Nieuws Belasting

Coronaschuld als zwaard van Damocles boven mkb: 'Bijltjesdag voor tienduizenden ondernemers'

Er zijn momenteel nog circa 64.000 Nederlandse ondernemers die vanaf 1 oktober 2022 moesten beginnen met het inlossen van hun belastingschuld opgebouwd in coronatijd en die nu nog steeds niets hebben terugbetaald. ,,We zien massaal ontkenningsgedrag”, aldus directeur Michiel Hordijk van het Instituut Midden- en Kleinbedrijf IMK.

Van onze redactie 11 april 2023

Laatste update: 11 april 2023 16:37

Corona schulden belasting mkb bedrijven ondernemers IMK oktober 2022

Foto: Shutterstock

Vanaf vandaag verspreidt de Belastingdienst een brief aan deze laatste niet-betalers met een oproep te gaan starten met inlossen. Op 23 februari werd deze groep, die gebruik maakt van de ‘betalingsregeling bijzonder uitstel’, ook al aangeschreven door de Belastingdienst. Het Instituut Midden- en Kleinbedrijf IMK, opgericht door de overheid in 1954 om kleine ondernemers te helpen met groei, schat dat circa 80 procent van de ondernemers die nu nog helemaal niets betaalden, in de kern niet levensvatbaar is.

Dat is nu geen reden meer om nog langer te wachten, benadrukte staatssecretaris Van Rij van Financiën dinsdag in de Tweede Kamer, meldt de Volkskrant. ,,We gaan geen extra uitstel regelen." Een deel van de Tweede Kamer vraagt de staatssecretaris om coulance. ,,Je moet ondernemingen niet door toedoen van de overheid kopje onder laten gaan. Ze zien door de bomen het bos niet", aldus VVD-Kamerlid Thierry Aartsen

Lees ook: Mispeer Belastingdienst raakt ondernemers met coronaschulden

Coronaschulden tot 10.000 euro

De coronapandemie heeft niet-levensvatbare ondernemingen deels overeind gehouden. Op verzoek hoefde er tijdens de pandemie geen belasting te worden betaald. Ondernemers kregen vanaf 1 oktober, het moment waarop moest worden gestart met betalen, de mogelijkheid extra uitstel aan te vragen, door verlenging van de looptijd of een betaalpauze van maximaal 6 maanden.

,,De periode van respijt voor deze groep is nu bijna voorbij. Het wordt binnen nu en enkele maanden bijltjesdag voor tienduizenden van deze voornamelijk kleine ondernemers”, aldus Hordijk. Bij ruim de helft van de betreffende ondernemers gaat het om schulden tot circa 10.000 euro, bij de rest is het een hoger bedrag.

"Het wordt binnen nu en enkele maanden bijltjesdag voor tienduizenden van deze voornamelijk kleine ondernemers"

Michiel Hordijk (IMK)

'Ontkenningsgedrag' bij ondernemers over terugbetalen coronaschuld

In coronatijd hoefden 400.000 ondernemers die daarom verzochten geen belasting te betalen. Vanaf 1 oktober 2022 moest echter gestart worden met het aflossen van de opgelopen belastingschuld. Opnieuw was uitstel mogelijk, nu in de vorm van de ‘betalingsregeling bijzonder uitstel’. Er maakten 266.000 ondernemers gebruik van.

Twee weken geleden hadden 66.000 ondernemers uit die groep van 266.000 nog niets afbetaald. Inmiddels is dat aantal gezakt naar 64.000. Het IMK, dat in opdracht van circa de helft van de Nederlandse gemeenten advieswerk verricht aan noodlijdende ondernemers, ziet massaal ontkenningsgedrag bij die laatste groep.

Lees ook: 'Vier op tien mkb’ers valt om zonder versoepelingen terugbetaalplicht NOW'

IMK verwacht stijging aantal bedrijfsbeëindigingen

,,Velen verstenen als ze iets op de deurmat horen vallen, of als ze de postbode alleen al zien”, vertelt Hordijk. ,,Brieven gaan soms ongeopend in een la. We zien klachten die lijken op PTSS - vooral bij ondernemers met schulden die al voor corona in zwaar weer zaten en het door alle steun tot nu hebben weten uit te houden.”

Het IMK verwacht de komende maanden een sterke stijging van het aantal bedrijfsbeëindigingen, afkomstig van mensen uit deze groep. Het merendeel van hen zal waarschijnlijk aankloppen bij de eigen gemeente en belandt in het slechtste geval in de bijstand. ,,De fiscus heeft de afgelopen maanden en jaren volop meegedacht. Uiteindelijk blijft een kern over die eenvoudigweg niet levensvatbaar is en die vroeg of laat omvalt”, aldus Hordijk. ,,Dat moment lijkt nu gekomen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws