Nieuws Inflatie
Horeca gebukt onder inflatie, slimme technologie als reddingsboei
Terwijl horecaondernemers hun menuprijzen verhogen en een beroep doen op slimme technologie om kosten beter te beheren, houden consumenten vaker de hand op de knip bij het bezoeken van horecagelegenheden. Dit blijkt uit een onderzoek naar de globale staat van de sector door ondernemersplatform Lightspeed.

Foto: Shutterstock
Horecagelegenheden krijgen bovendien niet meer de voorkeur wanneer mensen willen afspreken met vrienden of familie. Meer dan driekwart (76 procent) geeft aan het liefst thuis af te spreken, ten opzichte van in een restaurant (64 procent) of een café (47 procent). Op de vraag hoe consumenten van plan zijn lokale restaurants te blijven ondersteunen, geeft 41 procent van de respondenten aan dit niet te kunnen doen vanwege de inflatie.
Lees ook: Horecaondernemer Niels Mulder (NielZ): 'Zie je medewerkers niet als human resources'
Horecaondernemers voelen zuinigheid consument
Horecaondernemers voelen dat consumenten zuiniger zijn gaan leven. Bijna drie op vijf (59 procent) laat weten dat het aantal gasten het afgelopen jaar is afgenomen. Daarnaast merken horecaondernemers dat van de consumenten die wel horecagelegenheden bezoeken, bijna driekwart (72 procent) minder geld uitgeeft dan voorgaande jaren. Ook geeft de horecabezoeker minder fooi, ziet 63 procent.
Andere uitdagingen zijn dalende winstmarges als gevolg van de inflatie en het op peil houden van menuprijzen dankzij de stijging in grondstofprijzen (66 procent).
Lees ook: Voedsel- en grondstoffenprijzen stijgen in 2023, dus ook de prijzen bij bakkers en in de horeca
Slimme technologie cruciaal voor voortbestaan horecaondernemingen
Om de impact van de energiecrisis en inflatie op te vangen hebben horecaondernemers het afgelopen jaar verschillende aanpassingen doorgevoerd. Bijna zeven op de tien (69 procent) geven aan hun menuprijzen te hebben verhoogd. Twee op de vijf (39 procent) zegt ook strenger te zijn geworden op hun inkoop- en voorraadbeheer.
Voor meer dan de helft (51 procent) bleek de implementatie van slimme technologie ook cruciaal voor het voortbestaan van hun onderneming. Digitale tools die bepaalde processen automatiseren bleken vooral populair bij fine dining-restaurants (64 procent), fast casual-zaken (44 procent) en hotels (42 procent). Voor bars (38 procent) en koffiezaken (29 procent) lijken deze tools minder belangrijk. Ook het gebruik van QR-codes voor online bestellen en betalen bleek voor deze zaken een aanwinst.
“Neem je inkopen onder de loep, in plaats van elke week dezelfde hoeveelheid steaks te bestellen. Het is beter dit te baseren op wat er daadwerkelijk wordt geconsumeerd”
Data en tools voor inzicht horecaondernemers
,,Als alles duurder wordt is het cruciaal om je kosten in kaart te brengen”, zegt Emine Youssef, Lightspeed Regional Manager Hospitality in de Benelux. ,,Voor veel horecaondernemers lijkt het logisch de stijging van energie- en grondstofprijzen te reflecteren in hun menuprijzen, maar er zijn meer opties. Neem bijvoorbeeld je inkopen onder de loep, in plaats van elke week dezelfde hoeveelheid steaks te bestellen. Het is beter dit te baseren op wat er daadwerkelijk wordt geconsumeerd in je zaak, week per week."
,,Bereken daarnaast de feitelijke foodcost van elk gerecht: die steak mag dan wel het populairste gerecht op je menukaart zijn, maar daarom nog niet het meest winstgevende, of omgekeerd. En zelfs een kleine verlaging in foodcost kan een aanzienlijke impact hebben op je winst. Dat is waar Lightspeed en zijn ecosysteem van partners bij helpen: horecaondernemers voorzien van data en inzicht en de tools die ze nodig hebben ook in uitdagende tijden het hoofd boven water te houden.”