. Wij pleiten daarom voor lange afbetaaltermijnen bij schuldeisers,” aldus Meerman.
Lees ook: Teruglezen: vanaf 26 juni verdere versoepelingen coronamaatregelen