Nieuws Crowdfunding

Crowdfundmarkt verwacht explosieve groei in 2021

De markt voor crowdfundingleningen groeit in 2021 naar verwachting explosief als gevolg een post-coronazomer en een open Europese markt. Volgens Crowdfundmarkt zal de nationale funding voor het eerst richting een half miljard gaan in een jaar tijd.

Crowdfundmarkt 11 januari 2021

Crowdfunding geld voor elkaar staatsgarantie corona crisis

Na jaren van stabiele groei stond in 2020 ook de crowdfundmarkt even stil als gevolg van de coronapandemie. Uiteindelijk kromp de markt naar 273 miljoen euro financiering via crowdfunding. Dit is nagenoeg gelijk aan het niveau van 2018 en 20 procent lager dan de marktomvang in 2019 (326 miljoen euro). Toch is crowdfunding, met jaarlijks meer dan een kwart miljard euro mkb-financiering, niet meer weg te denken uit financieringslandschap in Nederland. In 2016 werd er voor slechts 147 miljoen euro gefund.

Sterk vierde kwartaal 2020

In het afgelopen jaar is er flink veel krediet verstrekt door overheid en banken om het mkb te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Het ruimhartig verstrekken van bedrijfsfinancieringen heeft gezorgd voor een daling van de vraag naar crowdfunding, aldus Het Financieele Dagblad.

De Covid-19-steunmaatregelen zijn echter niet oneindig beschikbaar waardoor crowdfunding in 2021 een belangrijke rol op zich zal nemen wat betreft de financiering van mkb-ondernemers. Crowdfundingplatformen zijn ook in moeilijke tijden achter hun ondernemers en investeerders blijven staan en dat betaalde zich al uit in een sterk vierde kwartaal in 2020. In dit kwartaal is ruim 93 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding. Dit is gelijk aan het vierde kwartaal van 2019, vóór de coronacrisis.

Crowdfunding staat op 'pole position'

Hoewel er nog veel onzekerheid rondom corona heerst is er licht aan het einde van de tunnel. De eerste vaccinaties vinden plaats en consumenten zitten op een enorme berg spaargeld. Alleen al in het tweede kwartaal van 2020 werd er volgens De Nederlandsche Bank (DNB) 12,4 miljard euro meer gespaard dan in het jaar daarvoor. De grote hoeveelheid spaargeld, in combinatie met de lage rente op dit spaargeld, resulteert op dit moment in hoge beurskoersen en huizenprijzen.

Lees ook: Veelbesproken Ik Vertrek-ondernemer en kasteelvrouw start crowdfunding

Na de coronacrisis zullen consumenten echter weer meer gaan besteden, NRC spreekt zelfs over een explosieve post-coronazomer. Ondernemers zullen hier op inspringen met nieuwe ideeën en (groei-)plannen. Crowdfunding staat op 'pole position' om via directe financiering snel en online een brug te slaan tussen deze ondernemers en de spaarders.

Grote spelers zullen de Nederlandse markt betreden

2020 was ook het jaar waarin de twee grootste crowdfundinplatformen van Nederland, Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar, door de grens van 250 miljoen euro financiering braken. Een mooie mijlpaal in een markt waarin 49 crowdfundingplatformen geregistreerd staan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Als gevolg van nieuwe Europese wetgeving zal er een open Europese crowdfundingmarkt ontstaan. Vooruitlopend hierop zal er in 2021 een aantal grote Europese spelers de Nederlandse markt betreden. De keerzijde is dat een aantal kleine 'slapende' spelers van het toneel zal verdwijnen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.