Nieuws Retail
'Kabinet biedt retailers onrealistische voorraadvergoeding'
De regeling voor de voorraadvergoeding die het kabinet voorstelt aan door de huidige lockdown gedupeerde retail-ondernemers is onrealistisch en moet veel hoger. Dat stelt INretail op basis van berekeningen voor mode-, schoenen- en sportondernemers.

Foto: ANP
INretail reageert verbaasd dat de berekening voor de horecasector is overgenomen, omdat de inkoopwaarde van de voorraad bij winkels velen malen hoger is. ,,Bij een ton omzetverlies wordt de vergoeding die een winkel ontvangt 2.800 euro. Dat is een klein pleistertje op een gapend grote wond", aldus de brancheorganisatie voor retailers in de non-food. ,,Nu wordt een vijfde van de afgeschreven voorraad vergoed, maar de helft is een realistischer regeling. Dat is ook het uitgangspunt van de TVL."
Lees ook: Kabinet komt met 'voorraadvergoeding' voor winkeliers
De regeling dupeert ondernemers ook op andere punten, concludeert INretail. ,,De regeling geldt per kwartaal, maar de lockdown-periode valt ook nog in het de eerste drie weken van 2021. Dat werkt dempend in de vergoedingsberekening. Ondernemers kunnen nu tussen wal en schip vallen als je in beide kwartalen niet aan de norm voldoet en niets krijgt, maar wel met een groot omzetverlies kampt. Dat voelt enorm oneerlijk.”
,,Nu wordt een vijfde van de afgeschreven voorraad vergoed, maar de helft is een realistischer regeling"
INretail voorspelt dat ondernemers nog sneller in de problemen komen nu ze naast de lockdown ook nog worden geraakt door een voorraadvergoedingsregeling die uiteindelijk niet op hen is toegesneden. De brancheorganisatie heeft begrip dat het kabinet een snelle oplossing zoekt en teruggrijpt op de vergoedingsregeling voor de horeca. ,,Maar dat vervolgens niet het verschil is weggewerkt tussen de waarde van de koelkast-voorraad en die van een hele kledingwinkel is niet correct. Dat moet gerepareerd worden. Kabinet, neem je verantwoordelijkheid en regel dit. De huidige situatie is schrijnend voor heel veel mkb-winkeliers.”
Lees ook: Jan Meerman (INretail): 'Vertrouwen en samenwerking helpt retailsector uit crisis'
Over de voorraadvergoeding
Winkels die dicht moeten, voornamelijk van winkeliers die geen eerste levensbehoeften verkopen, krijgen een speciale voorraadvergoeding bovenop de bestaande steunmaatregelen. Dat maakte premier Mark Rutte op dinsdag 15 december bekend in debat met de Tweede Kamer. ,,Niet-essentiële winkels worden onevenredig hard geraakt en moeten de deuren tot zeker 19 januari sluiten", zei Rutte indertijd. ,,Deze winkeliers hebben spullen ingekocht en die kunnen ze niet meer verkopen, ook omdat het vaak mode- en seizoensgebonden is."