Nieuws Bedrijfsoverdracht

SeedBlink neemt Nederlandse crowdfundingplatform Symbid over

SeedBlink, het Europese co-investeringsplatform voor techstartups, heeft de overname afgerond van het Nederlandse crowdfundingplatform Symbid. De deal moet de aanwezigheid van SeedBlink als een pan-Europese speler vergroten en de geografische voetafdruk in Centraal- en Oost-Europa en de Benelux verbreden.

Van onze redactie 16 augustus 2022

Overname seedblink symbid

Illustratie: Shutterstock

De platformen van SeedBlink en Symbid hebben samen meer dan 110 miljoen euro aan investeringen in 250 startups gerealiseerd, met behulp van een (gecombineerd) netwerk van 62.000 investeerders. De overname vergroot de investeerderspool volgens SeedBlink aanzienlijk dankzij de uitbreiding met het Symbid-netwerk van vermogende particulieren. Ook het netwerk van professionele financieringspartners waarmee Symbid is verbonden - zoals banken, VCs en angel investors - versterkt de positie van SeedBlink, zo belooft het platform.

Lees ook: Crowdfunding niet alleen financiering: het is ook je ideale marketingkanaal

Symbid-team zal de investeringsactiviteiten in de Benelux blijven leiden

Symbid is in 2011 opgericht door een team van Nederlandse ondernemers als een van de eerste crowdfundingplatforms in de wereld en heeft een community opgebouwd van ruim 50.000 investeerders, voornamelijk uit de Benelux. In de eerste 10 jaar van haar bestaan (tot eind 2021) heeft Symbid in totaal 35 miljoen euro aan investeringen (aandelen en converteerbare obligaties) gerealiseerd, voor meer dan 180 startups, waarvan 67 in de technologiesector.

In de toekomst zal het Symbid-team de investeringsactiviteiten in de Benelux blijven leiden. Symbid-investeerders zullen profiteren van nieuwe kansen en toegang krijgen tot pan-Europese investeringsmogelijkheden dankzij een groter netwerk en meer slagkracht. De overname zal verder geen gevolgen hebben voor de huidige investeringen. Symbid-investeerders krijgen meer mogelijkheden voor portefeuillediversificatie en kunnen profiteren van een grotere focus op de technologiesector in heel Europa.

''De combinatie van SeedBlink en Symbid zal de portfoliodiversificatie en de investeringsinfrastructuur ten goede komen, waarbij de kansen in Oost en West worden samengebracht''

Ionut Patrahau, Managing Director & Corporate Development SeedBlink (foto)

'Benelux sterke tech-regio met hoogopgeleide beroepsbevolking met goede connecties'

Ionut Patrahau, Managing Director & Corporate Development van SeedBlink: ,,Beide bedrijven hebben naam gemaakt door particuliere investeerders toegang te bieden tot geselecteerde Europese startupkansen, dus dit is een natuurlijke stap in het consolidatieproces in Europa. Innovatie is de drijvende kracht achter de nieuwe economie, en de combinatie van SeedBlink en Symbid zal de portfoliodiversificatie en de investeringsinfrastructuur ten goede komen, waarbij de kansen in Oost en West worden samengebracht.''

Patrahau: ,,De Benelux staat bekend als een sterke tech-regio in Europa, dankzij de aanwezigheid van toonaangevende tech-steden, welvaart, een sterke overheidsaanwezigheid en een hoogopgeleide beroepsbevolking met goede connecties.”

Ionut Patrahau (SeedBlink): ,,Dit is een natuurlijke stap in het consolidatieproces in Europa.''

SeedBlink: 75 miljoen euro gemobiliseerd in startupinvesteringen

Gelanceerd in het begin van 2020, heeft het SeedBlink-platform al meer dan 75 miljoen euro gemobiliseerd in startupinvesteringen en meer dan 12.000 investeerders uit 60 landen aangetrokken. De portefeuille bestaat inmiddels uit 62 gefinancierde Europese bedrijven.

Deals waarin SeedBlink-gebruikers hebben deelgenomen als mede-investeerders zijn onder meer FlowX, Dronamics, Hunch en Druid. In minder dan drie jaar tijd zagen investeerders via de recent gelanceerde secundaire markt al terugbetalingen met rendementen variërend van 2,5 tot 4,75 keer hun investering.

Lees ook: NLInvesteert: 'Veel crowdfundingsplatformen zullen niet aan AFM-eisen kunnen of willen voldoen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws