Nieuws Inflatie

Werkvereniging over koopkrachtcrisis: ‘Compenseer zzp'ers net zo als werknemers in vaste dienst’

Roos Wouters is ontstemd, zeg maar gerust woest. Wie komt er nú op voor die minimaal 1,2 miljoen zelfstandigen (zzp’ers)? De medeoprichter van de Werkvereniging hoort werkgeversclubs, economen en vakbonden zeggen dat de werkers in vaste dienst moeten worden gecompenseerd, nu alles duurder en duurder wordt. ‘Doe ook iets voor ons.’

Van onze redactie 12 augustus 2022

Roos Wouters

Roos Wouters van de Werkvereniging over gevolgen hoge inflatie voor zelfstandigen. Foto: Werkvereniging

,,Ik irriteer me mateloos aan deze wereld die ingericht is voor werknemers in vaste dienst. Over zzp’ers hoor je deze dagen niets. Het is natuurlijk een onzin argument dat je bewust ondernemer bent geworden en daar alle consequenties voor moet dragen”, steekt Wouters fel van wal. ,,Hoort die torenhoge inflatie en energieprijzen ook tot dat risico? Nee! We zijn nog niet koud uit de coronaperiode, of het volgende probleem dient zich aan. Mag ik er even aan herinneren dat wij als zelfstandigen maar minimaal zijn gecompenseerd gedurende corona. We hebben echt geen vet meer op de botten.”

Lees meer over de koopkrachtcrisis: Jan Meerman (INretail) over koopkrachtcrisis: ‘Niemand geeft thuis in Den Haag’

De laatste dagen buitelen bonden, economen, energiebedrijven, marktkenners, werkgevers over elkaar heen om richting Den Haag hun adviezen te geven. Wouters constateert dat daarin niemand het heeft over de belangrijke flexibele schil. ,,Wij zijn voor de Nederlandse economie erg belangrijk en niemand neemt het goed voor de zelfstandigen op. We hebben maar een bescheiden plekje in de SER, dat is het. Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu en word je opgegeten.”

'Compenseer zzp'ers net zo als werknemers in vaste dienst'

De Werkvereniging – die overigens de Staat heeft aangeklaagd hoe zelfstandigen ongelijk worden behandeld – wil dat zzp’ers net zo evenredig worden gecompenseerd als werknemers in vaste dienst. Wouters: ,,Het is helemaal niet moeilijk, omdat de Belastingdienst precies weet hoeveel een zpp’er heeft verdiend de laatste drie jaar. Zijn of haar terugval kan dus makkelijk worden getoond en compenseer dat. Wat hier meespeelt op de achtergrond is dat Den Haag af wil van de zzp’er. Vaste contracten is de norm.”

Lees meer over de koopkrachtcrisis: Hoogleraar Eijffinger: 'Het zou terecht zijn als de overheid ingrijpt, maar prijzenwet verkeerde instrument'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws