Nieuws Inflatie

Miljardenpakket 'onvoldoende' volgens FNV

Met onder meer een 10 procent verhoging van het minimumloon, verlaging van belasting op arbeid en het drukken van de energieprijzen wil het kabinet in het net gesloten miljardenpakket de koopkrachtcrisis te lijf gaan. Vakbond FNV reageert niet enthousiast, ondanks dat het een 'stap in de goede richting' is, is het vooral 'onvoldoende'.

Van onze redactie 31 augustus 2022

Tuur elzinga fnv voorzitter

Recent archiefbeeld FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

,,Het kabinet reageert terecht op de koopkrachtdreun die veel mensen in problemen brengt", zo begint FNV-voorzitter Tuur Elzinga. ,,We weten nog niet precies hoe alle maatregelen bij elkaar uitpakken voor mensen met een lager inkomen, omdat het precieze pakket en de doorrekening nog niet bekend is. Maar aangezien de boodschappen alleen al meer dan 10% duurder zijn geworden dit jaar en de energierekening nog heel veel meer, is 10% verhoging van het minimumloon per 1 januari zeker te weinig."

Prinsjesdag 2022: het miljardenpakket van Kabinet Rutte-IV

  • Minimumloon wordt verhoogd met 10 procent
  • Verlaging van de belasting op arbeid, het tarief in de eerste schijf, voor inkomens tot zo'n 70.000 euro
  • Lastenverzwaring voor vermogenden en bedrijven - ook voor energiebedrijven
  • Energieprijzen worden 'gedrukt'
  • Zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en AOW gaat omhoog

Hier lees je het hele plan van kabinet Rutte-IV.

Kritiek FNV

De kritiek van Nederlands grootste vakbond valt in twee delen uiteen: te weinig en te laat. Te weinig is omdat een verhoging van 10 procent van het minimumloon, volgens de vakbond, net genoeg is om de prijsverhoging van de boodschappen van te kunnen betalen. Alleen valt in een reactie te lezen dat de energieprijzen met fors meer zijn verhoogd, waardoor niet alleen de minima maar ook mensen met een middeninkomen de prijsstijgingen niet kunnen betalen.

De andere helft van de kritiek uit zich op de vergoedingstermijn. Volgens de eerste berichten kunnen de uitvoerende instanties het niet aan om nog voor het lopende jaar forse veranderingen door te voeren. Daarom zou het kabinet hebben besloten om de compensaties per 1 januari door te voeren. Dat invoeren per 2023 is volgens het FNV 'voor velen te laat om schulden te voorkomen'. Daarom roept de vakbond van voorman Elzinga werkgevers op om 'de lonen flink te verhogen'.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws