Nieuws Financiën
Chirurg bedenkt 'ski-duim'

Chirurg Casper Smit liep drie jaar geleden een 'ski-duim' op. Maanden was hij uit de roulatie. Dit nooit meer, dacht hij. En zo ontpopte de Delftse arts zich tot uitvinder. Zijn duimbeschermer ligt volgend seizoen in de winkels. Dat bericht het AD vrijdag.
Denk je ski-ongeval, dan denk je been in het gips. Maar er is een letsel dat vaker voorkomt en misschien wel vervelender is: de zogenoemde ski-duim.
Chirurg Casper Smit van het Delftse Reinier de Graaf ziekenhuis kan daarover meepraten. De arts verwondde drie jaar geleden zelf zijn duim bij het skiën. Dat wilde hij nóóit meer. Maar dan moet je niet denken dat hij het skiën eraan gaf. Hij bedacht een hulpmiddel waarmee hij vrolijk én veilig verder kan skiën: de duimbeschermer.
Een ski-duim kan verschillende dingen betekenen. De duim kan gekneusd zijn, gebroken of opgerekt. Al die narigheid valt onder dezelfde noemer. En stuk voor stuk is het net zo lastig. Het gevolg? Je bent ontzettend onthand, zegt de arts. "Je kunt gewoon niks meer. De knoopjes van je overhemd dichtmaken? Lukt niet. Laat staan een chirurgische ingreep uitvoeren.''
Maanden was de medisch specialist uit de running, alleen maar vanwege die duim. "Alleen mensen en apen hebben een duim. En dat zijn dan ook de enige diersoorten met een fatsoenlijke grijpfunctie.''
GipskamerSkiër Smit wilde volgend seizoen niet met dezelfde ellende zitten en ging op zoek naar een handschoen die de duim beschermt. Die bleek niet te bestaan. En zo sloeg hij aan het knutselen in de gipskamer.
"Ik begon met een spalkje, maar daarmee kun je de duim niet meer bewegen, want de spalk zit er helemaal omheen. Toen bedacht ik een U-vorm, die de duim van onderaf ondersteunt. Daarmee kun je de duim nog wel buigen, maar je kunt hem niet overstrekken." Het gaat vaak mis, weet Smit, als snelle skiërs die de helling afsjezen hun hand even op de grond zetten voor de balans. Of als je valt. "Dan zet je de hand neer, die blijft haken in de sneeuw en knakt om."
En is die eenmaal omgeknakt, dan blijft de duim dat doen totdat het lichaamsdeel helemaal is genezen. "De duim wordt instabiel. Als je iets pakt, klapt hij om."
De duim is 'een vrij ingewikkeld instrument', zegt Smit. "Hij kan alle kanten opdraaien." Dat maakt het meest gebruikte onderdeel van de hand kwetsbaar. ,,Hij is sneller stuk dan de andere vingers.''
Na drie jaar van overleggen, testen en bijschaven is de duimbeschermer, die je over de skihandschoen schuift, nu klaar voor de markt. De handschoen wordt geproduceerd door het Itialiaanse merk Level Gloves.