Nieuws Inflatie

Personeelstekort, stijgende energiekosten en inflatie: bedrijven geconfronteerd met drievoudige groeibedreiging

Het samengestelde effect van personeelstekorten, stijgende energiekosten en inflatie vormt een drievoudige bedreiging voor de groei en het concurrentievermogen van Nederlandse bedrijven, zo blijkt uit het onlangs gehouden FTI- BOLD Netherlands Resilience Barometer-onderzoek van FTI Consulting onder bijna 600 topmensen van grote Nederlandse bedrijven uit 11 bedrijfstakken.

Van onze redactie 11 november 2022

Personeel gezocht cena rotterdam

Personeel gezocht bij een vestiging van de C&A in Rotterdam. Foto: ANP

Volgens het onderzoek is een tekort aan gekwalificeerd personeel de belangrijkste zorg van Nederlandse leiders (29 procent), gevolgd door het effect van de oorlog in Oekraïne op de beschikbaarheid en de kosten van energie (27 procent) en de inflatie (25 procent).

Bijna negen van de tien respondenten (87 procent) geven aan dat hun bedrijf de aanpak voor het aantrekken en behouden van talent onlangs heeft aangepast. Een kwart van de ondervraagden beschouwt werving en behoud van medewerkers als een belangrijk reputatierisico en verwacht in de komende 12 maanden op dit gebied door de media onder de loep te zullen worden genomen.

''Leiders zullen op verschillende fronten tegelijk strategieën moeten ontwikkelen en implementeren om zo op de lange termijn operationeel en financieel veerkrachtig te blijven''

Klaas Wagenaar, Senior Managing Director FTI-BOLD

Acute personeelstekorten en de toenemende druk op bedrijven

Geconfronteerd met aanhoudende ontwrichting en uitdagende macro-economische omstandigheden, zullen leiders van ondernemingen in de komende maanden moeilijke keuzes moeten maken om duurzame waarde op lange termijn te realiseren; maar liefst 75 procent van de respondenten zegt dat hun bedrijfsmodel op korte termijn fundamenteel moet veranderen om concurrerend te blijven. Bovendien verwacht 73 procent dat hun bedrijf binnen een jaar een operationele herstructurering nodig zal hebben, terwijl 70 procent (ook) een financiële herstructurering denkt nodig te hebben.

In reactie op de acute personeelstekorten en de toenemende druk op bedrijven om organisatorische veranderingen door te voeren, hebben de meeste bedrijven sinds de coronapandemie nieuwe werkwijzen ingevoerd. Vaak wordt daarbij gekeken naar digitale oplossingen om potentieel te benutten, zij het met wisselend succes. Hoewel 84 procent vindt dat hun bedrijf wendbaarder is geworden door het gebruik van voorspellende (AI-) analysetools, gaf 74 procent aan dat hun bedrijf worstelt met digitalisering.

Lees ook: Winter in de horeca: frituur en grill uit, verwarming pas aan als er klanten zijn

Veel bedrijven zijn zich bewust van de uitdagingen die voor hen liggen

,,Grote Nederlandse bedrijven worden op meerdere fronten tegelijk geconfronteerd met uitdagingen en zullen van koers moeten veranderen om hun bedrijfsmodellen concurrerend en winstgevend te houden", aldus Klaas Wagenaar, Senior Managing Director en Head of FTI-BOLD, de Nederlandse vestiging van FTI Consulting.

,,Een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is dat veel bedrijven zich bewust zijn van de uitdagingen die voor hen liggen, maar dat slechts weinigen de nodige middelen of expertise in huis hebben om ze aan te pakken. Het wordt daarom een route vol hindernissen. Ondernemers zullen immers op verschillende fronten tegelijk strategieën moeten ontwikkelen en implementeren om zo op de lange termijn operationeel en financieel veerkrachtig te blijven.''

Lees ook: Aantal vacatures verdubbeld, maar werkzoekenden zijn er nauwelijks

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws