CoronaMaatregelen

TVL-verhoging naar 100 procent: dit vinden ONL, KHN en MKB-Nederland

 
Archieffoto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

De meerderheid van de Tweede Kamer heeft voor een verhoging van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) naar 100 procent voor het komende kwartaal gestemd. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vroegen het kabinet de tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) voor ondernemers uit het steunpakket te verhogen. ONL, MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageren op het kamerbesluit.

Lees verder onder de advertentie

Laatste update: 11 maart 2021 17:34

,,Dit is ongelooflijk goed nieuws voor het mkb. Hier hebben wij ons maanden voor ingezet en vele gesprekken over gevoerd met lijsttrekkers, Kamerleden, ministers en ambtenaren", vertelt ONL-voorman Hans Biesheuvel.

Tijdens de persconferentie van maandagavond werd duidelijk dat het kabinet de coronasteun voor ondernemers in het tweede kwartaal mogelijk wil 'opplussen'. Volgens Biesheuvel is deze verhoging goed nieuws, maar heeft hij nog wel een kanttekening. ,,Voor veel ondernemers komt het mogelijk te laat. In het tweede kwartaal zijn de meeste bedrijven weer open met als gevolg dat ze teveel omzet draaien om aanspraak te kunnen maken op deze regeling. De verhoogde TVL is dan alleen bedoeld voor ondernemers die door de coronamaatregelen dicht moeten blijven."

Lees verder onder de advertentie

KHN: 'Blij met stap in de goede richting'

Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) toont zich 'blij met deze stap in de goede richting'. ,,En de Kamer wil ook dat het budget voor de TONK-regeling wordt uitgebreid, zodat gemeenten daar voortvarend mee aan de slag kunnen gaan. Het kabinet heeft aangegeven snel met meer informatie te komen over de precieze invulling van deze aanpassingen. KHN is blij met deze stap in de goede richting en riep het kabinet al langer op om de vaste lasten van horecaondernemers volledig te vergoeden, ‘want 100 procent dicht, is 100 procent vergoeden’. En niet alleen vanaf april, maar met terugwerkende kracht en met snelle uitbetaling. Daar blijven we voor vechten."

Lees ook: Dit vertelde Mark Rutte ons nog voor de persconferentie

Demissionair premier Mark Rutte kondigde maandag tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen aan de steunpakketten opnieuw tegen het licht te houden om te bekijken waar het kabinet meer of langer kan helpen. De steunmaatregelen lopen door tot 1 juli van dit jaar. Bedrijven die vanwege de coronacrisis de deuren moesten sluiten, ontvangen de TVL-vergoeding om bijvoorbeeld de huur, de energierekening en abonnementsgeld te kunnen betalen.

Lees verder onder de advertentie

48 procent ondernemers inkomen op bijstandsniveau of lager

Uit onderzoek van ONL-voor Ondernemers blijkt dat 48 procent van de ondernemers op dit moment een inkomen heeft op bijstandsniveau of lager. Nu de TVL-vergoeding wordt verhoogd moet er volgens het ondernemersplatform ook gekeken worden naar de uitbetaling van deze regeling. ,,Het duurt te lang, liquiditeit is een toverwoord en die droogt behoorlijk snel op", aldus Biesheuvel.

Kijk voor meer informatie ook op deze website van de RVO.

Het is tijd voor een herstelagenda die als parallel spoor loopt naast de verkiezingen en de formatiegesprekken en alles wat daar uitkomt

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Wanneer we Jacco Vonhof spreken komt hij net uit een bestuurlijk overleg met het kabinet waar onder meer gesproken werd over verbeterpunten van het crisispakket. De MKB-Nederland-voorzitter is gematigd positief over de voorgenomen TVL-verhoging. ,,Het is weer een belangrijke stap, maar het komt laat en is nog niet genoeg. Het geldt tevens voor enkele andere regelingen. De TONK, bijvoorbeeld. Ook daar wordt nu extra geld voor uitgetrokken, een verdubbeling. Gemeenten zijn autonoom in de toepassing van de regeling en op dit moment kan die per gemeente verschillen, mede vanwege het budgettaire beslag. Den Haag heeft daarom het budget verhoogd en een richtlijn meegegeven aan gemeenten om het beleid te harmoniseren. Daar zijn we ontzettend blij mee. Het is iets waar MKB-Nederland zich hard voor heeft gemaakt.’’

Lees verder onder de advertentie

,,Terugkomend op de 100 procent TVL vanaf het tweede kwartaal: mooi dat die motie in ieder geval aangenomen is. Maar het is geen reden om een vreugdedans te doen. Voor bepaalde ondernemers zal het misschien te laat zijn. Zeker wanneer je bedenkt dat de betaling van de TVL en ook de voorraadvergoeding een ernstige vertraging oploopt. Dat maakt dat de verhoging toch enigszins een Pyrrusoverwinning is. Ga maar na: wanneer je recht hebt op geld, maar het staat niet op je bankrekening, dan kan je er nog steeds geen boodschappen van betalen. We zien dat wel als een stevige kanttekening’’, benadrukt Vonhof. ,,Daarnaast moet je bedenken dat die 100 procent in de TVL niet 100 procent van de kosten dekt.’’

Lees ook: Brandbrief én actie: fitnessbranche eist met Erben Wennemars heropening van sportscholen

'Hoe komen ondernemers na de crisis over de schuldenberg heen?'

Kleine overwinning, maar voor MKB-Nederland is het geen moment om ook maar een beetje op de lauweren te gaan rusten. ,,Nu is de tijd om ons ook te gaan focussen op een herstelagenda. Hoe komen ondernemers na de crisis over de schuldenberg heen? Hoe kunnen ze investeren in hun bedrijf en de toekomst opnieuw vormgeven? Daar hoort een totaal nieuw plan bij’’, aldus Vonhof.

Lees verder onder de advertentie

,,En vergeet niet de oude plannen van voor corona die opnieuw op tafel komen. Verduurzaming, energiemaatregelen, het stikstofbeleid en eerder aangekondigde lastenverzwaringen. Ook daar gaat de politiek straks weer mee aan de slag en de kosten komen op het bordje van ondernemers terecht. Het is tijd voor een herstelagenda die als parallel spoor loopt naast de verkiezingen en de formatiegesprekken en alles wat daar uitkomt. Het moet een herstelagenda zijn die niet afhankelijk is van de samenstelling van een nieuwe Tweede Kamer. Laten we er voor zorgen dat het herstel na de verkiezingen niet in de knop gebroken wordt.’’