Horeca

Horecaondernemer Patrick kocht twee nieuwe zaken in uitdagende tijden: dit is waarom

Patrick van Aller opende onlangs zijn derde horecazaak L'Amour Toujour op het Prins Hendrikplein in Den Haag. Frank Jansen
Frank Jansen
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Hij begon in 2018 met Gastropub van Kinsbergen aan het Prins Hendrikplein in Den Haag. Het afgelopen jaar kon ondernemer Patrick van Aller Bar Bea en l’Amour Toujours aan zijn lijst toevoegen. En dat terwijl de horeca sinds de uitbraak van de coronapandemie in zwaar weer verkeert. Toch durfde Van Aller het aan. Móest hij het naar eigen zeggen aan, zo vertelt hij aan het AD.

,,We moesten na corona zoveel geld terugbetalen, dat je eigenlijk alleen maar voor je schulden werkte.” Hij weet nog dat hij na de pandemie op het schoolplein stond om zijn kinderen op te halen en werd gefeliciteerd door andere ouders. ,,Maar ik wist dat er een donkere wolk boven ons hoofd hing.”

Na corona moeten vele horecazaken nog hun belastingschuld terugbetalen. Daarvoor hadden zij tijdens de pandemie uitstel kregen. ,,Maar wat doe je dan? In plaats van dat ik ermee kapte vanwege de hoge schulden, dacht ik: ik leen geld bij en open een nieuwe zaak. Eén om mijn schulden af te lossen en één om mee te verdienen. Met één zaak red je het tegenwoordig niet meer.”

Lees verder onder de advertentie

Maar die investeerder zei: je buurman is maar één keer te koop

Patrick van Aller

Een vaste klant bood zich aan als investeerder. Twee jaar geleden nam Van Aller samen met zijn compagnons en met behulp van die investeerder het toenmalige café de Bieb over aan de Veenkade. In maart 2023 opende Van Aller deze tweede zaak onder de naam Bar Bea. Nog geen jaar later is hij tevens mede-eigenaar van L’Amour Toujours, het voormalige Victoria aan het Prins Hendrikplein tegenover zijn Gastropub Van Kinsbergen. ,,Ik dacht eerst: dit gaan we niet doen. Maar die investeerder zei: je buurman is maar één keer te koop. Een te gekke kans.”

Drie zaken in zware tijd

Nu heeft hij dus drie zaken. En dat in een tijd dat het juist niet goed gaat met de horeca. De ING voorspelde eind december al zwaar weer voor deze branche. Door lagere winstmarges, hogere huren, personeelskosten en inflatie. Daarbij kwam dat nog één op de acht horecabedrijven een schuldenlast heeft. ,,Gezien de verwachting voor een matige groei voor de horeca in 2024, hogere personeelskosten en de coronaschuld die moet worden afbetaald, is de verwachting dat het aantal bedrijven dat stopt of failliet gaat in de horeca in 2024 hoger zal zijn dan in 2023”, zei Katinka Jongkind, sectoreconoom Leisure bij ING Research eerder in deze krant.

Patrick van Aller opende onlangs zijn derde horecazaak L'Amour Toujour op het Prins Hendrikplein. Foto:  Frank Jansen. Frank Jansen
Frank Jansen
Lees verder onder de advertentie

Andere ondernemers openen eveneens nieuwe zaken. Zo opende de eigenaren van café Franklink en Walter Benedict onlangs Bar Bowie aan de Regentesselaan. Daarnaast kwam bistro Catch-Up aan het Goudenregenplein met een tweede vestiging aan de Lange Houtstraat in Den Haag. En opende René Bogaart begin februari de nieuwe zaak Chez Lou Lou in Zoetermeer. Deze horecaondernemer is bekend van zaken als Pavarotti en O’Leary’s.

Ook Bogaart ziet om zich heen dat het sinds de coronapandemie lastig is als je maar één zaak hebt. ,,Dat is moeilijk. Ik heb er vijftien en dat zijn niet allemaal winnaars. Ik begrijp het verhaal van Patrick van Aller dat je meer volume zoekt om kosten te dekken. De markt is best pittig na corona door onder meer belastingschulden. Die hoest je niet zomaar even op.”

Meer volume

Voor hem was dat overigens niet de reden om Chez Lou Lou te openen. De fine-dining zaak zit op de locatie waar vorig Clooneys sloot, eveneens van deze ondernemer. Nu met een ander concept. Toch blijft het lastig, zeker als je meerdere zaken hebt, ziet Bogaart. ,,Iedereen kan tijdens het boodschappen doen, zien dat de prijzen zijn gestegen. Wij doen elke dag boodschappen. Maar je kan niet 5 euro voor een biertje of koffie vragen, terwijl dat qua inkoop zou moeten. Dus trekt de ondernemer marge van zijn eigen marge af om uiteindelijk zeventig uur in de week te werken en niks over te houden. Ja, de eerst truc is dan meer volume. Maar dat is ingewikkeld. Met meer zaken heb je niet zoveel aandacht voor elke zaak. Het heeft zijn voors en tegens.”

Lees verder onder de advertentie

Volgens Maarten Hinloopen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Den Haag, zijn er al langer meer ondernemers die meer zaken hebben. ,,Vroeger waren alle cafés zelfstandig. Bijvoorbeeld op het Plein waren er allemaal aparte bedrijven. Nu heb je daar nog twee of drie ondernemers.”

Maar met meer zaken spreid je wel de risico’s. ,,En kan je er qua leverancier meer schaalvoordeel uit halen. Het nadeel in je eentje is dat je niet zo’n sterke onderhandelingspositie hebt naar bijvoorbeeld een brouwerij.” Punt blijft dat de horeca het zwaar heeft, zegt Hinloopen. ,,Uiteindelijk zal het product toch duurder moeten worden. Je kan niet blijven interen op winst. Dan is je bedrijf niet gezond meer. Het is druk genoeg, daar ligt het niet aan.”

Ik schrik van de vele ondernemingen die ik te koop zie staan op horecasites

Patrick van Aller

Volgens Van Aller is het inderdaad voordelig bij het afspraken maken met leveranciers om meerdere zaken te hebben. ,,Zo blijf je er de baas over. Je moet massa maken in de inkoop om er voordeel uit te halen. Met één zaak ben je te klein.” Hij raadt het andere ondernemers aan. ,,Ik schrik van de vele ondernemingen die ik te koop zie staan op horecasites. Ik zou zeggen: ga naar een andere ondernemer die je mag, om het samen te doen. Dan heb je de voordelen en kan je een vliegende start maken.”

Lees verder onder de advertentie

Zelf is Van Aller voor nu even klaar. ,,Ik heb ooit gezegd vijf zaken in vijf wijken te willen, nu hebben we er drie in twee. Ik wil ook ooit meer openen voor ouders met kinderen. Zo krijg ik vanuit Vroondael veel de vraag wanneer ik daar heen ga. Misschien open ik daar over vijftien jaar een toonaangevend grand café. Maar ik denk dat het belangrijk is dat we nu eerst op een nulpunt komen met onze coronaschulden. Orde op zaken stellen.” Hij lacht: ,,En dan weer door.”

Lees ook: Horecabaas dupe van duizend valse drankmun­ten tijdens carnaval: ‘Voel me zwaar belazerd’

Lees verder onder de advertentie