Nieuws Inflatie
ONL-voorman Biesheuvel: 'Oproep kabinet tot loonsverhoging om koopkracht makkelijk scoren'
Het is echt te makkelijk om het bedrijfsleven voor de problemen van dit land te laten opdraaien, verzucht Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL. Hij doet de oproep van een aantal ministers vandaag om de lonen te verhogen tegen inflatie en hoge energieprijzen dan ook af als ‘makkelijk scoren’.

ONL-voorman Hans Biesheuvel. Foto: ANP.
Beluister hier ook de podcast: Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter Elzinga blijft vinden dat overheid maximumprijzen moet gaan bepalen
Het kabinet wil dat werkgevers snel de lonen verhogen om iets te doen aan de tanende koopkracht van werknemers. ,,We kunnen dit alleen met elkaar oplossen, dus ook met de werkgevers. Er is ruimte om de salarissen te verhogen”, zei minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid/CDA) tegen de NOS.
,,Hier en daar zie je ook wel dat de lonen stijgen, maar het houdt geen gelijke tred met de prijsstijgingen. We hebben echt een groot probleem als je hoort dat mensen boodschappen terugleggen als ze bij de kassa komen omdat ze het niet kunnen betalen.”
Lees ook: Econoom Molenaar: 'Snel een 'economisch OMT om koopkrachtcrisis te bestrijden’
ONL-voorman Biesheuvel wil best gezamenlijk de huidige problematiek aanpakken. Maar net als de afgelopen maanden, zegt hij dat het bedrijfsleven geen pinautomaat is. ,,Het politieke veld in Den Haag is sterk verdeeld en komt daardoor maar niet met die stip aan de horizon. Juist nu, met zoveel crisissen gelijktijdig, moet er een krachtig beleid staan. Het is dan ook te makkelijk om zomaar te zeggen dat de lonen omhoog moeten, alsof het bedrijfsleven het kan oplossen.”
"Ik blijf hameren op het verdienvermogen op de lange termijn van het Nederlandse bedrijfsleven"
Rijksbegroting en Miljoenennota
De komende weken is Biesheuvel, net als de andere werkgeversvoormannen, veel in Den Haag om te praten met (top)ambtenaren, staatssecretarissen en ministers over wat beslist in de Miljoenennota en de Rijksbegroting moet komen.
,,Ik blijf hameren op het verdienvermogen op de lange termijn van het Nederlandse bedrijfsleven. De lasten zijn al verhoogd en nog verdere verhogingen tasten dat verdienvermogen aan. Wanneer leren wij nu eens van de lessen uit het verleden? Al die verhogingen leiden op den duur te minder investeringen.”
'Kunnen niet in ons eentje koopkracht herstellen'
Werkgevers kunnen niet alleen de 'unieke problematiek' rondom de hoge energieprijzen compenseren. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de oproep van het kabinet om de lonen te verhogen om daarmee de koopkracht van mensen te vergroten.
De ondernemersorganisaties wijzen erop dat de lonen op dit moment al fors stijgen, waarmee werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen. ,,De hoogste stijgingen deze eeuw", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Maar een meerderheid van de ondernemers, zo'n 60 procent, kan volgens de organisaties de hogere kosten waar ze mee te maken hebben nauwelijks doorberekenen.
Lees ook: Het bedrijfsleven als pinautomaat? 'Solidariteitsheffing is een onzalig idee'
Om tot een "verstandig economisch beleid" te komen zijn de ondernemersorganisaties in gesprek met het kabinet en vakbonden. Daarbij zijn de werkgevers bereid om te doen wat ze kunnen in "deze unieke en onzekere situatie", zo klinkt het.