Nieuws Inflatie
Oprichter Mooie Boules ziet sociaal aspect afstompen bij sluiting mkb en komt in actie
Dat het mkb zoveel meer biedt dan alleen producten of diensten, blijkt wel nu ondernemers omvallen als gevolg van de energieprijzen, inflatie en personeelstekorten. Het sociale aspect verdwijnt, terwijl dat praatje bij de slager voor velen zo belangrijk is. Om vooral nu zoveel mogelijk mensen betrokken te houden, organiseert horecaketen Mooie Boules events voor degenen die aansluiting met de maatschappij missen of deze überhaupt niet kunnen betalen.

De banen van Mooie Boules worden buiten openingstijd benut voor sociaal maatschappelijke events. Foto: Mooie Boules
Een gesprek aanknopen met de kassière in de buurtsuper, het sportweekend bespreken met de bakker of de laatste geruchten uit het dorp meepikken bij de kapper. Het zijn de sociale momenten die de meesten van ons geregeld meemaken en voor saamhorigheid binnen een gemeenschap zorgen. Nu echter steeds meer mkb-bedrijven de deuren sluiten, zullen ook deze momenten zich steeds minder voordoen.
Als oprichter van de succesvolle horecaketen Mooie Boules - waar bezoekers jeu de boules spelen en daarbij kunnen eten en drinken - weet Rogier van Genugten als geen ander hoe belangrijk het is om zo nu en dan eens samen te zijn met anderen. ,,Onze locaties vervullen al de buurthuisfunctie waar iedereen kan binnenstappen, iets drinkt, jeu de boult en andere spelletjes speelt.”
"We geloven enorm in de kracht van spel om te verbinden. Maar wat als je de aansluiting met familie, vrienden of collega's mist?"
Minder bedeelden moeten ook kunnen boulen
,,We willen alleen graag dat de wat minder bedeelden onder ons dit ook kunnen doen. Denk aan ouders die te weinig budget hebben om iets leuks te doen met hun kinderen, statushouders of mensen die door het wegvallen van hun partner eenzaamheid ervaren.”
Rogier van Genugten wil naast de buurthuisfunctie ook een sociaal maatschappelijke rol vervullen met zijn Mooie Boules.
Lees ook: Deze chef stak zijn kop in het zand en ging failliet, nu helpt hij ondernemers
Ruimte benutten die anders leeg staat
’Hoe verspreiden we warmte in tijden van (energie)crisis?’, is de vraag die ze zich daarom bij Mooie Boules stelden. ,,We geloven enorm in de kracht van spel om te verbinden. Dat is Mooie Boules. We zien het bij alle vrienden, collega’s en families die bij ons komen spelen. Maar wat als je die aansluiting mist? En het gevoel hebt dat je misschien wel niet meer mee doet, of het simpelweg niet kunt betalen? Daar willen we iets mee. Onze zaken staan overdag tot 16 uur leeg, zonde! Dus die 'asset' zetten we graag in. Kleine moeite, groot gebaar, denken we.”
In de afgelopen tijd hebben Rogier en zijn collega’s onder de radar gepolst of mensen het leuk zouden vinden om iets met maatschappelijke impact bij de vijf vestigingen van Mooie Boules te organiseren. En als we de bevlogen ondernemer mogen geloven, zijn de reacties ‘waanzinnig’.
"Denk eens na over hoe je je bedrijf of mensen ook anders kunt inzetten: het hoeft je normale bedrijfsvoering niet eens in de weg te zitten"
Het heeft geleid tot een vijftal waardevolle evenementen verdeeld over de locaties in Rotterdam en Amsterdam. De mensen die er van kunnen genieten, komen uit de databanken van de gemeente Rotterdam en sociaal maatschappelijke partijen als SOL (Samen Ondernemend Leren), Voedselbank Marnixstraat, het Stoelenproject, de Regenboog, Duo For A Job en KLUP.
Thanksgivingboulen met daklozen en werkzoekende migranten
Onder noemers als ‘Herfstvakantieboulen’ en ‘Thanksgivingboulen’ kunnen minimagezinnen gratis spelen en zijn er events voor de Amsterdammer die in armoede leeft of met verslaving, psychiatrische problematiek of dakloosheid te maken heeft. Ook ontmoeten mensen die kampen met eenzaamheid elkaar bij Mooie Boules en gaan 50-plussers en de werkzoekende migratiejongeren die zij vrijwillig ondersteunen samen de baan op.
,,Dit voelt nog maar als het begin van onze Mooie Boules Foundation. Ondernemers die een bijdrage willen leveren aan deze dagen of zelf ideeën hebben over een maatschappelijk event, kunnen zich bij ons melden. De zaken zijn overdag toch leeg: laten we ze alsjeblieft goed gebruiken! En denk gewoon eens na over hoe je je bedrijf of mensen ook anders kunt inzetten: het hoeft je normale bedrijfsvoering niet eens in de weg te zitten."
,,Zo kunnen andere horecaondernemers in samenwerking met de Regenboog er bijvoorbeeld aan bijdragen dat mensen er eens uit kunnen voor een gratis kopje koffie, of kunnen gezonde levensmiddelenpartners bijdragen aan de Voedselbank. Aanmelden voor evenementen kan nog steeds; hoe meer zielen..."
50-plussers die behoefte hebben aan contact met anderen stonden dankzij KLUP eerder ook al eens met elkaar op de baan bij Mooie Boules. Foto: KLUP
Sociale activiteiten tackelen personeelsproblematiek
Het zijn nobele daden van de Amsterdamse ondernemer. Daden waar door extra gebruik van gas, elektra en personeel tijdens ‘speciale openingsuren’ echter wel een prijskaartje aan hangt. ,,Dat klopt, maar het kan uit hoor. Helemaal als je weet dat vorige week onze drukste week ooit was en de boeken voor de komende tijd nog voller staan. Corona voelt als iets dat achter ons ligt, de zaken gaan goed en dat geeft vertrouwen. Dat maakt het ook makkelijker om ook op andere vlakken - zoals het sociale - activiteiten te organiseren.”
,,Daarnaast brengen die sociale evenementen een positief domino-effect op gang. Ik merk namelijk dat onze medewerkers hier net zo blij van worden als ik. Ze komen ook zelf met ideeën en daar luisteren we dus graag naar. Dat zorgt ervoor dat ze graag bij Mooie Boules werken. Tegelijkertijd maakt ons dat aantrekkelijk voor nieuwe krachten.”