Nieuws Inflatie
Koopkrachtcrisis: MKB-NL en VNO-NCW willen pakket maatregelen om energierekening betaalbaar te houden
Een prijzenwet moet de oplossing bieden voor de koopkrachtcrisis, opperde FNV-voorzitter Tuur Elzinga dinsdagavond in Op1. Met de wet kan het kabinet een maximumprijs invoeren voor boodschappen of energie. MKB-Nederland en VNO-NCW zien meer in een oplossing om met alle betrokken partijen tot een pakket aan maatregelen te komen om de energierekening betaalbaar te houden.
Laatste update: 11 augustus 2022 13:55

Illustratie: Ton Voermans
,,We zien dat ondernemers de lonen verhogen tegen de achtergrond van de gestegen prijzen. Zo zijn de cao-loonafspraken al opgelopen naar 4 procent en die zijn ongeveer zo hoog als de prijsstijgingen zonder energie;;, zegt een woordvoerder van MKB-Nederland en VNO-NCW naar aanleiding van vragen van De Ondernemer. ,,Dat staat nog los van de salarisverhogingen die individuele ondernemers buiten de cao hun werknemers betalen om hen aan te trekken of te behouden.''
,,De lonen stijgen dus mee met de gestegen kosten maar het probleem zit hem voornamelijk in de fors gestegen kosten voor energie, waar steeds meer huishoudens en ondernemers last van hebben.''
''Wij hebben steeds aangegeven dat wij hierover graag met kabinet en vakbonden in gesprek gaan en daarbij is het belangrijk dat we geen enkele maatregel op voorhand uitsluiten en alle mogelijke opties verkennen''
Pakket aan maatregelen om de energierekening betaalbaar te houden
Het zou volgens de ondernemersorganisaties goed zijn om – net zoals in andere Europese landen – met alle betrokken partijen tot een pakket aan maatregelen te komen om de energierekening betaalbaar te houden.
,,Wij hebben steeds aangegeven dat wij hierover graag met kabinet en vakbonden in gesprek gaan en daarbij is het belangrijk dat we geen enkele maatregel op voorhand uitsluiten en alle mogelijke opties verkennen'', aldus de woordvoerder.
Koninklijke Horeca Nederland bekijkt het probleem internationaler
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) denkt dat de prijzenwet bij noodsituaties van stal gehaald kan worden, maar gaat een stap verder. ,,Natuurlijk vinden wij koopkracht belangrijk”, begint de woordvoerder. ,,De eerste vraag is op welke plek de producten, diensten of prijzen dan meest effectief kunnen worden verboden of “gemaximeerd” om een verdere schadelijke stijging en doorwerking naar andere producten en diensten te stoppen? De problemen doen zich voor in de allocatie van energie en grondstoffen voor voedsel en hebben vooral geopolitieke oorzaken. Dat zal internationale coördinatie vragen.”
KHN vindt voorlopig dat de reguliere marktwerking van prijzen het meest gebaat is 'bij een gerichte inzet op maatregelen aan de bron’. ,,Dat dempt ook de doorwerking naar de consumentenprijzen in bijvoorbeeld de horeca.”
Lees hier de redenen van Tuur Elzinga: Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter wil dat Den Haag 'prijzenwet' gaat inzetten