Nieuws Cryptocurrency
Ondernemers scoren vele miljoenen aan biedingen voor land in game Ember Sword
Ember Sword komt pas in 2022 uit, maar de online game zag binnen drie weken tijd meer dan 171 miljoen euro aan biedingen binnenkomen bij de verkoop van virtueel land in het spel. De game, mede-opgericht door Nederlandse ondernemers, maakt gebruik van blockchain om land en collectibles in het spel te verhandelen. De ontwikkelaars hopen medio 2022 de status van unicorn te bereiken: een bedrijf dat meer dan een miljard euro waard is.

35.000 gegadigden meldden zich om een stukje land in Ember Sword te kopen. Beeld: Bright Star Studios
Ember Sword is een zogenaamde MMORPG (massively multiplayer online role-playing game): een spel waarbij men – zoals bij Fortnite of World of Warcraft – online samen speelt. Wat de game anders maakt, is dat spelers land en zogenoemde collectibles (zoals outfits, huisdieren en paarden), verhandelen via de blockchain. Dankzij NFT’s (non fungible tokens), een technologie op de blockchain, is te zien van wie een (digitaal) object is. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor NFT’s, zoals een kunstwerk van Beeple dat als NFT voor 58 miljoen euro geveild is bij Christie’s.
Lees ook: Atilla Aytekin's Azerion neemt Duits gameplatform over
Nieuwe Nederlandse unicorn in de maak
Er blijkt genoeg animo voor stukken digitaal land in een online game. Maar liefst 35.000 gegadigden meldden zich om een stukje land in Ember Sword te kopen, waarmee ze recht krijgen op inkomsten uit het land en zeggenschap over de toekomst van de game. In de laatste 48 uur alleen al werd er 59 miljoen euro geboden.
Loren Roosendaal, een van de oprichters van Ember Sword: ,,Er is voor meer dan 171 miljoen euro geboden op land in een game die nog niet te spelen valt. Dat laat zien dat de internationale game community uitkijkt naar een nieuwe massively multiplayer online role-playing game, waarbij men kan meebeslissen over de toekomst van de game.”
''We streven naar een hechte community, dus houden we speculanten buiten de deur door kopers te vragen wat ze willen bijdragen aan de online gemeenschap''
Bright Star Studios (het bedrijf dat Ember Sword ontwikkelde), is inmiddels een Nederlands startup-succes te noemen. Van de vier ondernemers achter Bright Star Studios zijn er twee Nederlands: Joris Huijbregts (cto) en Roosendaal (executive producer). Roosendaal is tevens professor bij TIAS en oprichter van Knowingo, een leerplatform dat door onder meer PostNL en EY gebruikt wordt.
Digitale landverkoop blijkt lucratief
Tot dusver is pas 7,5 procent van het land in de game verkocht, waardoor veel geïnteresseerden achter het net vissen. ,,De vraag op de secundaire markt blijkt gigantisch: de verkochte stukken land worden door spelers weer onderling verhandeld, vaak voor ongeveer tien keer de oorspronkelijke vraagprijs.
We streven naar een hechte community, dus houden we speculanten buiten de deur door kopers te vragen wat ze willen bijdragen aan de online gemeenschap.”
Met ‘digitale landverkoop’ haalde Bright Star Studios tot dusver 1,5 miljoen euro op.
Bright Star Studios zou halverwege 2022 half miljard waard kunnen zijn
Met ‘digitale landverkoop’ haalde Bright Star Studios tot dusver 1,5 miljoen euro op, maar dat bedrag kan flink oplopen, verwacht Roosendaal: ,,De enorme vraag naar land in de game laat zien dat we in de toekomst, qua omzet, games als Fortnite achter ons zouden kunnen laten."
,,Democratisch aan onze opzet is dat die omzet gedeeld wordt met de spelers. Medio 2022 zou ons bedrijf een miljard euro waard kunnen zijn, op basis van de landverkoop en de digitale munt, waarmee men in het spel aankopen doet. Om deze groei mogelijk te maken, willen we in het komende jaar zo’n 50 werknemers in Nederland aantrekken.”
Lees ook: Devin maakt mensen wegwijs in wereld van cryptomunten: ‘Niet te veel beloven, dat vind ik onethisch’