Nieuws Inflatie

Econoom Molenaar verdenkt overheid van dubbele agenda: 'Ze laten ondernemers al verzuipen'

Natuurlijk is het positief dat ondernemers waarschijnlijk uitstel voor terugbetaling van de coronaschuld krijgen. En dat de kans groot is dat er compensatie op hun energierekeningen komt, is ook fijn. Toch is het volgens Prof. dr. Cor Molenaar allemaal nog steeds ‘erg magertjes’. Sterker nog: de bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en econoom denkt dat het kabinet met een dubbele agenda werkt en er toch op uit is het mkb leeg te laten lopen.

Robbert Daalder 30 september 2022

Koopkracht crisis inflatie prijzenwet fnv cor molenaar verlaging accijnzen belasting

Cor Molenaar is het vertrouwen in de overheid al een tijdje geleden verloren.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

,,Tsja, wat moet ik erover zeggen”, begint Molenaar over de blog van INretail-directeur Jan Meerman waarin hij bovenstaande lichtpuntjes voor ondernemers onthult. ,,Er komt een bepaald optimisme voort uit die blog. Tegelijkertijd staat het vol met vaagheden. ‘De werkkostenregeling wordt per 1 januari verhoogd, de uitstel voor terugbetaling van de coronaschulden komt er op zeer korte termijn en de compensatie voor de energierekening gaat per 1 januari in.’ Den Haag schuift de oplossingen opnieuw voor zich uit waarmee de sense of urgency wederom nergens is te bekennen.”

"Eerst werd er gezegd dat er na Prinsjesdag iets zou gebeuren en nu krijgen we in de troonrede van een stotterende koning te horen dat het mkb tot 1 januari moet wachten"

900.000 banen in het mkb op de tocht

Molenaar vraagt zich af waarom het toch allemaal zo lang moet duren. Hij verwijst daarbij naar Duitsland en Frankrijk, waar de overheid wél al in een vroeg stadium maatregelen trof om de pijn voor ondernemers en consumenten wat te verzachten.

,,Dat hadden ze hier ook kunnen doen, Nederland heeft voldoende ruimte in haar financiële middelen. Maar in plaats daarvan moeten er eerst allerlei commissies worden opgericht die er vervolgens ook maar niet uitkomen. Dat stuit mij tegen de borst. Het gaat hier niet alleen over de bedrijfseigenaren, maar ook over de 900.000 werknemers in het mkb. Het zijn ook hun banen die op de tocht staan.”

Prof. dr. Cor Molenaar fungeerde recent als adviseur voor het Ondernemerskabinet, een symbolisch initiatief van De Ondernemer richting Prinsjesdag. Je leest er hier meer over.Foto: René Oudshoorn

Duidelijk dat betreffende ambtenaren uit de Randstad komen

,,Het is mij wel duidelijk dat de ambtenaren die zich over deze materie buigen in de Randstad wonen en ver weg staan van plekken waar het mkb het centrum van het sociale leven vormt. We moeten veel meer van deze overheid eisen. Wat Jan Meerman ook al zegt in zijn blog: voor veel ondernemers in met name de food-sector komt de hulp gewoon te laat. Het moet concreter en op een kortere termijn. Eerst werd er gezegd dat er na Prinsjesdag iets zou gebeuren en nu krijgen we in de troonrede van een stotterende koning te horen dat het mkb tot 1 januari moet wachten.”

Vraagtekens rond advies aan minister Kaag

Molenaar noemt het onkunde wat de overheid vertoont. Hij durft zelfs een stap verder te gaan door te stellen dat het met een dubbele agenda werkt. Daarbij neemt hij opnieuw een voorbeeld aan Duitsland, waar de regering maximaal 200 miljard euro uittrekt om huishoudens en bedrijven te helpen met hun stijgende energierekening.

,,Die ruimte heeft onze overheid ook. En omdat er maar niets gebeurt, ga je denken dat er met voorbedachte raden wordt gehandeld. Dat topambtenaren van het ministerie van Financiën Sigrid Kaag adviseren om energie-intensieve mkb-bedrijven failliet te laten gaan, vind ik zorgelijk. Oké, dat advies werd in de wind geslagen. Maar wie zegt dat er hier achter de schermen niet evengoed op wordt aangestuurd? Dat gevoel heb ik heel sterk. Ze laten ondernemers nu toch ook al verzuipen?”

"Wie zegt dat er achter de schermen niet evengoed op faillissementen van energie-intensieve bedrijven wordt aangestuurd?"

Lees ook: Aflossen coronaschuld zet ondernemers klem: 'Achteraf had ik mijn personeel beter kunnen ontslaan'

Stoppen met verschuiven van vraagstukken

Over die energie-intensieve bedrijven gesproken: volgens de econoom heeft het kabinet geen idee wie nu eigenlijk de grootverbruikers van onze energiebronnen zijn. ,,De bedrijven in de food-sector? Of juist diegene in de non-food? Gaat het om groente of fruit? Vers of niet vers? Die grens is niet aan te geven en dus schuiven ze het vraagstuk in Den Haag telkens maar voor zich uit. Wachten tot januari haalt echt niets uit. Waarom niet binnen een week al in actie komen?”

,,Hetzelfde geldt voor de uitstel voor terugbetaling van coronaschulden”, besluit Molenaar. ,,Niet uitstellen! Maar afstellen! Van een kale kip kun je niet plukken. Een organisatie als INretail, maar ook een KHN moeten hier nog meer op aandringen tijdens hun gesprekken in Den Haag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws