Nieuws Thuiswerken

Kwart thuiswerkers zoekt andere baan bij terugkeer naar kantoor

Maar liefst 25 procent van alle thuiswerkende Nederlanders gaat op zoek naar een andere baan als zij na afloop van de coronacrisis weer fulltime op kantoor moeten werken. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.004 Nederlanders in loondienst die geregeld vanuit huis werken. Ook ondervraagden die niet direct hun baan zouden opzeggen zien een volledige terugkeer naar kantoor niet zitten.

Van onze redactie 2 juni 2021

Thuiswerken na corona verplicht kantoor andere baan

Bij het thuiswerken komt vaak ook wat multitasken kijken. Toch zouden veel werkenden het niet graag verruilen voor een fulltime werkweek op kantoor. Foto ter illustratie: ANP

Uit het onderzoek dat uitgevoerd werd door Panelinzicht blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden niet volledig terug naar kantoor wil. Met name werkenden met een hogere opleiding overwegen om van baan te wisselen wanneer zij gedwongen worden fulltime op locatie te werken. Onder hoogopgeleiden overweegt 35 procent van de mensen dit, bij middelbaar opgeleiden 26 procent en bij praktisch geschoolden 28 procent. Vrouwen zien meer op tegen de terugkeer naar kantoor, maar mannen overwegen dan weer vaker om van baan te wisselen om deze reden.

Geen zin in werken met collega's

Naast een duidelijke afkeer van voltijd op kantoor werken, kijken veel thuiswerkers ook niet bepaald uit naar het weerzien met collega’s. Zo zegt maar liefst 38 procent van alle ondervraagden hen vooralsnog niet te missen. Daarnaast denkt een kwart van alle thuiswerkers dat een verplicht retourtje kantoor van negatieve invloed zal zijn op de sfeer binnen hun organisatie. Vooral jonge thuiswerkers onder de dertig jaar vrezen hiervoor.

Lees ook: Een jaar 'thuiskantoren': handige tips om thuiswerken verder te verbeteren

Naast sfeer zijn ook tijd en vrijheid voor veel ondervraagden belangrijke redenen om het liefst zo lang mogelijk vanuit huis te blijven werken. Zo vreest maar liefst 43 procent van de respondenten voor een verstoorde werk-privébalans bij een fulltime terugkeer naar de werkvloer.

Minder productief op kantoor

Ook productiviteit speelt een belangrijke rol. Een derde van alle thuiswerkers verwacht op kantoor namelijk minder gedaan te krijgen dan tijdens een gemiddelde thuiswerkdag. Met 51 procent zijn jongeren wederom het stelligst.

Toch heeft het thuiswerken niet iedereen goed gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van alle ondervraagden denkt dat een retourtje kantoortuin van positieve invloed zal zijn op hun relatie...

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws