Nieuws Retail

Schoenen passen op de drempel, winkeliers bezorgen nu aan huis

Nu niet-essentiële winkels de deuren dicht moeten houden, snellen winkeliers zelf naar de klant. Lokale ondernemers zijn massaal begonnen met thuisbezorging. ,,Hooguit kun je er vaste lasten mee dekken, het levert geen winst op. Natuurlijk heb je er buikpijn van, maar ik denk dat ik deze crisis wel overleef.”

Frank Balkenende (AD) 17 december 2020

Thuisbezorging schoenen kleding corona winkels

Sjoerd Barends van Intersport Goes bij klant Ruben Goedee. Foto: Marcelle Davidse

Hardloopschoenen en tennisrackets zijn de hardlopers in het assortiment van een Intersport-filiaal in Goes. Schoenen kopen mensen om na de overvloedige kerstmaaltijden het overtollige buikvet eraf te trainen, weet mede-eigenaar Sjoerd Barends. ,,De goede voornemens hè!” Hij levert zijn sportschoeisel nu noodgedwongen af aan huis. Dozen in de auto en rijden maar. Dat is de enige manier om omzet te blijven draaien,'' zegt hij in het AD.

Lees ook: Online kopen, maar wél bij lokale winkels: het kan dankzij Lokaal Ideaal

Online bestellingen passen op de drempel

Bij Ruben Goedee zet hij een doos met sportschoenen voor de deur neer. Vervolgens neemt hij de noodzakelijke afstand. Op de drempel kan Goedee de schoenen passen. Afrekenen gaat digitaal, met een tikkie. ,,We bezorgen in Midden-Zeeland. Klanten die verder weg wonen, krijgen hun bestelling opgestuurd. Om het voor klanten eenvoudig te houden, hebben we via onze sociale media een whatsapp-account gedeeld. Via de app communiceren we met klanten. We kunnen bijvoorbeeld foto's van producten zenden. Videobellen kan ook!”

Barends heeft al verschillende bestellingen binnen, maar verwacht dat de online toeloop de komende dagen stijgt. De bezorging aan huis is tijdrovend en de service is niet zoals in de winkel. ,,Normaal scannen we de voeten van een klant voor een optimaal schoenadvies. Maar die scanner kan ik niet meenemen naar de klant. En natuurlijk kan ik ook niet de hele voorraad inladen en tonen.”

Foto onder: Ewald Bos van het Bevahuis (door Marcelle Davidse)

Ewald Bos van modezaak Bevahuis laadt bestellingen in zijn Volvo-youngtimer. Een winterjas, een trui, een paar broeken. Voor het contact met vaste klanten werkt hij al langer met een app-groep. ,,De app is nu wel een uitkomst, ook omdat je foto's kunt laten zien. We hebben gisteren iedereen een bericht gestuurd. De bestellingen druppelen nu binnen, al moet de piek nog komen. Ik denk dat mensen sinds dinsdag meer bezig zijn met de organisatie van thuiswerken en de opvang van hun kinderen. Shoppen heeft nu even minder prioriteit.”

'Zeker modezaken hebben het zwaar'

Bos snapt dat het kabinet radicaal heeft ingegrepen, omdat het aantal corona-besmettingen en ziekenhuisopnames te hard opliep. Voor zijn inkomen komt het natuurlijk slecht uit. ,,Het gaat de laatste vijf jaar toch al moeilijk in de retail. Zeker modezaken hebben het zwaar. Er zijn er gewoon te veel. En daar komen de coronacrisis en nu een totale lockdown nog eens overheen. Met bezorging aan huis kun je hooguit je vaste lasten dekken, het levert geen winst op. Natuurlijk heb je er buikpijn van, maar ik denk dat ik deze crisis wel overleef.”

Foto onder: Martijn van Battum van Studio Blique bezorgt een bestelling bij klant Maureen Nieuwelink (door Camile Schelstraete)

Thuisbezorging met de winkeliersvereniging

Winkeliers die zijn aangesloten bij een ondernemersvereniging hebben de koppen bij elkaar gestoken. Voorzitter Martijn van Battum, tevens eigenaar van modehuis Studio Blique: ,,We hebben snel weten te schakelen. Iedereen zit tenslotte met hetzelfde probleem: een gesloten winkel. Het resultaat van het overleg is dat we de thuisbezorging samen oppakken. We willen voorkomen dat individuele winkeliers allemaal met hun eigen auto op pad gaan. Dan rijden er honderd auto's door de regio, terwijl je dat in principe met één bestelauto kunt doen. Een andere reden om zelf iets op te zetten, is dat bezorgdiensten toch al overbelast zijn. Met onze eigen bezorgservice krijgt de klant snel zijn bestelling.”

Winkeliers brengen hun bestellingen naar één distributiepunt. Daar worden ze opgepikt door één koerier die ze op de verschillende adressen aflevert. De winkeliers spelen bij toerbeurt pakketbezorger. Van Battum: ,,Dat is voor iedereen gemakkelijker en het is ook duurzamer dan dat ieder voor zich gaat bezorgen.” Bezorgen aan huis kost overigens 2,50 euro. Van Battum vindt dat een redelijk bedrag. ,,De keuze is aan de winkelier of hij dat bedrag doorberekent aan de klant.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.