CoronaMaatregelen

Verwarring bij schoonheidsspecialistes: mogen salons nu wel of niet open? ‘Er is zoveel ruis’

 
Schoonheidsspecialiste Miryam McCormack sluit haar salon, terwijl ze eigenlijk misschien wel open mag zijn. Die onduidelijkheid vindt ze vervelend en zorgt dat ze niet lekker kan werken. Foto: Pim Mul
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Mogen hun salons nu wel of niet open? Het is de vraag die veel schoonheidsspecialisten sinds de nieuwe coronamaatregelen ingingen bezighoudt. Uit voorzorg sluit Miryam McCormack haar zaak.

Lees verder onder de advertentie

Schoonheidssalons moeten dicht, was de heldere, niet te missen boodschap van Mark Rutte. In de Staatscourant, waar alle coronamaatregelen vermeld worden, stond echter een afwijkend bericht. ,,Dit zorgt voor grote onduidelijkheid in de sector”, zegt de in Woerden gevestigde brancheorganisatie Anbos tegen het AD. Zij trokken de afgelopen dagen bij het ministerie aan de bel. Niet om een uitzonderingspositie, maar om duidelijkheid, stellen ze zelf.

,,Eerlijk, ik weet niet of ik open mag zijn”, zegt schoonheidsspecialiste Miryam McCormack, die in Gouda de salon Eclat de Beauté runt. ,,Ik heb al mijn klanten een bericht gestuurd dat ik toch mijn salon sluit. Misschien mag ik wel open blijven, maar het voelt of ik niet open mag zijn. Er is heel veel ruis. En ik zal toch niet de enige zijn die hier over twijfelt?”

Lees ook: Jan Meerman (INretail): waar is onze minister van Economische Zaken?

Lees verder onder de advertentie

De verwarring is niet onbegrijpelijk. De afgelopen dagen kwamen er ook verschillende berichten naar buiten. Zo informeerde de brancheorganisatie haar leden zaterdag inderdaad dat schoonheidssalons dicht moesten. Een dag later volgde er echter een nieuw bericht dat schoonheidsspecialistes die werken conform de Wkkgz (Wet Kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg) tóch open mogen blijven.

Navraag bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport leert dat er verschil is in het soort behandelingen dat schoonheidsspecialisten mogen geven. ‘Beroepen die zijn gericht op schoonheidsverzorging vallen in bepaalde gevallen onder de Wkkgz’, meldt een woordvoerder.

Alleen behandelingen gericht op gezondheid kunnen doorgaan

Concreet betekent dat het volgende: behandelingen voor huidreiniging, het aanbrengen van make-up of huidverzorgende crèmes zijn niet toegestaan. Alleen als een behandeling gericht is op het bevorderen of bewaken van de gezondheid van de cliënt, mag die nu wél doorgaan.

Lees verder onder de advertentie

McCormack: ,,Zodra je als schoonheidsspecialiste meer doet dan een crème opsmeren of make-up aanbrengen, valt het vanwege de bijkomende risico’s onder de Wkkgz. Dit is omdat er bij bijvoorbeeld harsen of epileren iets mis zou kunnen gaan, waarbij je door die wet als ondernemer en klant beschermd bent. Al sinds 2016 vallen wij onder die wet, maar daar heb ik nooit eerder echt over nagedacht.”

Geen boetes voor klanten, dus dicht

De schoonheidsspecialiste dacht haar praktijk aan de Kattensingel dus in eerste instantie open te mogen houden, totdat ze hoorde dat andere schoonheidsspecialistes die maandag open waren gegaan een boete hadden gekregen. Daarop besloot McCormack haar klanten af te bellen en de deur voorlopig te sluiten. ,,Het idee dat ik en mijn klant beboet zouden kunnen worden tijdens het behandelen, maakt me heel onrustig.”

De schrik slaat je toch om het hart als jij en je klant een boete krijgen? Dat is het moeilijke en daarom heb ik besloten toch dicht te gaan

Schoonheidsspecialiste Miryam McCormack van salon Eclat de Beauté

De salon sluiten is geen makkelijke beslissing. Het betekent voor McCormack dat zij geen inkomsten heeft, want doordat ze een salon aan huis heeft, krijgt ze geen overheidssteun. ,,Daarom zou je liever doorwerken.”

Lees verder onder de advertentie

Ze wil echter het risico op een boete niet lopen. Of die daadwerkelijk zijn uitgedeeld, weet het ministerie niet. Volgens de brancheorganisatie is dat wel het geval, zo hebben zij van leden begrepen. ‘Gemeenten interpreteren de regels van de Wkkgz verschillend. Onze leden weten niet waar zij aan toe zijn’, schrijft Anbos in een bericht op haar website. ,,De schrik slaat je toch om het hart als jij en je klant een boete krijgen?”, zegt McCormack. ,,Dat is het moeilijke en daarom heb ik besloten toch dicht te gaan, ook al zou ik wellicht in mijn recht staan als ik open bleef.”