Stichting MKB Financiering (SMF) juicht de wet toe. ‘De nieuwe wet zorgt voor gelijke regels voor financieringsplatformen in alle lidstaten. Dit zal ondernemers meer mogelijkheden geven om financiering op te halen, ook uit het buitenland. Daarnaast biedt het extra bescherming van investeerders door meer transparantie en standaardisatie’, schrijft het in een persbericht.
Ronald Kleverlaan van SMF zegt; ,,Deze wetgeving zorgt voor een stevig wettelijk kader voor financieringsplatformen, waardoor investeerders en ondernemers weten waar ze aan toe zijn en de komende jaren nog veel meer ondernemers op deze manier financiering aan kunnen trekken.”
Lees ook: Crowdfunding: Mark wil met duurzaam, Europees speelgoed de strijd aangaan met plastic prut uit China
Vergunning verplicht voor alle Europese financieringsplatformen
Vanaf 10 november 2023 wordt het verplicht voor alle financieringsplatformen in Europa om aan de European Crowdfunding Service Providers Regulation (ECSPR) te voldoen.
De belangrijkste verschillen voor Nederland zijn dat er een overzichtelijk en vergelijkbaar investeringsdocument komt per project, dat er mogelijkheden komen om leningen te verkopen en dat de investeringslimiet van 80.000 euro per platform vervalt. Ook kunnen particulieren nu eenvoudig investeren via andere Europese platformen. Dit opent de deur naar meer variatie in financieringsmogelijkheden binnen heel Europa.
Vergelijkbaarheid platforms verbeterd
SMF stelt dat de wet ook zal leiden tot consolidatie en actievere samenwerking binnen de markt van financieringsplatformen.
‘Dit zal een overzichtelijker aanbod en helderdere voorwaarden voor investeerders en ondernemers opleveren, wat de vergelijkbaarheid tussen de verschillende platforms sterk zal verbeteren. Met deze nieuwe wetgeving wordt investeren over grenzen heen ook eenvoudiger. Nederlandse platformen, die al tot de top in Europa behoren, krijgen de gelegenheid om hun diensten uit te breiden naar andere Europese landen. Tegelijkertijd zullen internationale platformen, waaronder die voor aandelen- en risicofinanciering, hun weg vinden naar Nederland, wat een breder aanbod aan investeringsmogelijkheden oplevert.’
Stichting MKB Financiering
Stichting MKB Financiering (SMF) is in 2018 opgericht met steun van het Ministerie van Economische Zaken. SMF is houder van het Keurmerk Erkend MKB Financier en van het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB. SMF is een onafhankelijke stichting die samen met financiers, overheid, ondernemers en andere organisaties werkt aan een toegankelijke financieringsmarkt voor het MKB. Ronald Kleverlaan (foto) is voorzitter van de stichting en is directeur European Centre for Alternative Finance (Universiteit Utrecht)
Crowdfunding groeit sterk
In 2022 werd er al bijna 1 miljard euro via crowdfunding verstrekt in Nederland, en deze cijfers zullen naar verwachting de komende jaren sterk toenemen.
‘De Europese crowdfundingwetgeving is een krachtig signaal van de EU dat crowdfunding een belangrijke rol heeft voor het verstrekken van financiering aan bedrijven. Het is een stap in de richting van een meer dynamische en concurrerende Europese economie, waar creativiteit en innovatie gedijen’.
Lees ook: Extra crowdfunding Pieter Pot nodig: verpakkingsvrije supermarkt zoekt 3 miljoen euro
Nederlandse crowdfunders met vergunning en keurmerk
Stichting MKB Financiering ondersteunt de verdere professionalisering van de crowdfunding sector in Nederland met het uitgeven van het Keurmerk Erkend MKB Financier en door in Nederland de marktpartijen en toezichthouders te ondersteunen. Op Europees niveau biedt de stichting ondersteuning door samen met Europese brancheorganisaties actief input te verstrekken voor toekomstige wet- en regelgeving.
De Nederlandse financieringsplatformen die de Europese vergunning hebben ontvangen en het Keurmerk Erkend MKB Financier hebben zijn:
-
Geldvoorelkaar.nl
-
NLInvesteert B.V.
-
NPEX
-
Oneplanetcrowd