Nieuws Inflatie

Econoom Molenaar: 'Snel een 'economisch OMT om koopkrachtcrisis te bestrijden’

Als het aan Cor Molenaar ligt, wordt er zo snel mogelijk een 'economisch OMT' gevormd om de koopkrachtcrisis te bestrijden. Volgens de bijzonder hoogleraar moet dit 'OMT' gevuld worden met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, economen, CBS, vakbond FNV namens de werknemers en maatschappelijke partijen 'die rechtstreeks worden geconfronteerd met de armoede die aan het ontstaan is'.

Robbert Daalder 12 augustus 2022

Koopkracht inflatie koopkrachtcrisis omt economen cor molenaar

Foto: ANP

,,De koopkrachtcrisis waar we nu mee te maken hebben, is erger dan de crisis die we net achter de rug hebben”, begint Cor Molenaar. ,,Deze knaagt namelijk aan de wortels van ons bestaan. De problemen waar we nu mee te maken hebben, zijn nieuw. Die zijn niet vergelijkbaar met de inflatie waarmee we in de jaren ’70 te maken hadden. Het lijkt alleen alsof de overheid daar anders over denkt. Die komt nog steeds met procedures die in de afgelopen veertig jaar ook gebruikt werden.”

Spoed vereist door opkomende koopkrachtcrisis

Molenaar ziet dat de overheid duidelijk niet weet om te gaan met de huidige situatie. ,,Sterker nog, een deel van hen is lekker op vakantie en laat via social media zien hoe lekker ze het hebben op Bali.” Het is hem een doorn in het oog en daarom pleit hij voor een spoedige oprichting van dit economische OMT.

,,De economie is geweldig aan het veranderen waardoor er van onze ondernemers flexibiliteit en creativiteit wordt verwacht. De situatie verandert met de dag. Steeds meer mensen beginnen de pijn in hun portemonnee te voelen, dan mag je toch actie vanuit de overheid verwachten? Die moet gericht zijn en daarom is zo’n OMT zo belangrijk. Als men dit echt wil, hebben we er binnen een week eentje gevormd. De vraag is echter of Den Haag zich hierdoor laat adviseren. Het zal niet de eerste keer zijn dat de overheid OMT-adviezen naast zich neerlegt.”

Bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit / econoom Cor Molenaar.

Lees ook: Cor Molenaar: ‘Verlaging accijnzen en belasting is oplossing voor koopkrachtcrisis’

Advies omtrent koopkrachtcrisis moet van onafhankelijke specialisten komen

Het is volgens de econoom belangrijk dat dit outbreak management team volledig uit onafhankelijke specialisten bestaat. Ze mogen niet politiek gedreven zijn en ook geen belangen hebben in de levensmiddelenbranche, logistiek of retail. ,,Over betrokkenheid van de SER kun je twijfelen. Die is toch direct betrokken bij de overheid en werkt vooral aan kwesties die op de lange termijn spelen. Hier moet pragmatisch gehandeld worden. Ondernemers en consumenten die nu de pijn voelen, moeten direct geholpen kunnen worden.”

Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, economen, vakbond FNV en maatschappelijke partijen zoals psychologen zijn degenen die dat met gerichte adviezen zouden moeten kunnen. ,,En betrek het CBS er ook bij. Dat is eveneens een onafhankelijke partij die adviezen kan onderzoeken, met gerichte cijfers zal komen die het ook nog eens als geen ander kan interpreteren.”

"Steeds meer mensen voelen de pijn in hun portemonnee. Dan mag je vanuit de overheid toch actie verwachten? Die moet gericht zijn en daarom is zo’n OMT zo belangrijk"

Lees ook: Jan Meerman (INretail) over koopkrachtcrisis: ‘Niemand geeft thuis in Den Haag’

Molenaar als onderdeel van economisch OMT

Wie met Molenaar in gesprek is, hoort de zorg in zijn stem. Stel hem één vraag en er volgt een complete opsomming van datgene wat er allemaal misgaat. De lijst aan mogelijke oplossingen die hij eraan koppelt, doet de vraag opdringen of hij zelf onderdeel van het economische OMT zou willen zijn. ,,Heel graag”, klinkt het overtuigend. ,,Ik ben heel fel, een econoom en ik heb mij altijd in het bedrijfsleven bewogen. Ik ben goed op de op de hoogte van IT en digitalisering en voel mezelf niet politiek gekleurd. Ik zou graag met een multidisciplinair team over adviezen nadenken.”

Lees ook: Jan Meerman (INretail) over koopkrachtcrisis: ‘Niemand geeft thuis in Den Haag’

De ideeën van Molenaar zijn interessant. Toch is het nog maar de vraag of er daadwerkelijk naar zijn voorstel geluisterd zal worden. Zo pleitte hij tijdens de coronacrisis voor een noodfonds voor de gehele retail, horeca en zzp’ers. Daarnaast zou een solidariteitsheffing ervoor moet zorgen dat de toenmalige ‘essentiële bedrijven’ te maken kregen met een tijdelijke extra winstbelasting. Het plan passeerde kort de revue in Den Haag, maar belandde vervolgens op de plank waar het nog altijd ligt.

Toch is de situatie nu anders, verzekert de bijzonder hoogleraar in kwestie. ,,Ze zeggen weleens dat je verandering krijgt zodra je pijn voelt. In politiek Den Haag moeten ze die pijn nu wel voelen. Blijft alles verlopen volgens de oude procedures, dan komt die pijn er in maart tijdens de verkiezingen. Ze zullen worden weggestemd."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws