Volgens voorzitter Gerreke van den Bosch van Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) dreigt er een bloedblad als er niet snel wat gebeurt, vertelt ze aan BN DeStem. ,,Al sinds de start van de pandemie ervaren professionele docenten een terugloop van cursisten vanwege de coronamaatregelen. Met de komst van de avond-lockdown op 28 november is dit opgelopen tot 75 procent omdat yogalessen veelal ’s avonds plaatsvinden. Als zzp’ers komen wij niet in aanmerking voor een tijdelijke overbruggingsregeling van de overheid. Er moet echt verandering komen in dit beleid.”
Lees ook: Erik Scherder: ‘Niet sporten na 17.00 uur? Dan ónder werktijd'
'Veel liever sta je met je cursisten in de studio, maar je moet wat'
Een van die zelfstandige yogadocenten is Annemarie de Vooght uit Bergen op Zoom. Met haar SoHam yogastudio timmert ze al jaren succesvol aan de weg. Maar ook De Vooght heeft het moeilijk door alle coronamaatregelen en het missen van financiële compensatie. ,,Gelukkig heb ik vóór de pandemie uitbrak wat financiële buffers kunnen opbouwen. Maar de spaarpotjes raken wel steeds leger’’, vertelt de Bergse die ondanks alle problemen weigert haar yogamat op te bergen.
,,Ik blijf positief denken. En gelukkig heb ik heel trouwe cursisten. Ik heb zo’n 220 cursisten die van mij en een aantal andere yogadocenten die als zzp’er bij mij werken, les krijgen. Die lessen gaan ’s avonds online door. Gisteravond nog stond ik bij mij in de de studio met zes lampen op me gericht voor de camera. Ideaal is het niet, veel liever sta je met je cursisten in de studio, maar je moet wat.’’
De angst, onzekerheid en de problemen die jongeren ervaren. Voor al die mensen zou yoga heel goed zijn
Audrey Mannie, Yogacentrum in Balans
Yoga goed voor mensen die stress ervaren door corona en de maatregelen
Valt de situatie bij De Vooght nog enigszins mee, de yogavereniging zegt de afgelopen tijd overstelpt te zijn met schrijnende verhalen. Docenten die ondanks al hun creativiteit - lessen buiten aanbieden, schriftelijk of online, schuiven met lesuren - het toch niet konden bolwerken en met pijn in het hart moesten besluiten te stoppen.
Dat verbaast yogadocent Audrey Mannie van Yogacentrum in Balans in Roosendaal geenzins. Ook zij kent verschillende collega’s die zijn gestopt. ,,Vooral docenten die geen eigen ruimte hebben en ergens anders ruimte moeten huren. Die moeten daar enorme kosten voor maken waar niks tegenover staat. Gelukkig heb ik een eigen ruimte, anders had ik misschien ook wel moeten stoppen.’’
Doodzonde, vindt Audrey, dat veel van haar collega's er de brui aan moeten geven. ,,Zeker. Juist in deze tijd zou het zo goed zijn als mensen yoga kunnen blijven volgen. De stress die mensen ervaren door corona en de maatregelen die er mee gepaard gaan. De angst, onzekerheid en de problemen die jongeren ervaren. Voor al die mensen zou yoga heel goed zijn.‘’
We zijn geen hobbyisten. Hebben allemaal een 4-jarige opleiding gevolgd op hbo-niveau
Gerreke van den Bosch, Vereniging Yogadocenten Nederland
Beroepsvereniging: eenderde yogadocenten overweegt te stoppen
Volgens de beroepsvereniging overweegt eenderde van de yogadocenten te stoppen. Voorzitter Van den Bosch heeft het idee dat de politici in Den Haag haar beroepsgroep niet serieus neemt. ,,We zijn geen hobbyisten. Hebben allemaal een 4-jarige opleiding gevolgd op hbo-niveau. “
Omdat zoveel gekwalificeerde yogadocenten stoppen zal het in de toekomst voor veel yogabeoefenaars lastig worden om nog yogalessen met kwaliteit te volgen, denkt Van den Bosch die ook daarom vindt dat de politiek de financiële compensatieregelingen voor zzp’ers snel moet versoepelen. ,,Dat moet echt, onze toekomst hangt zo aan een zijden draadje.‘’
Lees ook: Branchevereniging sportscholen: verlenging coronamaatregelen doet aantal leden verder afvloeien
Yoga populairder dan ooit
Yoga was de laatste jaren aan een enorme opmars in Nederland bezig. Het aantal yogastudio’s nam tussen 2013 en 2019 toe van een kleine 3000 tot 6500. Ruim 800.000 mensen stonden tot vorig jaar regelmatig op het matje. Maar omdat er door de coronamaatregelen ’s avonds niet meer fysiek les gevolgd konden worden, haken mensen af.
En dat dreigt de yogadocenten, van wie het overgrote deel zzp’er is, de kop te gaan kosten. Net als veel andere zzp’ers worden ze namelijk niet of nauwelijks gecompenseerd voor de verliezen die ze lijden. Zo kan er geen aanspraak meer worden gedaan op de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandigen (Tozo) die aan het begin van de pandemie nog wel van kracht was.