Nieuws Financiën

BKR-geregisteerde ondernemers met zakelijk en consumptief krediet kampen vaker met betalingsproblemen

Het aantal ondernemers met een betalingsachterstand op zowel een consumptief als een zakelijk krediet is eind 2021 met 20 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dit blijkt uit de Schulden Monitor, een jaarlijks terugkerend statistisch rapport van Stichting BKR dat inzicht geeft in het financieel welzijn van Nederland.

Van onze redactie 17 augustus 2022

Krediet schuld bkr ondernemers

Op jaarbasis steeg het aantal ondernemers met alleen een zakelijk krediet van 207.000 naar 250.000. Foto: Shutterstock

Het aantal ondernemers met zowel een zakelijk als een consumptief krediet bedroeg eind 2020 ruim 73.000 en steeg een jaar later naar bijna 98.000. Een stijging van maar liefst 35 procent. Op jaarbasis steeg het aantal ondernemers met alleen een zakelijk krediet van 207.000 naar 250.000, een stijging van 34 procent.

De markt voor consumptieve kredieten is gereguleerd, het zakelijk krediet niet. Op de consumptieve kredietmarkt geldt bijvoorbeeld een maximumrente, maar dat is voor zakelijke kredieten niet geregeld. Kredietverstrekkers die alleen zakelijk krediet verstrekken, hebben bijvoorbeeld niet de verplichting om kredieten te registreren. Zodoende is er weinig zicht op het werkelijke aantal verstrekte zakelijke kredieten.

''De vraag die rijst is bijvoorbeeld hoeveel betalingsachterstanden op een consumptief krediet worden afgelost door het aangaan van een zakelijk krediet. Zo wordt het ene gat met het andere gedicht''

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter Stichting BKR

Inzicht van belang voor financieel welzijn ondernemers

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR: ,,De groep ondernemers die zowel een zakelijk als een consumptief krediet hebben neemt toe, alsmede simultane achterstanden van personen die beide kredieten hebben. Aan de andere kant schetsen de cijfers een ontwikkeling waar het volledige beeld van ontbreekt. Banken die enkel zakelijke kredieten verstrekken hebben geen verplichting om zakelijk kredieten te registreren.''

Van den Bosch: ,,De vraag die rijst is bijvoorbeeld hoeveel betalingsachterstanden op een consumptief krediet worden afgelost door het aangaan van een zakelijk krediet. Zo wordt het ene gat met het andere gedicht. Als stichting hebben we een belangrijke rol in de keten om schulden en overkreditering tegen te gaan, maar zonder volledig overzicht blijft het op het gebied van zakelijke kredieten een blinde vlek.”

Definitie betalingsproblemen

Er is sprake van een betalingsprobleem als in het kredietstelsel door de aangesloten organisaties één of meerdere van de onderstaande situaties zijn gemeld door de kredietaanbieder:

  • er is een achterstand ontstaan op een lopend krediet;
  • er is een aflossingsregeling getroffen, nadat zich een situatie van een betalingsachterstand heeft voorgedaan;
  • de betaling van het restant of de gehele vordering is opgeëist;
  • er is een bedrag van 250 euro of meer afgeboekt;
  • de persoon heeft een schuldregeling.

Belangrijkste trends en ontwikkelingen in de afgelopen vijf jaar

De Schulden Monitor is een jaarlijks terugkerend statistisch rapport van Stichting BKR, dat inzicht geeft in het financieel welzijn van Nederland. Het rapport maakt inzichtelijk hoeveel krediet er uitstaat in Nederland, hoe betalingsproblemen zich ontwikkelen en hoeveel Nederlanders een schuldregeling hebben.

Met de Schulden Monitor Stichting BKR wordt inzichtelijk wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn in de afgelopen vijf jaar en waar mogelijk pijnpunten kunnen ontstaan in de toekomst.

Lees ook: NLInvesteert: 'Economische tegenwind leidt tot meer schuldherstructureringen mkb'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws