Nieuws Financiën

Ondernemers vrezen voortbestaan door hoger minimumuurloon: 'Faseren en werkgeverslasten verlagen'

Een wetsvoorstel dat een andere berekening van het minimumloon beoogt, zorgt voor ongerustheid bij ondernemers. De lonen zouden er te snel door stijgen. Brancheorganisaties dienen vandaag een petitie in bij leden van de Eerste Kamer, die zich deze dinsdag over dit wetsvoorstel buigen.

Van onze redactie 7 februari 2023

Minimumloon omhoog kosten werkgevers onernemers eerste kamer wetsvoorstel

Foto: Shutterstock

Wetsvoorstel uurloon impact werkgeverslasten

Meer dan twintig brancheorganisaties die tienduizenden werkgevers vertegenwoordigen, overhandigen vandaag in Den Haag een petitie aan leden van de Eerste Kamer. ,,Voer een minimum uurloon niet in op basis van een 36-urige werkweek”, zo luidt de oproep. ,,Die stap per januari 2024 gaat te snel ineens. Kies eerst voor 38 uur en verlaag tegelijk de werkgeverslasten. Het geld is er. Het zit in de pot die met sociale premies is gevuld en eind dit jaar 34 miljard euro bevat.”

De ondernemers pleiten voor een integrale aanpak van alle uitdagingen die op hun bord belanden. In veel sectoren met een langere werkweek dan 36 uur (vaak vastgelegd in cao’s) betekent een nieuwe minimum uurloonnorm opnieuw een forse loonkostenstijging die kan oplopen tot 11 procent in 2024.

Lees ook: 'Minimumloner kost werkgever per maand minstens 225 euro meer dan in 2022'

Kwart hoger minimumloon

Het minimumloon is in januari 2024 -teruggerekend vanaf 1 januari 2022- met een kwart gestegen als het wetsvoorstel zoals het er nu ligt groen licht krijgt van de Eerste Kamer. Werkgevers moeten alle loonkosten opbrengen, maar door de omstandigheden van afgelopen jaren ontbreekt het ondernemers aan buffers om stoten op te vangen. Een twintigtal brancheorganisaties dient daarom vandaag een petitie in, waaronder Inretail, Techniek Nederland, tuincentra en de Nederlandse Beveiligingsbranche. Deze organisaties vrezen dat door de stijging van het minimumloon het hele loongebouw herzien moet worden.

De verhogingen moeten wel betaald kunnen worden, schrijven de brancheorganisaties in hun petitie. Want anders gaan er straks 'zelfstandige ondernemers en banen verdwijnen'. Dat geldt volgens de branches zeker nu er als gevolg van twee coronajaren geen buffers meer zijn bij de ondernemingen. Een gefaseerde invoering van de nieuwe urennorm voor het minimum, is beter te verwerken in de bedrijfsvoering, stellen de werkgevers. Ook omdat onduidelijk blijft hoe het kabinet de alsmaar stijgende werkgeverslasten wil verlagen.

Lees ook: Werkgeversorganisaties: wees terughoudend met loonsverhogingen

Kosten bedrijven doorberekenen

Ondernemers in onder andere de detailhandel, ambachten en ambulante handel hebben begrip voor de versnelde stijging van het minimum loon afgelopen januari. Koopkrachtbehoud voor werknemers is belangrijk. Alle kosten die bedrijven maken, worden uiteindelijk wel direct of indirect doorberekend aan consumenten en eindgebruikers. Dat kan leiden tot aanhoudende inflatie, terwijl die juist gedempt moet worden.

Iedere kostenstijging een dreun

Als de Eerste Kamer akkoord gaat met dit wetsvoorstel heeft dat impact op het investeringsvermogen en daarmee de continuïteit van ondernemingen in heel Nederland. De brancheorganisaties die de handen ineenslaan, wijzen de Eerste Kamer ook op het onafhankelijke onderzoek van Panteia. Dat toont volgens hen ondubbelzinnig aan dat bij gelijkblijvende omzet een groot deel van de ondernemers in 2023 in de problemen komt. In die situatie is iedere extra kostenstijging een nieuwe dreun.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws