Nieuws Financiën

Bedrijven Overijssel, Flevoland en Friesland willen doneren voor bredere sluis in Afsluitdijk

Het bedrijfsleven rond het IJsselmeer in de regio Friesland, Overijssel en Flevoland is bereid om 26 miljoen euro op tafel te leggen voor verbreding van de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand (Afsluitdijk). Dat meldt De Stentor.

Van onze redactie 7 september 2016

Lorentzsluizen

De 26 miljoen euro willen de bedrijven niet één keer op tafel leggen. Zij hebben als idee om de komende twaalf jaar tol te heffen op nieuwe schepen die breder zijn dan de huidige sluis. Door tot het jaar 2050 het beheer van de sluis over te nemen van Rijkswaterstaat, denkt de regio 22 miljoen te kunnen besparen.

Bijdrage minister

Friesland draagt 15 miljoen bij, Overijssel en Flevoland samen 6 miljoen. Een interne verdeelsleutel tussen bijvoorbeeld provincies en gemeenten moet nog worden gemaakt. Van de minister, die eerder aangaf geen geld te hebben voor verbreding van de sluis, wordt een bijdrage van 30 miljoen gevraagd. Dat is aanzienlijk minder dan de eerste opzet.

In totaal gaat het om een investering van ruim 146 miljoen euro. De regio wil het werk graag uiterlijk in 2018 aanbesteden en in 2021 opleveren.

Economische voordelen

Verbreding van de sluis en verdieping van de vaarwegen in het IJsselmeer, levert volgens de regio grote economische voordelen op. Havens en werven kunnen dan grotere schepen ontvangen en bouwen.

Foto: ANP