Nieuws Financiën

Van Eerd betaalt overname uit eigen zak

Annemieke van Dongen 28 januari 2016

Familievaneerdjumbo1065

De overname van La Place door Jumbo, dat eerder al de veel grotere supermarkten C1000 en Super de Boer inlijfde, roept de vraag op: kan het bedrijf dat wel betalen?

Volgens de familie Van Eerd is de financiering van de overname geen enkel probleem. Die wordt uit eigen zak betaald; de eigenaren hoeven er niet eens voor naar de bank, schrijft het AD donderdag.

Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Schattingen van de prijs die Jumbo voor de 61 losse filialen van La Place betaalt, lopen uiteen van 20 tot 45 miljoen euro. Hoe dan ook is de overnamesom peanuts vergeleken bij de bedragen die Jumbo voor eerdere overnames neertelde. Daarvoor moest het familiebedrijf uit Veghel zich wèl flink in de schulden steken.

Miljoenen"Voor C1000 betaalde Jumbo 900 miljoen euro, voor Super de Boer 552 miljoen. Daar kwamen nog miljoenen bij om de supermarkten om te bouwen naar Jumbo's,'' verklaart supermarktprofessor Laurens Sloot.

"Ook al investeert Jumbo het eerste jaar geen cent in La Place, de keten is winstgevend. Die draagt dus direct bij aan het bedrijfsresultaat van Jumbo.''

DruppelDe marges van supermarkten zijn niet groot, maar de omzet wel. De jaaromzet van Jumbo bedroeg vorig jaar ruim 6,6 miljard euro. Die van de overgenomen La Place-filialen zo'n 40 tot 50 miljoen euro, schat Sloot. "Vergelijkbaar met vier supermarktfilialen. Een druppel op een gloeiende plaat op de begroting van Jumbo. Maar strategisch een briljante zet."

Van de leningen voor de eerdere overnames heeft Jumbo bovendien al een groot deel terugbetaald, zegt supermarktkenner Rupert Parker Brady. "Jumbo zit erg goed bij kas. En zelfs als ze het geld hadden willen lenen, dan zou elke bank dat meteen willen doen. Jumbo heeft zo'n goede strategie en is zo'n duidelijk succes: dat is echt geen enkel probleem."