Nieuws Thuiswerken

Recruit a Student geeft thuisles in coronatijd: 'Aanwas is wel iets minder'

Studentenuitzendbureau Recruit a Student wist tijdens de eerste lockdown vorig jaar in het gat te springen dat ontstond toen ouders hun kinderen plots zelf thuis les moesten geven en daarnaast moesten doorwerken: door studenten in te zetten als thuisdocent. Inmiddels zijn we toe aan de tweede lockdown en weer zijn de scholen dicht. Ouders doen opnieuw een beroep op de studenten. Toch is er intussen wel het een en ander veranderd, vertelt oprichter van de dienst Remco Beijer.

Cindy van Rijswijk 18 januari 2021

Thuis onderwijs kind lockdown

Kinderen halen schoolboeken op voor thuisonderwijs. Foto: ANP

Ondernemer Remco Beijer heeft zelf kinderen en kent het klappen van de zweep: een overvolle agenda en een stapel werk in combinatie met thuis lesgeven aan zijn kroost. Via zijn studentenuitzendbureau Recruit a Student bedacht hij een oplossing om hulp te kunnen bieden aan thuiswerkende ouders. Een gouden vondst, zo schetste hij in een eerder gesprek met De Ondernemer: uitzendkrachten die bijna geen werk hadden en tienduizenden thuiswerkouders die hulp van buitenaf wel konden gebruiken. Iedereen blij.

Anders dan bij eerste lockdown

,,In de regio Eindhoven en Tilburg hebben we flink wat studenten aan het werk kunnen zetten en kinderen kunnen helpen”, zegt hij daar nu over. ,,Maar het is wel anders dan bij de eerste lockdown. Er is nog steeds vraag, mensen die het kennen bellen ons wel, maar de grote aanwas is wel minder. Ouders regelen het nu zelf vaker anders. Er ontstaan clustertjes van ouderlijk toezicht; men gaat naar vrienden, bij elkaar zitten om te werken en ze wisselen het toezicht onderling af."

"Er ontstaan clustertjes van ouderlijk toezicht; men gaat naar vrienden, bij elkaar zitten om te werken. Er is meer mobiliteit"

Remco Beijer, Recruit a Student

,,Er is meer mobiliteit, dat was tijdens de eerste lockdown niet. Kinderen mochten bij wijze van spreken niet eens buitenspelen. Bovendien hebben wij de vorige keer een deel van de loonkostensubsidie kunnen gebruiken, waardoor we een aantrekkelijk tarief voor ouders konden inzetten, onder onze kostprijs. Het is de vraag of wij dat nu weer kunnen doen. Anders wordt het wellicht een dure aangelegenheid voor sommige van hen.”

Foto boven: Remco Beijer van Recruit a Student.

Minder financiële nood studenten

Beijer heeft de onderwijsdienst ook pas deze week weer op de agenda gezet. ,,We hadden verwacht dat dit na afkondiging twee weken zou duren. Ja, dat overleven we allemaal wel. Onze gedachte was: we gaan dit niet voor twee weken optuigen”, aldus Beijer.

,,Ook zie je dat ten opzichte van de eerste lockdown veel pabo’s het lesgeven op afstand als studievorm inzetten, waarbij studenten studiepunten verzamelen. Dan ga je geen mensen meer inhuren. Ook is er bij studenten minder financiële nood en de meesten die voor ons werken hebben we al aan de slag in andere sectoren waarbinnen wij werkzaam zijn, zoals ziekenhuizen voor eerste opvang van patiënten aan de deur of te lopen routes en commerciële teststraten als er piekmomenten zijn.”

Lees ook: Student geeft jouw kinderen thuis les: dit bedrijf regelt het

Overleg 'coronaverlof' kabinet

Beijer verwacht dat de regering ook komt met een zogeheten ‘coronaverlof’. Het kabinet voert hierover overleg met werkgevers en vakbonden. ,,Als je wilt dat je de lockdown voort kunt zetten zonder al te veel problemen, dan is dat lijkt me dat logisch”, aldus Beijer. Het cronaverlof is bedoeld als ‘betaald verlof’ voor ouders om naast hun werk ook voor hun kinderen te kunnen zorgen. ,,Dat je bijvoorbeeld vier uur per dag doorbetaald krijgt en als werkgever die uren gecompenseerd worden. Dan is de psychologische druk veel minder voor de werkende ouder.”

Voor na de meivakantie

Beijer ziet nog steeds toekomst voor zijn initiatief en het idee dit door te trekken naar leerlingen op scholengemeenschappen. ,,Ik hoop dat we dit met de twee scholengemeenschappen waar we het afgelopen jaar de zomerschool mee hebben gedaan, naar een groter podium te kunnen tillen. Maar met nu weer een nieuwe crisis merk je dat er binnen het onderwijs weinig ruimte is om bezig te zijn met de toekomst. Er moet zoveel geregeld worden, dan is er geen tijd om dit concept tot volle wasdom te laten komen. Dat is denk ik iets voor na de meivakantie, als alles enigszins genormaliseerd is. Dat men vanuit het onderwijs redeneert: we hebben dit nu twee keer meegemaakt, het digitaal onderwijs wordt steeds beter maar het tekort ook steeds groter, nu moet er écht worden nagedacht. Daar ligt dan nog steeds een gat voor ons.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.