Nieuws Inflatie
Gasprijs gaat door het dak, maar dat kan veel winkeliers niks schelen
Winkels die hun deuren wagenwijd open hebben en terrassen die hun verwarmers op de hoogste stand zetten? Is dat nog wel van deze tijd? Veel lokale politieke partijen vinden van niet.

Richard Stouthart wil dat de winkeliers hun voordeuren gesloten houden om energie te besparen. Foto: Marnix Schmidt
,,Mijn winkeldeur dichtgooien? Nee, daar begin ik niet aan.” Nel Angenent, eigenaresse van kledingwinkel Cenza in de Voorstraat in Woerden gooide vorig jaar nog weleens haar deuren dicht toen het buiten vroor, maar merkte dat de klanten daardoor buiten bleven. ,,Als ik mijn deuren open heb, is het echt drukker. Dus de stookkosten zijn het waard.”
Samen met Coby Franken en Marguerite Boersma, raadsleden namens Progressief Woerden, maakt het AD een wandeling door het centrum. Wat opvalt: vrijwel alle winkels houden hun deuren wagenwijd open. Daarmee is Angenent dus zeker niet de enige. Ook haar buurvrouw aan de overkant, kledingwinkel Arthur & Willemijn, denkt er niet aan de deuren dicht te doen. ,,Dan komt er niemand weer”, laat medewerkster Ellen weten.
''In januari 2021 gebruikte ik 452 kuub gas. Afgelopen jaar, toen ik de deur dicht had, was dit nog maar 220 kuub. Dat verschil is dus echt aanzienlijk''
'Wat kunnen we doen om winkels dit soort kleine maatregelen te laten nemen?'
Het is een doorn in het oog voor raadsleden Franken en Boersma. ,,Eigenlijk kunnen die open deuren in deze tijden écht niet meer. Je gaat toch niet je winkel opwarmen voor de gehele straat?”, vragen zij zich af, terwijl we meer en meer winkels zien met de deuren open. ,,Daarom willen we ook vragen gaan stellen aan het college. Wat kunnen we doen om winkels toch dit soort kleine maatregelen te laten nemen?”
Richard Stouthart, eigenaar van vakdrogist Stouthart, sluit zich aan bij de twee bezorgde raadsleden. ,,Vorige winter heb ik mijn deur dicht gehad. Dat scheelde meer dan de helft aan gas. In januari 2021 gebruikte ik 452 kuub gas. Afgelopen jaar, toen ik de deur dicht had, was dit nog maar 220 kuub. Dat verschil is dus echt aanzienlijk.”
Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘Uitstel terugbetaling coronaschuld en compensatie energie in de maak’
Hij hoopt dat meer winkeliers komende winter hetzelfde zullen doen als hij. Daarom is Stouthart bezig met een plan, samen met de Duurzaamheidswinkel en Stadshart Woerden. ,,Ik hoop daarmee te bereiken dat we de winkeldeuren als collectief dicht kunnen doen. Wanneer we het met z'n allen doen, wordt het namelijk een stuk makkelijker.”
Horecagelegenheden in Woerden zijn al goed op weg
Waar de winkeliers in Woerden nog wel een zetje in de rug kunnen gebruiken als het gaat om het nemen van simpele maatregelen tegen de oplopende energierekening, zijn de horecagelegenheden al goed op weg. ,,Zie ik het goed? Ja! De heaters staan echt uit!”, roepen Franken en Boersma enthousiast als ze langs het terras van Café de Pompier op het Kerkplein lopen. ,,We zetten de heaters inderdaad alleen nog maar aan als er mensen komen zitten”, laat een medewerker nemen.
Coby Franken en Marguerite Boersma van Progressief Woerden willen dat de deuren van winkels dichtgaan.
Even verderop, bij Midas, branden de heaters nog wel. ,,Maar we hebben er nu in plaats van vier, nog maar twee aan staan. En die staan nu ook op de laagste stand. Daarmee besparen we dus al ontzettend veel”, laat eigenaar Rick Vianen weten. ,,Daarnaast hebben we nu ook kleedjes, waaraan mensen zich kunnen opwarmen.”
INretail startte campagne met de oproep om deur van winkels dicht te doen
Het dichthouden van deuren en het uitzetten terrasverwarmers zijn kleine maatregelen, maar zijn zeker zinvol, laat Sybren Couwenberg, adviseur bij EKwadraat, een onafhankelijk adviesbureau als het gaat om energie besparen. ,,Als ondernemers hiermee beginnen, schiet dat al veel op. Daarnaast raden wij mkb’ers aan om te kijken naar energiezuinige verlichting. Daar valt vaak een hoop winst op te behalen.”
Daar is brancheorganisatie INretail het volledig mee eens. ,,Als je je deur openhoudt, dan heb je iets uit te leggen aan de maatschappij” , liet directeur Jan Meerman daar eerder over weten. De organisatie startte in augustus daarom een campagne met de oproep om de deur van winkels dicht te doen. ,,Maar doen moet er wel een uniform beleid zijn, waarbij alle winkels hetzelfde doen,”
Lees ook: Torenhoge energieprijzen doen deze slagerij na 55 jaar de das om: ‘Durf geen kerst meer te draaien’